(Bilden är tagen i ett annat sammanhang)

Eleverna gick på elprogrammen men har läst en specialinriktning mot eldistribution. Yrkesexamen som eldistributionselektriker enligt Svensk Energis standard får man först efter att också fått godkänt i ett avslutande praktiskt prov.

Övningen genomfördes på Åsbro kursgård utanför Hallsberg, en av Europas få ”Kraftverksskolor” med en fantastisk övningsanläggning i terrängen med alla slags stolpar – upp till 63 meters för 400 kV ledningarna.

Hit kommer såväl gymnasieelever som yrkesverksamma elektriker och kraftverkare som ska kompetensutveckla sig. Här bedrivs också yrkeshögskolekurser.

Det viktiga är inte att jobba snabbt utan att jobba rätt och elsäkert hela tiden. Det är helt enkelt livsviktigt om du ska överleva i detta yrke.

Åke Persson

Det praktiska provet varade i två och en halvdags övningar varav en halv dag ägnades åt ESA i praktiken. En kraftig storm hade dragit fram och nu skulle driftcentralen bemannas och fyra arbetslag som var i beredskap skulle ut i terrängen.

Kontrollera, patrullera, rapportera, felsöka och åtgärda enligt alla konstens regler.

Det viktiga i övningen var att man jobbade elsäkert i praktiken. Eleverna delades in i olika arbetslag med fyra i varje (elsäkerhetssansvarig, kopplingsansvarig, kopplingsbiträde och montör).

Lagen bestod av två elever från varje skola, så man fick arbeta tillsammans med nya kamrater.

– Det viktiga är inte att jobba snabbt utan att jobba rätt och elsäkert hela tiden. Det är helt enkelt livsviktigt om du ska överleva i detta yrke, säger Åke Persson, för dagen examinator annars instruktör på Åsbrokursgård sedan fem år tillbaka parallellt som han jobbar yrkesmässigt som montör vid Falu Energi & Vatten (Falu Elnät).

Sedan var det bara för arbetslagen att ge sig iväg till ”servicebilen” (på skolan en vagn handdragen eller med 4-hjuling om behörighet finns). Kolla att rätt utrustning fanns med och vänta på arbetsinstruktioner från driftcentralen.

Allt övervakat av examinatorer och spända lärare. Instruktörerna hade förberett övningen med att bland annat kortsluta ett antal stolpar med rejäla granruskor, givetvis högst upp plus andra störningar i stort och smått.

Nu var vädret idealiskt om än ansträngande hett. I verkligheten är det ofta kallt eller regn och blåst när det hänt störningar. Att vara montör ute på linjen innebär att man måste kunna arbeta under många olika förutsättningar. Rätt kläder för alla väder och ordning på utrustningen.

I övningen betonades vikten av att arbetslaget kommunicerade med varandra och att man skötte rapporteringen korrekt till driftcentralen. Många ”telefem” utväxlades. Den skriftliga dokumentationen är viktig för att säkerställa att man uppfattar varandra korrekt.

Och vid arbete ute på linjen och uppe i stolpar får man inte ta några chanser så att där kan finnas spänning. Det som för en utomstående kan te sig som väldigt omständigt med mycken väntan handlar om tryggt och säkert arbete.

Varma och svettiga kunde sedan lagen återvända till övningslokalerna. Felen var avhjälpta och vad vi vet så skötte sig alla bra och fick godkänt.

En bordsserverad lunch med fläskfilé, potatisgratäng och sedan äppelpaj med vaniljsås blev en ganska just avslutning på dagen.

Fotnot: Telefem är ett muntligt meddelande som skrivs ned och repeteras så att både mottagare och avsändare uppfattat meddelandet lika.

Yrkesexamen

Yrkesexamen är branschorganisationen Svensk Energis projekt för att säkerställa att gymnasieskolorna utbildar elever som är anställningsbara för energiföretagen.

Det är Svensk energi som står för examinationen (skulle någon kugga sig får dom naturligtvis ut gymnasiebetygen som vanligt).

Krav för Svensk Energis yrkesexamen:

  • De gymnasiegemensamma kurserna 750 p. Minst godkända betyg i kurserna svenska/svenska som andraspråk A och B, engelska A och matematik A.
  • Elprogrammets baskravskurser på 900 p med godkända betyg.
  • Fördjupningskurserna för eldistribution på 600 p med godkända betyg.
  • Godkänt betyg på projektarbetet.
  • Minst 2 250 poäng gymnasiekurser.
  • Det teoretiska yrkesexamensprovet omfattar:
  • Teoretiska frågor kring praktiska problem i arbetet med eldistribution.
  • Säkerhetsfrågor ESA.
  • Uppskattning av krafter och laster.
  • Ritningsläsning och dokumentation.