Utredningen om dödsolyckan i Koppom i Värmland dröjer.
Peter Schallegruber på Elsäkerhetsverket arbetar nu i slutdelen av utredningen, men var vid Elektrikerns pressläggningen inte klar med sin utredningen.

– Vi har inget vi kan gå ut med i dag. Det får ta den tid det tar. Vi ska inte stressa på det, säger Peter Schallengruber.
Elsäkerhetsverkets utredning blir sen vägledande för Arbetsmiljöverkets utredning. Samtidigt pågår en polisutredning i ärendet.
Det var i mellandagarna mellan jul och nyår som en 60-årig man vid Relacom omkom vid arbete med en transformatorkiosk.

Per Lawén, ombudsman på Elektrikerna i Karlstad, har följt upp olyckan och hans bild av olyckan är att montören öppnat dörren till kiosken och monterat bort plexiglasskivan för att kunna komma åt de delar han behöver för att kunna fästa instrumentet.
Arbetet utförs enligt montörerna oftast som ett ensamarbete. Det är stora risker då skenor är oisolerade.
– Något händer som gör att montören kommer åt spänningsförande del. Linjen löste i Ställverket i Koppom, men återinkopplades efter ett par sek.

Montören hittades livlös och då inkallades polis, räddningtjänst samt montörer från Relacom och Infratek.
– Det har varit informationsmöten med arbetskamraterna, säger Lawén.
Företaget har också gett direktiv om att allt liknande arbete är förbjudet tills vidare. Fortum har en egen utredning, där man bland annat tittar på om det instrument som användes var rätt anpassat.
– Jag tycker nog det är tveksamt med ensamarbete vid den här typen av arbete. Det är en av sakerna vi tittar på tillsammans med företaget, säger Lawén.
Från Elektrikerförbundet har man ställt en rad frågor som de skickat till Arbetsmiljöverket.

Per Eklund

 

LÄS OCKSÅ:
Elsäkerhetsverket lägger ansvaret på den förolyckade
”Han jobbade efter instruktionerna”
Elektriker omkom vid arbete i elskåp