– Vi har inte hittat någon strategi. Vi har diskuterat för lite och vi är lite för naiva. Men Elektrikerna är inte mer utsatta för det här än andra fack.
Det säger Elektrikerförbundets förhandlingsansvarige Ronny Wenngren om situationen med arbetsgivare som vill försvaga facket. Han menar att hela fackföreningsrörelsen är oförberedd inför attackerna.
– Det är därför vi tagit initiativ till den här utredningen.

Jonas Wallin, Elektrikerförbundets ordförande, menar att det är två ben i fråga om arbetsgivarnas ambitioner att komma undan starka fackföreningar.

Dels att arbetsgivarna försöker välja billigare avtal, så kallad avtalsshopping, dels metoder att försvaga fackföreningar. Wallin talar om att osynliggöra facket och de politiska och juridiska attackerna.
Både Jonas Wallin och Ronny Wennberg pekar på fackligt aktiva inom Elektrikerna som mer eller mindre köps ut från sina fackliga poster.
De pekar också på Eio:s kampanj mot kontrollavgifterna som ett exempel.
– Det talar om att ”det kränker mänskliga rättigheter”, och därmed jämställer det med tortyr. Allt är för att försöka påverka den allmänna opinionen, säger Wennberg.
Målet är att ha ett ganska svagt fack. Facket är ju att ganska bra att ha med ordning och reda.
– Jag är ordförande för World Skills och där möter jag arbetsgivare som ganska öppet talar om att det optimala är en facklig anslutning är 72 procent. Facket är då tillräckligt starkt för att hålla ordning och reda, men samtidigt så svagt att man har svårt att driva frågor.

När det gäller ”avtalsshopping” så menar de att det finns en rad exempel.
För två år sedan försökte Falu energi och vatten tvinga på elektrikerna ett nytt avtal. Men det slutade i att Elektrikerna fick rätt.
Det nyligen slutna avtalet mellan Eio och Kommunal ser de också som ett sätt att få fram ett billigare avtal.
– Jag tror det är det sämsta avtal jag nånsin sett, säger Ronny Wennberg.

Elektrikerna menar att arbetsgivarna i den här avtalsshoppingen bryter mot det regelverk som styrt arbetsmarknaden.
– Det har funnits en acceptans bland arbetsgivarna att det är LO-förbunden som styr vilket avtalsområde som gäller. Nu har det blivit lite lösare i köttet, säger Ronny Wennberg.

 

Per Eklund

LÄS MER:
”Deras mål är att försvaga facket”