– Jag har under den senaste veckan träffat flera hundra medlemmar och flera företagsledare. De är förundrade över utvecklingen av denna avtalsrörelse, säger Ronny Wenngren, förhandlingsansvarig i Elektrikerna.

 

– Företagen undrar varför vi inte sitter i rejäla förhandlingar och diskuterar de frågor som är viktiga att lösa för att branschen ska kunna utvecklas och klara sig i konkurrensen. För dem är några procentsatser hit eller dit och s k märken av marginell betydelse.
– Mina medlemmar undrar om EIO vill tvinga fram bråk och konflikt genom sitt provocerande sätt. Många tycker det är futtigt och småsint att i en avtalsrörelse säga upp inkasseringsavtalet kring fackavgiften. En förmedling av pengar som är medlemmarnas, en baggis för företagen om man vill ha justa relationer med sina medarbetare.

För tre veckor sedan träffade Ronny Wenngren medlemmar på ett bostadsbygge i Västra Frölunda. Medlemmar anställda på NEA Installation fixade kraft, belysning, data, passagesystem och larm för över 100 bostäder åt byggherren Tuve Bygg. Det skulle bli hyres- och bostadsrätter åt kommunala bolag. En av de ledande montörerna Thomas Vänskä tog emot och berättade om jobbet man utförde.
Flera av medlemmarna tyckte det var konstigt att Industrisveriges förändringar skulle vältras över på byggbranschen. Produktionen är inte likartad.

– Vi ska ha förhandlingar mellan fria parter och elteknikbranschen. Varför ska vi elektriker acceptera att vara någon dålig karbonkopia av andras avtal, säger Wenngren.
– Mitt budskap är att vi borde förhandla om elteknikbranschen och dess villkor. Det finns många frågor att lösa som inte har det minsta att göra med industriavtalen. Bra och moderna produktionsförhållanden i elfirmorna är bra för de anställda och firmorna. Så enkelt är det. Låt oss därför ägna oss åt våra egna förhandlingar, uppmanar Wenngren.

Ronny Wenngren går igenom vad förbundet och Eio menar med ”moderna avtal”.

Leif Göbel