”Det är ett spännande jobb, även om det är mycket blod svett och tårar. Men ta inga bilder på mig med arbetskläder här inne. Jag har aldrig dem på mig här. Duschar alltid där uppe innan jag går hit.” Anders ”Bullen” Karlsson har nära från boendet i baracken till jobbet vid Swedbank Arena. I hans krypin härskar Helsingborgs IF, hälsingborgare som han är.

– Det är det största jobbet man kommer vara med om som elektriker.

Johan Gustafsson är elektriker från Helsingborg och ledande montör hos Prenad, som ansvarar för installationen av kraft och belysning på den nya nationalarenan i Solna.

I snart ett år har han pendlat varje vecka för jobbet på fotbollsarenan, och man kan känna en viss stolthet hos honom.

Johans kollega Anders ”Bullen” Karlsson var först på plats för ett och ett halvt år sedan. Då hade bygget redan varit igång en tid, sedan starten i maj 2009.

Det är inte pengarna utan själva jobbet som gör att man är intresserad.

Lars Håkansson

Nu är det totalt ett 50-tal från Bravida och deras dotterbolag Prenad som jobbar med belysningen och kraftinstallationen. För-utom från Prenad i Helsingborg och Bravida i Halmstad är det ett gäng inlånade från Bravida i Solna och Upplands Väsby.

Moderna fotbollsarenor, som ska kunna arrangera Champions leage-matcher, har rejält med belysningsresurser.

– Vi har nog dragit 20–30 mil kabel, säger ”Bullen”.

De vi pratar med är ganska nöjda med sitt arbete.

– Intressant projekt. Jag har aldrig varit på ett jobb så här länge. Bra upplägg med eget krypin. Det är inte pengarna utan själva jobbet som gör att man är intresserad, säger Lars Håkansson från Halmstad.

Totalt är det runt 500 personer som är inblandade i bygget just nu. I höst ska det vara klart. Det första större officiella fotbollsarrangemanget är det 14 november, då Sverige tar emot England i en träningslandskamp.

Nationalarenan i Solna, som också heter Swedbank arena, har flera ägare. Svenska Fotbollförbundet, Solna Stad, Fabege, Jernhusen och Peab.

Det är väldigt sent och knöligt. Det är lite krånglig byggteknik. Ingen jobbar efter tidplanen längre.

Mikael Rainergren, ledande montör hos Midroc Electro

Vi besöker bygget veckan före jul 2011 och de elektriker vi möter talar om att det bygget inte riktigt håller tidsschemat.

– Det är väldigt sent och knöligt. Det är lite krånglig byggteknik. Ingen jobbar efter tidplanen längre. Vår tidplan är vårt viktigaste redskap. Förhoppningsvis ska vi vara klara med vår del till den sista mars, säger Mikael Rainergren, ledande montör hos Midroc Electro.

Mikael Nydahl är installationsansvarig på Peab, och han menar att man klarat tidplanerna bra.

– Det är klart att det finns enskilda delar som haft stora problem, och där vi fått arbeta om planerna. Det händer alltid saker på byggen. Men i det stora hela ser det riktigt bra ut, planerna hålls, säger Mikael Nydahl.

Ett tiotal killar från Midroc jobbar med installationen av tele och data.

Mikael leder arbetet. Han har sju års erfarenhet som ledande montör. Andre man är Lars Sjögren.

– Lars är min läromästare. Han har lämnat över mer och mer till mig. Jag har jobbat med honom sen jag började för 23 år sedan.

Vi är duktiga på tele, fast vi är starkströmskillar egentligen. Vi såg det som en utmaning att våga oss på det.

Mikael Nydahl, Peab

Gänget från Midroc försöker jobba tillsammans om det går.

– Vi har ett gäng som är en grundstomme, som gillar att jobba tillsammans. Det är ett fungerande gäng. Alla vet hur de andra jobbar. Det är äldre och yngre. Det är tryggt. Därför vågar vi gå på de här jobben. Vi är duktiga på tele, fast vi är starkströmskillar egentligen. Vi såg det som en utmaning att våga oss på det, säger Mikael.

Janne Askling och Jimmie Nilsson är två i Midrocgänget, som vi träffar på sjätte våningen i det stora byggkomplexet. Janne är 55 år och har jobbat som elektriker sen 1974,

Jimmie är 23 och har fem års erfarenhet. Han har varit på arenan en månad.

– Vi har dragit kabel för data och passage sedan i maj, säger Janne.

Han har hela sitt yrkesliv i Stockholmsområdet. Arlanda och Järna är de längsta pendlingarna han har haft. Nu reagerar han över att det är mycket material i gångarna. Men han har varit med om värre.

– Här ligger det ändå en del utomhus. Ett bygge på stan där det inte finns något utrymme, kan det vara betydligt värre. Allt måste ligga inomhus.

Vi har lagt ner åtskilliga miljoner på städningen.

Mikael Nydahl, Peab

Han har också en del synpunkter på byggdamm.

– På 70- och 80-talet tog man tag i det. Nu har man släppt det mer och mer. Men det är ändå bra att jobba på ett nybygge, säger Janne Askling.

– Vi har lagt ner åtskilliga miljoner på städningen, säger Mikael Nydahl på Peab.

Janne Askling är en trogen AIK-supporter och lär få besöka Swedbank arena ofta.

Hammarbyanhängaren Jimmie drar sig mer till den andra stora fotbollsarenan som byggs i Stockholmsområdet. Vid Globen byggs också en stor arena med tak, Stockholmsarenan.

När jag frågar Mikael Reinergren om han också är AIK-are, som jobbarkompisen Janne, så är det nära på att han avslutar rundvandringen. Det är bara Hammarby som gäller för honom.

För Bullen är det bara Helsingborg som gäller. Han har affischer och dekaler överallt. Han har en hel del kollegor från Helsingborg på plats förstås.

Han tar med oss till sitt krypin som ligger i direkt anslutning till bygget. Ett 30-tal baracker står uppställda utanför inpassagen. Var och en i gänget från Helsingborg och Halmstad har ett rum med pentry och toalett.

Det har varit ett stort projekt att driva det effektivt. Men det fungerar bra.

Anders ”Bulllen” Karlsson

Även i Bullens lilla krypin härskar Helsingborgs IF på väggen, vid sidan om fotografiet på dottern, och en del tavlor han hittat i sopcontainern.

På sängbordet ligger ett halvlöst korsord och en bok av Arto Paasilinna, som han läst ut.

Anders ”Bulllen” Karlsson, Johan Gustafsson och deras arbetskamrater från Helsingborg och Halmstad jobbar fyra dar i veckan på arenabygget. På torsdagar flyger de hem, för tre dagar med familjen.

Det kan bli långa arbetsdagar för att göra sina 40 timmar i veckan. Men de försöker ha lite gemensamma aktiviteter på onsdagarna.

– Det har varit bandy och fotboll. Vi har gjort cykelturer till centrum, vi har varit på konserter i Globen, säger Bullen.

– Och vi spelar innebandy på tisdagar, säger Johan.

– I somras grillade vi tre dagar i veckan utanför boendet, säger Bullen.

Med på rundvandringen är Elettans ombudsman Tomas Jansson. Han hejar på folk hela tiden och diskuterar arbetsmiljöfrågor och lönefrågor.

Nöjd blir man aldrig. Men det beror på vad man jämför med.

Anders ”Bulllen” Karlsson

– Nöjd blir man aldrig. Men det beror på vad man jämför med. Vi får inte metallarnas löneglidning, säger Bullen när Tomas tar upp avtalet.

Tomas Jansson och Johan Gustafsson tycker att det skulle vara mer pengar på penningfaktorn.

Vi lämnar bygget som blir en del i Arenastaden. I direkt anslutning till Fotbollsarenan byggs 2?000 lägenheter. Stora kontorskomplex växer också upp.

– Det har varit ett stort projekt att driva det effektivt. Men det fungerar bra, säger Bullen.

Swedbank Arena

  • Publikkapacitet: Tar in 50 000 på fotboll. 65 000 på konserter.
  • Invigningsmatch: Sverige-England den 14 november 2012.
  • Hemmaarena för AIK.
  • 55 meter i takhöjd. Taket kan slutas till.
  • Här ska bandyfinalerna gå de närmaste åren. Inomhusarenan har dragit det längsta strået, Studenternas i Uppsala fick ge sig.”Vi såg det som en utmaning.”