Elektrikern Jonny Gharibo fick inget jobb fast företaget ville anställa honom och Johnny ville ha jobbet.
Uthyrningsföretaget där Jonny har en provanställning kräver skadestånd om han tar en nytt jobb, och stoppade därmed i praktiken hans anställning.
Elektrikerförbundet menar att bemanningsföretaget Uniflex bryter mot lagen.

För en tid sedan flyttade Jonny Gharibo från Eskilstuna till Södertälje. Han sa upp sig från en fast anställning han haft i sex år på Eskulstuna energi. Han flyttade ihop med sin tjej och ska gifta sig till hösten.

I Stockholm fick han en prov-anställning på bemanningsföretaget Uniflex. Därifrån blev han i sin tur uthyrd till företaget El-Finess under sex månader. Just nu arbetar han med en ombyggnad av Seven-Eleven.
Han trivs bra och på El-Finess är man tydligen mycket nöjda med Jonny. El-Finess ville därför anställa Jonny Gharibo. Men då kräver Uniflex ett skadestånd från El-Finess.
Ska de anställa honom måste företaget betala ett skadestånd på två extra månadslöner till Uniflex. Det står i det avtal som Uniflex och El-Finess skrivit på i samband med uthyrningen.
– Det här är olagligt. Det är en modern form av slavkontrakt. Det är vår förbannade skyldighet att se till så det försvinner, säger Elektrikerförbundets Petter Johansson.

Med hjälp av LO-juristen Robert Sjönnebo har Elektrikerna därför polisanmält bemanningsföretaget Uniflex Sverige AB.
– Jag trivs jättebra på företaget och de vill anställa mig, men de kan inte på grund av klausulen i avtalet. Jag har hamnat mitt emellan, säger Jonny Gharibo.

Naturligtvis skulle Jonny vilja ha anställningen på El-Finess.
– De tar i från mig den möjligheten att bli fast anställd. Jag har nu ingen trygghet och kan inte ta några lån. Jag vet inte heller vad som händer om sex månader. De kanske har lite att göra på El-Finess då och då sitter jag löst, säger Jonny Gharibo.
Vid en förhandling nyligen mellan El-ettan och Uniflex konstaterades att man inte alls var överens i sakfrågan.
– Nu ligger frågan för en central förhandling. Det var väldigt tydligt att arbetsgivaren ville anställa honom, men inte kunde betala det stora skadeståndet, säger Petter Johansson.

Per Eklund
elektrikern@daladem.se

Lag (1933:440) om privat arbetsförmedling och uthyrning av arbetskraft

  • Uthyrning av arbetskraft
    4 § Arbetsgivare som bedriver uthyrning av arbetskraft skall iaktta följande.
    1. Arbetstagare får inte genom villkor i avtal eller på något annat sätt hindras att ta anställning hos beställare för vilka de utför eller utfört arbete.
    2.
    En arbetstagare som har sagt upp sig från en anställning och tar anställning hos en arbetsgivare som hyr ut arbetskraft får inte hyras ut till sin förra arbetsgivare tidigare än sex månader efter det att anställningen hos denne upphörde. Lag (1993:1499).

Läs mer:
Frågan har aldrig prövats