En lampa som via radio kommunicerar med sina kompisar och tänder och släcker dem efter programmering. Den talande lampan är här.
– Just här var det en jättebra och smidig lösning.

 

 

Det säger Fredrik Sjöberg, installatör på CM EL AB i Bankeryd. Han avslutade för några månader sedan ett jobb i bostadsområdet Sjöåkra, Bankeryd, där samtliga trapphusarmaturer byttes ut mot en spännande nyhet. Sensorarmaturen RS PRO LED är en tysk armatur från Steinel med inbyggd rörelsesensor och dessutom åtta radiokanaler för kommunikation med andra likadana armaturer.

Om en lampa
på bottenvåningen indikerar rörelse och tänds så kan den samtidigt skicka order att tända upp lamporna på exempelvis våning ett och två. Armaturen kan fungera som både sändare och mottagare. Tändsignalen skickas alltså trådlöst till andra armaturer inom gruppen. Inga extra tändtrådar eller kabeldragning, bara fas, nolla, jord.
– Här var det ett system utan tryckknappar och belysningen var på dygnet om. Ett tryckknappssystem hade ju inneburit en hel del arbete med kablage och lite av varje. Belysningen låg också på två olika grupper (säkringar) men det spelar ju ingen roll med den här lösningen, säger Fredrik Sjöberg.

Rörelsesensorn har en räckvidd på 2-8 meter och kan skärmas i olika riktningar. Tiden hur länge den ska lysa ställs in och med dipswitchar kan man få lampan att gå ned på ett grundljus på 10 procent i stället för att släckas helt.

Här, i trevåningshusen på Sjöåkra, har man valt att samtliga armaturer tänds upp i sex minuter då någon rör sig i trapphuset, oavsett våning. Men variablerna är många och ett grundljus kan ställas att lysa antingen hela tiden eller olika länge efter att huvudljuset slocknat.
– Men man får tänka på att ha olika radiokanaler när trapphusen är nära varandra för radiosignalen räcker uppåt 30 meter. Annars kan två trapphus tändas upp när grannen går in, säger Fredrik Sjöberg.
168 armaturer har monterats i trapphusen, något färre än de tidigare lågenergiarmaturerna från 80-talet, men ljusstyrkan har räckt bra, är betyget hittills.

Bostadsrättsföreningen
räknar med att spara tiotusentals kronor i elkostnader med armaturerna vars LED-dioder ligger på 16 W men alltså numera bara lyser vid behov. 50 000 timmars livslängd utlovar Steinel (dock ingen notering om till vilket värde) och armaturen finns i både IP 20 och IP 44. Kupor och stomme finns i både plast, glas och metall. Runt ett par tusenlappar i utpris per armatur.

Jan-Erik Johansson