• Med helt ny sensorteknik noteras mikrorörelser även hos helt stillaliggande personer. Det är Tyska Steinel som nu lanserar sin True Presence-teknik på svenska marknaden och har klämt in ytterligare sex sensorer i denna tunna detektor. Peter Sävhed på Karl H Ström visade upp den på Elfackmässan i Göteborg.   Foto: Jan-Erik Johansson

  • Multisensorn för KNX klarar förutom närvaro och rörelsedetektering ytterligare sex variabler. Foto: Jan-Erik Johansson

2019-07-11

NY TEKNIK

Närvarodetektering av helt stilla person, dessutom kryddat med ytterligare sex sensorvärden. Steinel har tagit närvarodetektering ett steg till med sin serie True Presence.

– Det handlar om en helt ny sensorteknik som detekterar små rörelser, mikrorörelser, från lungor och även hjärtslag, säger Peter Sävhed, säljare på Karl H Ström som lanserar serien i Sverige med avstamp på Elfackmässan i Göteborg.

True Presence (TP), eller äkta närvaro, detekterar alltså människor i rörelse, stillasittande eller till och med sovande under ett täcke. Det handlar om en sensorteknik som skapar ett 3-dimensionellt mönster av kroppens mikrorörelser från lungor, hjärta, ögonrörelser och så vidare.

– Det öppnar ju upp stora möjligheter för smarta byggnader. Hotell, sjukhus eller skolor där man vill få information om närvaro exempelvis, säger Peter Sävhed.

LÄS ÄVEN: Gruppera med mesh och blåtand

True Presencetekniken visades för första gången på Frankfurtmässan i fjol och när den nu släpps på svenska marknaden börjar de med två utföranden. Dels ett enklare med ”bara” TP-sensor, men också en Multisensor som proppats full med teknik.

Förutom TP-tekniken indikerar den för ljusvärde, temperatur, lufttryck, luftfuktighet, koldioxid samt VOC (Volatile Organic Compounds, se fotnot). Totalt sju olika detekteringsområden med allt vad man kan göra med den informationen gällande energibesparingar, luftkvalité och säkerhet och så vidare.

Inte minst koldioxidmätning är något som ökar i efterfrågan i Europa och USA. Det lär vi får se mer av i Sverige framöver. TP multidetektor finns hittills ”bara” för KNX-system.

LÄS ÄVEN: Intelligenta armaturer på frammarsch

True Presence monteras i tak och ger närvarodetektering montagehöjd 2-3,5 meter. För rörelsemontering klaras en takhöjd upp till 12 meter.

I samma veva släpper också tyska Steinel ytterligare två detektorer i Sverige: En multisensor Air KNX med de sex sensorerna nämnda ovan förutom TP, samt Hallway tillverkad för korridorer, kulvertar och liknande. Detekterar tre meter brett och totalt 25 meter i längsgående led.


Fotnot: VOC (Volatile Organic Compounds) definieras på svenska som flyktiga organiska ämnen. Det handlar om allmänna föroreningar i inomhusluft med föroreningskällor som utomhusluft, tobaksrök, annan förbränning, byggnadsmaterial, inredning, aktiviteter, människor med mera.

De flesta är att betrakta som luktande irritanter som kan ge olika besvär i ögon och luftvägar. Det finns inga riktvärden i inomhusmiljö gällande VOC förutom för formaldehyd. Det ämnet används dock i mycket: Plast, textilier, kosmetika, konserveringsmedel och hygienartiklar.

Källa: KI.se, Karolinska Institutet: Flyktiga organiska ämnen.


Jan-Erik Johansson
elektrikern@lomediehus.se

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Ny teknik

Armatur och kabelskydd tog hem priset

NY TEKNIK Ett kabelskydd med en serie genomtänkta tillbehör och en designarmatur för parker och gångstråk. Det blev vinnarna vid Elfack Design Award. Lite chockartat faktiskt, men fantastiskt roligt för mig som gjort den här resan från idé till färdig produkt.

Intellivent Sky: Fläkt med inbyggd näsa

NY TEKNIK Världsunik fläkt med inbyggd doftsensor. Så lanseras Intellivent Sky, en badrumsfläkt med en rad sensorer, däribland inbyggd näsa som reagerar på starka dofter. Det är svenska Fresh som utvecklat sin kändaste fläktmodell med en, vad de själva kallar, unik luktsensor som ökar varvtalet vid odör för att hålla luften fräsch.

Exxact och Renova: Nu är det utanpå som är inne

NY TEKNIK Utanpåliggande är på väg att bli trendigt och kommer starkt. Det tror i alla fall Schneider som nu utökar ett par av sina större apparatserier till utanpåliggande utförande. Njaee jag undrar om det stämmer med verkligheten. Så funderade Erik Nyholm, elektriker på APPTEK Teknikapplikationer med kontor i Vikbolandet strax utanför Norrköping.

Sawyer: En ny robotkompis på jobbet?

 NY TEKNIK Nästa generation robotar utvecklas nu i hög fart för en allt bredare marknad. Kanske har du snart en mekanisk lärling med dig på bygget. Nästa generation av kollaborativa robotar är på ingång. Sawyer kallas den koreanska maskinen som är lätt att programmera och som löser en del problem själv med hjälp av flera par kameraögon.  Foto: Jan-Erik Johansson.

Nu är de nya föreskrifterna klara

NY TEKNIK Den nya standarden för lamputtag och dito stickproppar infördes 1 april i EU och Sverige. Nu kommer föreskrifterna som anpassats för den standarden. De nya föreskrifterna (ELSÄK-FS 2019:1) trädde i kraft 1 maj men publicerades 8 april på Elsäkerhetsverkets hemsida.

Nya DCL-uttagen väcker stor debatt

NY TEKNIK De nya DCL-uttagen har väckt stor debatt bland elektriker, inte minst på nätet. Både ros och ris, men framförallt att de är svåra att funktionstesta. Du kan inte använda en vanlig spänningsprovare, lite bökigt är det.

Snart sjösätts handlingsplanen mot ful-el

NY TEKNIK Elsäkerhetsverket fortsätter sitt arbete mot fulel och för att få privatpersoner att begripa vad de får och inte får göra. Under 2019 och 2020 ska en rad aktiviteter sjösättas: Det ska tas fram gemensamma budskap och grafik, och det blir ny skyltning och symboler i butik och webbhandel.

DCL: Skarpt läge för ny LU-standard

NY TEKNIK Det är inget aprilskämt, utan den 1 april trädde verkligen den nya standarden för lamputtag i kraft i Europa. Då blir det skarpt läge för DCL, både uttag och stickproppar, i svenska bostäder. Bakgrunden är, som Elektrikern skrivit om tidigare, att proppar och uttag till lampor varierat mycket inom Europa och att vissa länder inte haft något regelverk alls kring LU.

Utbildning via VR: Elektriker i en virtuell värld

NY TEKNIK Nu kan du vara elektriker i den virtuella världen. En ny VR-upplevelse ska både locka och lära elever in i yrket. Shit va coolt. Det säger Anton Juhala som går andra året på ETG, Elteknikbranschens gymnasium, i Nyköping.

Tveksamheten över: Grönt ljus för norska spisdon

NY TEKNIK Nu är det helt okej att installera de så kallade norska spisdonen på anläggningar i Sverige. Ett tillägg i standarden trädde i kraft den 1 januari. Ja, nu är de inte norska längre utan svenska, säger Katarina Olofsson, inspektör produktavdelningen Elsäkerhetsverket. Det handlar om en stickpropp med tillhörande uttag till spisar med enfasanslutning upp till 25 A.

Stöldskydd – på gott och ont: ”En form av övervakning”

NY TEKNIK Alltfler batterimaskiner och större handverktyg förses med stöldskydd och spårningsutrustning. Men precis som med GPS-puckar i servicebilen är det inte självklart att behöva gå med på det. Då kan någon se var arbetstagaren befinner sig och det är en form av övervakning om man drar det till sin spets. Då ska det förhandlas först.

AI, IoT och IEM – Har du koll på förkortningarna?

NY TEKNIK Teknik och system utvecklas i rask takt och vi översvämmas av nya begrepp och förkortningar. Några är lättförståeliga medan andra är mer vaga, kanske på fackengelska och svåra att få grepp om.

Nya armaturer kräver ny utbildning

NY TEKNIK Miljontals gamla belysningsstolpar i landet håller på att få nya, energisnåla armaturer. Men det är inte så självklart som det låter. Man har upptäckt reella problem i samband med det här. Det säger Christer Boström, lärare på utbildningsföretaget Teknikutbildarna.

AFDD: Nytt kombiskydd mot ljusbågar

NY TEKNIK Ljusbågsdetektorer för lågspänningsanläggningar har blivit ett allt hetare ämne inom branschen. Nu finns en AFDD, Arc Fault Detection Devices, med både dvärg- och jordfelsbrytare. AFDD+ heter den här nya enheten från Eaton som kombinerar tre skydd i en och samma modul.

Ny teknik: Smart stigare från Nexans

NY TEKNIK Nu börjar miljonprogrammen renoveras med oändligt många stigarbyten i alla dessa trapphus. Det har Nexans klurat lite extra kring och skapat en stigarkabel just för ändamålet. MQQ 750 V (stigarkabel CPR) är en rund femledarkabel 4 kvadrat som bara mäter 13,3 mm i ytterdiameter.