Viskastrandsgymnasiet tog hem storslam i årets ECY-cup. Bästa klass, årets lärare och 10 elever som placerade sig bland de 36 främsta i Sverige.

Viskastrandsgymnasiet som ligger i Borås, placerar sig ofta högt i denna tävling. Både när det gäller hela klassen och individuellt. Det vittnar väggarna om inne på El- och energiprogrammet. De är klädda av diplom från tidigare ECY-cupår.

Det var läge att fira lite extra även i år när resultatet från ECY-cup offentliggjordes. ELY i Väst (den lokala yrkesnämnden) bestämde sig snabbt för att fira med klassen. Även EUU Nyköping och lokala arbetsgivare ville vara med. Laddade med kaffe, tårta, vinster och penga-checkar samlades allihop på Viskastrandskolan.

Fredrik Jonsén från EIO och Bertil Andersson från SEF turades om att dela ut priserna medan elever, lärare och gäster tog för sig av tårtan. Jens Albrektsson från EUU hade med sig ett specialpris till lärarna för programmet. Ett presentkort på utbildning, på EUU naturligtvis.

Klass ECEL09 placerade sig i topp och fick en check på 10 000 kronor att spendera på något som dom gemensamt kommer fram till. Det är ju tid för skolavslutning och student!

– Lastbilsflak med en bra musik anläggning kostar rätt så mycket och nu har vi råd med det, är det många i klassen som påpekar!

Lärare Ingela Bengtsson blev utsedd till årets lärare och det kan man ju förstå med det resultatet. Hon fick också en check från EUU att använda för att utbilda sig själv och sina kollegor för att bli ännu vassare inom elteknikbranschen.
Johan Lindberg kom på tredje plats i Sverige och fick förutom en check och en skruvdragare, en plats i Yrkes-SM 2014. Där får han som en av tre, visa sina färdigheter som elektriker och slåss om en plats till Yrkeslandslaget.
Klass ECAT09 placerade sig på sjätte plats. Två klasser på samma skola i toppskiktet!

Vad är hemligheten till att Viskastrand och dess elever så ofta placerar sig högt i Ecy-cup?
– Jag trycker på det jag anser är viktigt för att fungera som elektriker i vardagen, säger läraren Ingela Bengtsson.
– Vi tränar mycket mot elsäkerhet och övar på installationsbiten tillsammans med uträkningarna. Vi ser till att eleverna får med sig vad de behöver när dom kommer ut på ett företag. Jag har ju själv jobbat som elektriker för inte så länge sen så jag vet vad företagen behöver. Och det stämmer väl bra överens med vad som kommer på Ecy-cup provet. Sen hjälper det ju till att man får med sig eleverna i undervisningen att vi har ett bra arbetsklimat och har lika kul i verkstaden som i klassrummet.

Hur ser arbetsmarknaden ut för de som går ut nu. Hur många har fått jobb som elektriker?
– Som det ser ut nu så är det inte många som får jobb som elektriker. Idag är det bara två stycken av fjorton som har ett löfte om jobb. Det såg lite annorlunda ut för bara två år sen då hade tolv av fjorton jobb när de tog studenten, säger Ingela.
– Nästa år hoppas vi på smörgåstårta, för det har min kollega Anders lovat om hans blivande treor placerar sig tillräckligt högt i cupen. Vi följer ju tvåorna tills dom tar studenten så jag har en trea vartannat år. Då är ni välkomna igen!

Värt att notera är att Tranemo Gymnasieskola som ligger bara drygt fyra mil från Viskastrand, kom på andra plats… Grattis!!

Johan Fredriksson

Elbranschens Centrala Yrkesnämnd (ECY)

  • ECY ser till att elutbildningarna i Sverige är aktuella så att branschen kan anställa kompetent personal. ECY påverkar beslutsfattare och myndigheter så att de som går på gymnasiets Elprogram, eller är lärling, får den bästa utbildningen. Till hjälp har ECY sina lokala yrkesnämnder, ELY. ECY är ett samarbete mellan Elektriska Installatörsorganisationen EIO och Svenska Elektrikerförbundet SEF.
  • ECY-cup för elever i sista årskursen på Elprogrammen består av två moment. Dels ett kunskapsprov om elteknik där man kollar vad man har snappat upp under sin utbildning om installation och beräkningar. Det andra momentet är ett elsäkerhetsprov som kollar om eleverna har kunskap om att kunna arbeta på ett elsäkert sätt. För att få ut sitt certifikat som elektriker måste man vara godkänd i elsäkerhetsprovet.