I ett bostadsområde i Helsingborg möter vi ett tiotal elektriker i handbollsklubben IK Sunds källarlokal.
Omgivna av standar och prispokaler står Lars Jönsson och Jonas Lindgren och ”håller låda” ackompanjerad av ”Power Pointen”. Framför dem medlemmar på sin första fackliga kurs.
En del är nya andra har varit med ett tag. De kommer från trakten, flera från mindre elfirmor. Här får de en genomgång av de fackliga grunderna, rättigheter, skyldigheter och hur avtalet är uppbyggt.

 

Jonas, verksamhetsledare i Vk 8, går igenom Medlemsboken som varje år delas ut till alla nya, Advokatförsäkringen, förmåner som Medlemskortet och Elektrikershopen. Han berättar om medlemskapets värde, skillnaden mellan avtals- och medlemsförsäkringar och hur förbundet är uppbyggt. Då Jonas är med i förbundsstyrelsen vet han en del.

Lars är facklig veteran och ordförande för sektion 4 med 950 medlemmar, var med i avtalsdelegationen för IS-avtalet i många år. Han håller upp det gröna avtalet och inskärper att alla ska se till att a ett eget exemplar. Det är en värdehandling – en ”Arbetslivets bibel”.

– Ni ska ha den med till jobbet. Hoppa över skräptidningarna. Läs några sidor i ert eget avtal i stället, det har ni nytta av i det verkliga livet. Se till att den får sina hundöron och kaffefläckar. Det är ett tecken på att ni använder ert avtal.
Metodiskt går Lars igenom innehåller. Tar upp de viktiga avsnitten kring lön, arbetstid, ledighet, restid, semester. Gör lite utvikningar, ger råd.

– Det är viktigt att ni har ett anställningsintyg från er arbetsgivare. Han är skyldig att ge er det. Ett värdefullt papper som kan bli väldigt betydelsefullt i yrkeslivet.
Vi hinner också med den traditionella gruppbildningen och ett kort snack med tre av deltagarna.

Marcus Frej, 23 år, Teckomatorp, Anderbergs Elektriska:
– Var på Elfack med jobbet förra året och passade därefter på att gå med i facket. Vill veta lite mer om mina rättigheter för att kunna ställa krav på jobbet. Tycker frågorna kring arbetsmiljön är viktig t ex om stegar och vad det är för slags material vi arbetar med.

Håkan Lennartsson, 28 år, Teckomatorp, Anderbergs Elektriska:
– Bra att få information från facket om vad som gäller. Har arbetat som elektriker i tre år.

Martin Stjernkvist, 21 år, Höganäs, Elbolaget Syd:
– Har arbetat som elektriker sedan juni 2010. Fick en lapp med inbjudan till den här träffen hemskickad och tog med en kompis från firman. Tycker det är viktigt att få veta mer om vårt avtal. I avtalsrörelsen tycker jag såklart lönen är viktig men också ersättningen för att använda egen bil i tjänsten.

Leif Göbel