Elsäkerhetsverket lägger ansvaret för dödsolyckan vid en transformatorstation i Koppom i Värmland i slutet av december i huvudsak på den förolyckade.
I sin utredning om dödsolyckan i Koppom i mellandagarna, menar Elsäkerhetsverkets utredare Peter Schallengruber att den förolyckade inte följt säkerhetsanvisningarna, inte gjort någon riskbedömning och brustit i att använda rätt arbetsmetod.

Dödsolyckan skedde i en transformatorstation vid Koppom utanför Arvika den 28 december 2011. Elsäkerhetsverket började en utredning omedelbart och den 2 april var utredningen klar.
I slutsatserna av utredningen säger utredaren att den förolyckade inte gjort någon riskbedömning och att han brustit i att använda rätt arbetsmetod.
– Vår bedömning är att han inte skulle gått in. Det finns andra metoder. Med sin utbildning sin kompetens har han inte utfört en riskbedömning. Han skulle aldrig ha öppnat skärman utan begärt en frånkoppling, säger Peter Schallengruper till Elektrikern.
Schallengruber menar dessutom att mannen skulle kunnat ställas til svars för olyckan om han överlevt.
Samtidigt konstateras i utredningen att arbetsgivaren inte har redovisat några instruktioner för arbetet.
Elsäkerhetsverket har heller inte efter tre månaders utredning kunnat konstatera om det verktyg som använts verkligen varit avsett för 24 kV. ”Det är oklart om verktyget är avsett för 24 kV och tångtransformatorn sluter inte helt vilket tyder på brister i verktygets funktion.”, skriver verket i utredningen. Varningstexterna på verktyget är enligt verket svårtydda. Frågan är om det är avsett för 600V eller 24 kV.
– Vi har begärt en förklaring från Relacom och förväntar oss en förklaring, men inte fått något svar, säger Schallegruber.
Han menar dock att själva verktyget inte varit avgörande för olyckan. Efter utredningen ska dock Elsäkerhetsverket göra en ny utredning om själva verktyget.
– Vi bedömer det inte som att verktyget det påverkar olyckan.
Arbetsmiljöverket ska nu göra sin utredning om olyckan. Den ansvarige har inte kunnat nås innan pressläggningen.

Per Eklund

 

LÄS OCKSÅ:
”Han jobbade efter instruktionerna”
Utredningen om olyckan dröjer
Elektriker omkom vid arbete i elskåp