När grundades Triton?

Riskkapitalbolaget Triton grundades i slutet av 1990-talet av svenskarna Peder Pråhl och Björn Nilsson, båda sedermera boendes i Storbritannien. Björn Nilsson lämnade Triton 2018.

Vilket fokus har Triton haft?

Triton har specialiserat sig på investeringar i medelstora företag i norra Europa inom tre kärnområden: industri, tjänster och konsumentvaror/hälsovård.

Exempel på industri är stålföretaget Ovako som Triton köpte 2010 och sålde knappt åtta år senare, men även bygghissföretaget Alimak, som Triton köpte 2007 och sålde tio år senare. Exempel på tjänster är Bravida, som Triton köpte 2006, och sedan sålde med vad analytikerna menade var en väldigt god vinst sex år senare, 2012. Exempel på vårdbolag är Ambea, som Triton fortfarande äger.

Tritons företrädare har beskrivits som notoriskt medieskygga, men med köpet av Ambea, och därmed dotterbolaget Carema, och den uppmärksammade vårdskandalen 2011, tvingades Tritons företrädare ut i ljuset. Företrädarna ställde då upp på flera intervjuer där de försvarade sitt ägande.

Vilka installationsföretag har Triton ägt?

Tritons inriktning på installationsföretag har förutom Bravida inneburit köpet av Imtech, sedermera Assemblin, som Triton köpte 2015.

Assemblin och Caverion slås nu ihop – hur har Triton agerat?

Under 2022 inleddes en budstrid mellan Triton och konkurrenten Bain på det finskägda Caverion.

I oktober 2023 avslutades det hela med att med att Triton gick segrande ur striden och blev ny ägare av Caverion.

Några månader senare, i början av mars 2024, offentliggjorde Triton att Assemblin och Caverion slås ihop till ett bolag: Assemblin Caverion group AB.   

Anledningen till hopslagningen är enligt Hans Petter Hjellestad som är investeringsansvarig på Triton, strategisk.

– Vi tycker att detta är mycket intressant att investera i då båda bolagen har exponering mot växande marknader och växande vinstpooler. De är involverade i energiomställningen i byggnadssektorn och den efterfrågan som följer såväl som en renoveringstrend som råder i Europa, säger Hjellestad till Dagens industri.

Hög avkastning till investerarna

Grundpotten till Tritons första fond kom enligt Dagens industri från den tyska privatbanken Sal Oppenheim, därutöver tillhörde Inter Ikea, Länsförsäkringar och Skandia Liv till de tidiga investerarna.

Enligt en granskning gjord av Dagens industri 2011 ska Triton i genomsnitt gett över 20 procents årlig avkastning tillbaka till sina investerare.

52 företag i portföljen

Triton äger i skrivande stund 52 företag, förutom Assemblin och Caverion bland annat det norska belysningsföretaget Glamox, det finska installationsföretaget Habeo, det svenska it-företaget HiQ och Aleris, privat vårdföretag med verksamhet i Sverige, Norge och Danmark.

Se Tritons alla företag här.