Det har ännu en gång genomförts en uppskattad Allmänfacklig Ledarutbildning, AL1, i samarbete mellan Avdelning 2 och 16 samt Viskadalens Folkhögskola.

Nu har 25 medlemmar fått sin roll som förtroendevald tydliggjord, och kommer efter denna utbildning ta ett större ansvar på det egna företaget.

En utgångspunkt för att kunna utveckla organisationen är att vi har väl fungerande klubbar. Denna utbildning skapar bra förutsättningar för att lyckas med det.

Det som brukar vara det populäraste inslaget på AL1:an är förhandlingsspelet vid sista tillfället, där man har fått en introduktion och utbildning i både avtal, lagar och förhandlingsteknink.

Därefter får man i grupper planera, lägga strategier och genomföra en förhandling mot en bråkig arbetsgivare som är expert på avtal och lagar. Det är mycket surrande i grupperna om hur man ska lägga upp det. Vilka ingångar man ska ha utifrån dom förutsättningar man har och vilket målet med förhandlingen är.

Det blir sällan som man tänkt sig…

Det är skönt att se att det varje år kommer hungriga medlemmar som har åsikter om det mesta i Facket och samhället. Som får svar på sina frågor och lär dom andra kursdeltagarna med hjälp av sina erfarenheter. Jag är övertygad om att dessa killar och tjejer kommer att visa upp det i fackliga sammanhang, även i framtiden.

Hört från deltagarna:

  • ”Det är när man träffar andra killar och tjejer från andra klubbar som man förstår att man inte är ensam om att ha vissa problem”
  • ”Fantastisk mat… och ofta”
  • ”En fantastiskt bra kurs med varierat upplägg och kunniga kursledare”
  • ”Bra med arbeten där diskussion och gemenskap bygger samman gruppen”
  • ”Nu vet jag vad jag ska ha och använda mitt fackliga uppdrag till…”
  • ”När går nästa fackliga kurs? ”

    Johan Fredriksson
    Verksamhetskrets 2