Företaget Infratek Sverige AB, ett av de största inom Energiområdet betalade inte den extra avtalade pensionen för de anställda som kollektivavtalet säger.
När en av SEF:s medlemmar kontrollerade sin pension uppmärksammade han att det saknades inbetalning för åren 2009 och 2010. Han räknade fram att de rörde sig om en summa av nästan 8 000 kronor.

 

Medlemmen tog kontakt med Elektrikerförbundet som kontrollerade uppgiften hos Fora och av arbetsgivaren, och det visade sig vara helt riktigt att så var fallet.
Totalsumman som saknades uppgick till närapå 3 miljoner kronor.

Elektrikerförbundets
ombudsman Tommy Sjögren trodde inte sina ögon när han fick ärendet på sitt bord.
– Är det något som en arbetsgivare måste fixa, så är det att betala rätt lön i rätt tid och att betala in skatt, avgifter och pension. Det är häpnadsväckande att ett så stort företag missar detta, men tyvärr inte alltför ovanlig, säger Tommy Sjögren.
Han och hans kollegor har efter detta uppdagades, gjort vissa stickprov och redan hittat fler företag som inte betalat in den extra premien.
– Det är tur är att vi har vakna medlemmar som kontrollerar sin lön, det borde fler göra för även om vi lever i moderna tider med datasystem som ska ordna allt, så missas det uppenbarligen ofta ändå, säger Tommy Sjögren.

När du går
i pension kommer du att få pengar från flera håll och det är viktigt att man fått rätt premier inbetalda under alla tjänsteår. Pensionen innehåller dels en inkomstpension och premiepensionen från staten samt en tjänstepension som är kopplad till din anställning.

Medlemmar kan
enkelt kontrollera uppgifterna om arbetsgivaren betalat in rätt premier genom att gå igenom de pensionsbesked som Fora skickar ut varje vår. Där du kan se hur mycket pensionskapital som finns i Avtalspension SAF-LO och på den sista sidan kan du se vilken pensionsmedförande lön som rapporterats in till Fora och hur stor pensionspremien är.
– Du jämför uppgifterna i pensionsbeskedet med dina lönespecifikationer för det aktuella året, om summorna stämmer, så stämmer också din pension, säger Tommy Sjögren.

Förhandlingar
har nu förts mellan företaget och Elektrikerförbundet, då arbetsgivaren brutit mot kollektivavtalet.
– När vi kontaktade företaget om att pensionen inte var inbetalad så gjorde de direkt en retroaktiv inbetalning för alla. Vi har också träffat en överenskommelse med företaget att de ska kompensera var och en av alla de nästan 400 SEF-medlemmarna som varit berörda, säger Tommy Sjögren.
Var och en av de berörda får 1000 kronor i extra pensionsinbetalning. Elektrikerförbundet har dessutom fått ett skadestånd på 100 000 kronor till förbundet varav 20 000 går till utbildning av förtroendemän i avtalet. Arbetsgivaren kommer också att skriftligen att be om ursäkt till medlemmarna.

Per Eklund

 

LÄS MER:
”Ni måste kolla att det stämmer”

Ove vill öppna våra ögon för pensionerna

”Intjänandetiden borde styra – inte åldern”

Fakta om pensioner