• Alla omfattas av arbetsmarknadens regler. Några som utnyttjas grovt är de som saknar uppehållstillstånd eller arbetstillstånd. Foto: Tomas Nyberg

  • Bengt Sandberg, ordförande för Fackligt center för papperslösa, är numera pensionär men har en bakgrund inom Fastighets. Foto: Helena Forsberg

  • Alla omfattas av arbetsmarknadens regler. Några som utnyttjas grovt är de som saknar uppehållstillstånd eller arbetstillstånd. Till deras hjälp finns Fackligt center för papperslösa. Foto: Helena Forsberg

  • Peter Fredin, Målarettan, är en av de personer som ger papperslösa information och råd vilka rättigheter de har. Foto: Helena Forsberg

  • Peter Fredin, Målarettan, är en av de personer som ger papperslösa information och råd vilka rättigheter de har. Foto: Helena Forsberg

2019-05-08

Alla omfattas av arbetsmarknadens regler. Några som utnyttjas grovt är de som saknar uppehållstillstånd eller arbetstillstånd. Till deras hjälp finns Fackligt center för papperslösa. Målarettans ombudsman Peter Fredin är en av de som bemannar centrets mottagning.

– Det som man kommit överens om i avtal och där kollektivavtal finns gäller även dessa personer. Men många gånger är det ljusskygga arbetsgivare, säger han.

Det är förbjudet att anställa personer som saknar arbetstillstånd och olagligt för dem att arbeta – men det innebär inte att papperslösa saknar rättigheter.

Arbetstidslagen, arbetsmiljöregler och diskrimineringslagen gäller alla på svensk arbetsmarknad. Liksom rätten att få utlovad lön betald i rätt tid.

Fackligt center för papperslösa är en förening med medlemmar från LO, TCO och Saco. Grunden är att svenska kollektivavtal ska gälla alla. Kampen handlar om att förhindra och motverka lönedumpning och att människor utnyttjas på svenska arbetsplatser.

Förbunden som är medlemmar betalar medlemsavgift och styrelsens arbete sker idéelt. Centret har öppet en kväll i veckan där de informerar papperslösa och asylsökande om deras rättigheter på arbetsmarknaden.

De som fått sina rättigheter kränkta kan få hjälp av respektive fackförbund. Under förra året drev förbunden 20 tvisteförhandlingar för papperslösa.

LÄS ÄVEN: Målare jobbar på slavkontrakt

En av dem som bemannar centret är Peter Fredin från Målareförbundet. Avdelning 1 som han arbetar åt har beslutat att han får räkna in det i sin arbetstid.

– Det är en del som kommer, men vi vet att fler borde komma. Det pågår ett hemskt utnyttjande av människor, säger Peter Fredin.

Centret har svårt att nå ut med information om hjälpen de kan erbjuda och många vågar inte ta kontakt.

Peter Fredin berättar om situationer där personer är gisslan hos sin arbetsgivare och kanske till och med bor på arbetsplatsen. Arbetstillstånd säljs dyrt vilket innebär att utlänningar står i skuld redan när de kommer till Sverige. Sedan tvingas de jobba för låg ersättning eller ingen lön alls.

– När man kommer hit vet man inte sina rättigheter. När de sedan får information och hävdar sin rätt så rivs deras tillstånd och då är utvisning nästa, säger Peter Fredin.

Utnyttjandet förekommer i alla branscher – även byggbranschen – men restaurang- och städbranschen är överrepresenterad.

LÄS ÄVEN: Procent, slavarbete, facklig etik och fulel

Ett exempel ur verkligheten är Fabian från Argentina som jobbar som målare. Den fjärde dagen på sin arbetsplats faller han från en ranglig stege och bryter foten. Efter olyckan drar arbetsgivaren av Fabians arbetskläder och tvingar honom att säga att han ramlat i sitt hem.

Han blir erbjuden 500 kronor och en påse med frukt och godis. När foten har läkt får Fabian nytt jobb. Han städar inför en golvläggning, men han får inte ut sin lön. Han tar kontakt med Fackligt center för papperslösa.

Målarnas och Byggnads driver det första ärendet och Hotell- och restaurangfacket det andra.

Föreningen är inne på sitt elfte verksamhetsråd och enligt dess ordförande Bengt Sandberg från Fastighets har den aldrig varit så viktig som nu.

– Jag tänker på det politiska klimatet med ett hårt tonläge. Otrygga människor vågar inte hävda sin rätt.

En av föreningens utmaningar är att öka engagemanget från den fackliga rörelsen – även centrets egna medlemmar. Bengt Sandberg berättar att det inte är helt enkelt att komma med ärenden till förbunden och förbunden behöver agera snabbare.

LÄS ÄVEN: Felix Finnveden: ”Fel när utsatta grupper ställs mot varandra”

Ingen vet med säkerhet hur många papperslösa det finns i Sverige, men Fackligt center för papperslösa uppskattar dem till cirka 50 000.

– Det blir råare och råare, människor utnyttjas på slavliknande sätt i Sverige. Det är ovärdigt ett civiliserat samhälle.

Bengt Sandberg är entusiastisk inför en kontakt som knutits med jurister som hört av sig och vill hjälpa centret. Juristerna har tankar om att inte bara ställa upp för individer, utan stämma företag och hela branscher där utnyttjandet är utbrett.

Helena Forsberg
helena.forsberg@lomediehus.se

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Palestinier går över gränsen för jobben

Det är snart Ramadan och Nablus elektriker är i färd med att smycka Gamla stan. Mustafa Qanadilo och Najeh Ratrout installerar ljusslingor över det lilla torget. De arbetar för Nedco, det offentligt ägda elbolaget på norra Västbanken.

Ny sensorteknik kan känna av mikrorörelser

NY TEKNIK Närvarodetektering av helt stilla person, dessutom kryddat med ytterligare sex sensorvärden. Steinel har tagit närvarodetektering ett steg till med sin serie True Presence.

Exxact och Renova: Nu är det utanpå som är inne

NY TEKNIK Utanpåliggande är på väg att bli trendigt och kommer starkt. Det tror i alla fall Schneider som nu utökar ett par av sina större apparatserier till utanpåliggande utförande. Njaee jag undrar om det stämmer med verkligheten. Så funderade Erik Nyholm, elektriker på APPTEK Teknikapplikationer med kontor i Vikbolandet strax utanför Norrköping.

Efterlysning: Känner du igen någon på bilden?

EFTERLYSNING! Redaktionen har fått en bild från bygget av Globen center 1988-89, och nu behöver vi din hjälp. Känner du igen någon på bilden? Kanske är du själv med? I så fall, hör av dig! Globen bildar bakgrund på denna bild som togs med självutlösare av Thomas Robarth, som ligger längst fram i röda byxor.

”De gånger jag egentligen skäms som svensk är när den kristna högern öppnar sin mun”

DEBATT ”Jag fylls av stolthet när människor flyr hit och inte som för lite mer än hundra år sedan flydde härifrån”, skriver Nille Thorsell. Jag skäms nästan aldrig över att vara svensk. Visst har vi fel och brister i detta land men vi rättar nästan alltid till dessa.

Avtal med utländska företag – ett träget arbete för lika villkor

Det kommer fler och fler utländska företag till Sverige för att utföra projekt vunna i olika upphandlingar. Det är en utmaning för facken. För att upprätthålla svenska löner och villkor arbetar Elektrikerförbundet aktivt med frågan. I dagsläget har förbundet ett 50-tal kollektivavtal med utländska företag.

Man klämdes ihjäl i arbetsplatsolycka i Kungsbacka

En man avled förra veckan i Kungsbacka efter att ha blivit klämd mellan en lastbil och en trumma. En polisutredning om arbetsplatsolycka har inletts, skriver TT via Arbetet. Det var vid 12-tiden den 26 juni som olyckan inträffade i Kungsbacka, i anslutning till kommunens ishall.

Gemensamt kvinnonätverk: De vill vara med och påverka

Ida Lindgren-Hawée säger så här om att hon är aktiv i facket: Varför ska jag pröjsa för något om jag inte är med och gör min röst hörd? Hon var en av kvinnorna som träffades när Målareförbundet och Elektrikerförbundet höll en gemensam nätverksträff i Solna. På träffen i verksamhetskrets 1 lärde sig kvinnorna mer om vad facket är.

”Senaste ackordet gav mer än 250 kronor”

– Jag såg möjligheten att tjäna mer pengar med ackord. Mattias Holmberg jobbar på Henningssons el i Falun. Under tolv år har han jobbat på ackord och varit ackordsansvarig på byggen. – Det är inte speciellt svårt. Nyligen tog han steget vidare och blev klubbordförande. Under flera år har det varit ett stort hål i centrala Falun.

Man avliden efter arbetsplatsolycka i Avesta

En 55-årig man har avlidit i samband med en arbetsplatsolycka i Avesta, skriver Aftonbladet. Olyckan inträffade strax efter klockan 11 på tisdagsförmiddagen i närheten av Dalahästen i Avesta. En 55-årig man skadades i samband med att varor skulle lastas av ett fordon vid en restaurang. Mannen hittades blodig i ett lastutrymme på en lastbil.

Rädsla på Hallbo: Personalen skräms till tystnad

Ett 20-tal anställda har sagt upp sig från kommunägda Hallsbergs bostadsstiftelse. Problemen började då en ny vd tillsattes. Anställda är rädda på jobbet, säger Richard Fredriksson, regionalt skyddsombud för Fastighets, till Fastighetsfolket.

Brist på utbildade rulltrappstekniker

Vi befinner oss vid rulltrapporna i Orgelpipan vid centralstationen i Stockholm. Pär Abrahamsson, även Rekan kallad, och Mateuz Jaros felsöker en av rulltrapporna som stannat några gånger och behöver extra kontroll. De båda arbetar som rulltrappstekniker vid Otis i Stockholm.  Rekan Abrahamsson betonar att de är just rulltrappstekniker, inte bara elektriker.

Klasskillnader: Många har inte råd med semester

Klasskillnaderna i semestervanor ökar, enligt en ny LO-rapport. Ungefär en tredjedel av arbetarna åkte varken på en semesterresa eller hade tillgång till fritidshus under sin semester förra året. På sommaren lämnar många svenskar sitt hem för en semesterresa eller några veckor i fritidshuset.

Tina Nordling lämnar förbundet

Elektrikerförbundets arbetsmiljöansvarige, Tina Nordling, lämnar Elektrikerförbundet i höst. Detta då hon ska börja arbeta på LO:s förhandlingsenhet. Hon kommer främst att arbeta med Samhallsavtalet. Jag gör det för att det är en utmaning och för att det handlar om mina hjärtefrågor, att alla människor ska ha rätt att ha ett arbete. Vi har elektriker där också.

Belysningstekniker: Det kan vara livsfarligt ute vid vägen

Belysningstekniker är utsatta för trafikanter som kör fört fort. Att jobba säkert är inte enkelt. Nu efterlyser man ett nytt tänk kring säkerheten. Belysningen är planerad utifrån trafikanterna men för oss tekniker är den inte alltid genomtänkt, säger Robert Kustosik till Sekotidningen.