I maj är det LO-kongress och då ska man välja en ny ordförande efter Wanja Lundby-Wedin. Nu börjar kandidaterna namnges.

Först ut i slutet av november var Tobias Baudin, 36 år, nu förste vice ordförande i Kommunal. Han är Kommunals kandidat och de föreslår också att LO-ledningen utökas från tre till fyra personer.

Näste kandidat blev Karl-Petter Thorwaldsson. Nu ordförande för ABF, och tidigare SSU-ordförande.

Därefter har Helén Pettersson föreslagits. Hon sitter i dag i riksdagen för socialdemokraterna, men har varit fackligt aktiv i Hotell- och Restaurang tidigare. Hon har också hunnit med att vara ombudsman på LO, med uppgift stärka den ideologiska debatten.’

Jan-Henrik Sandberg, förbundsordförande i Pappers sen fem år, är kandidat nummer fyra. Han har en bakgrund som musiklärare innan han började på Korsnäs i Gävle. Per Eklund

Elva regioner ersätter Byggnads avdelningar

Byggnads har förändrat sin organisation från nyåret. Elva regioner ersätter de tidigare avdelningarna. Varje region får ett kontor. De nya regionerna är: Norrbotten, Västerbotten, MellanNorrland, GävleDala, Örebro-Värmland, Väst, Mälardalen, Stockholm-Gotland, Öst, Småland-Blekinge och Skåne.

Samtidigt konstaterar Byggnads att de tappar medlemmar. Under 2011 minskade Byggnads med 4 335 medlemmar. Totalt har de tappat 21 000 medlemmar senaste fem åren. De är nu totalt 106 013 medlemmar vid nyåret. Medlemstappet under 2011 var starkast i början av året. Under december redovisades ett plus i medlemskåren i nästan hälften av avdelningarna.

Samarbete med norska elektrikerförbundet

Under ett par dagar efter nyåret träffades representanter för Svenska elektrikerförbundet och Norska elektrikerförbundet El It i Oslo.

Tanken var att diskutera gemensamma avtalskrav mellan de olika förbunden. Det norska avtalet går ut den 1 maj, medan det svenska avtalet går ut 1 april.

71

elbilar av märket Mitsubishi i-MiEV den mest registrerade elbilen under 2011. Därefter kommer Volvo C30 (48), Citroën C-Zero (31) och Peugeot iOn (28). Autoadapts el-Fiat 500 registreras som bensinbilar.

Män överskattar

vad de gör

Ny har man hittat ytterligare ett skäl till att män oftare än kvinnor blir chefer. De har en övertro på sig själva. Eller snarare sagt, de har mer övertro på sig själva än vad kvinnor har.

I en forskningsstudie fick studenter göra en rad matematiska tester. Män och kvinnor presterade ungefär lika bra. Ett år senare skulle studenterna bedöma sina tester. Männen värderade då sin prestation 30 procent bättre än vad de i verkligheten hade gjort. Även kvinnorna hade en övertro på vad de presterat, men inte alls lika mycket, bara 15 procent.