• Alla omfattas av arbetsmarknadens regler. Några som utnyttjas grovt är de som saknar uppehållstillstånd eller arbetstillstånd. Foto: Tomas Nyberg

  • Bengt Sandberg, ordförande för Fackligt center för papperslösa, är numera pensionär men har en bakgrund inom Fastighets. Foto: Helena Forsberg

  • Alla omfattas av arbetsmarknadens regler. Några som utnyttjas grovt är de som saknar uppehållstillstånd eller arbetstillstånd. Till deras hjälp finns Fackligt center för papperslösa. Foto: Helena Forsberg

  • Peter Fredin, Målarettan, är en av de personer som ger papperslösa information och råd vilka rättigheter de har. Foto: Helena Forsberg

  • Peter Fredin, Målarettan, är en av de personer som ger papperslösa information och råd vilka rättigheter de har. Foto: Helena Forsberg

2019-05-08

Alla omfattas av arbetsmarknadens regler. Några som utnyttjas grovt är de som saknar uppehållstillstånd eller arbetstillstånd. Till deras hjälp finns Fackligt center för papperslösa. Målarettans ombudsman Peter Fredin är en av de som bemannar centrets mottagning.

– Det som man kommit överens om i avtal och där kollektivavtal finns gäller även dessa personer. Men många gånger är det ljusskygga arbetsgivare, säger han.

Det är förbjudet att anställa personer som saknar arbetstillstånd och olagligt för dem att arbeta – men det innebär inte att papperslösa saknar rättigheter.

Arbetstidslagen, arbetsmiljöregler och diskrimineringslagen gäller alla på svensk arbetsmarknad. Liksom rätten att få utlovad lön betald i rätt tid.

Fackligt center för papperslösa är en förening med medlemmar från LO, TCO och Saco. Grunden är att svenska kollektivavtal ska gälla alla. Kampen handlar om att förhindra och motverka lönedumpning och att människor utnyttjas på svenska arbetsplatser.

Förbunden som är medlemmar betalar medlemsavgift och styrelsens arbete sker idéelt. Centret har öppet en kväll i veckan där de informerar papperslösa och asylsökande om deras rättigheter på arbetsmarknaden.

De som fått sina rättigheter kränkta kan få hjälp av respektive fackförbund. Under förra året drev förbunden 20 tvisteförhandlingar för papperslösa.

LÄS ÄVEN: Målare jobbar på slavkontrakt

En av dem som bemannar centret är Peter Fredin från Målareförbundet. Avdelning 1 som han arbetar åt har beslutat att han får räkna in det i sin arbetstid.

– Det är en del som kommer, men vi vet att fler borde komma. Det pågår ett hemskt utnyttjande av människor, säger Peter Fredin.

Centret har svårt att nå ut med information om hjälpen de kan erbjuda och många vågar inte ta kontakt.

Peter Fredin berättar om situationer där personer är gisslan hos sin arbetsgivare och kanske till och med bor på arbetsplatsen. Arbetstillstånd säljs dyrt vilket innebär att utlänningar står i skuld redan när de kommer till Sverige. Sedan tvingas de jobba för låg ersättning eller ingen lön alls.

– När man kommer hit vet man inte sina rättigheter. När de sedan får information och hävdar sin rätt så rivs deras tillstånd och då är utvisning nästa, säger Peter Fredin.

Utnyttjandet förekommer i alla branscher – även byggbranschen – men restaurang- och städbranschen är överrepresenterad.

LÄS ÄVEN: Procent, slavarbete, facklig etik och fulel

Ett exempel ur verkligheten är Fabian från Argentina som jobbar som målare. Den fjärde dagen på sin arbetsplats faller han från en ranglig stege och bryter foten. Efter olyckan drar arbetsgivaren av Fabians arbetskläder och tvingar honom att säga att han ramlat i sitt hem.

Han blir erbjuden 500 kronor och en påse med frukt och godis. När foten har läkt får Fabian nytt jobb. Han städar inför en golvläggning, men han får inte ut sin lön. Han tar kontakt med Fackligt center för papperslösa.

Målarnas och Byggnads driver det första ärendet och Hotell- och restaurangfacket det andra.

Föreningen är inne på sitt elfte verksamhetsråd och enligt dess ordförande Bengt Sandberg från Fastighets har den aldrig varit så viktig som nu.

– Jag tänker på det politiska klimatet med ett hårt tonläge. Otrygga människor vågar inte hävda sin rätt.

En av föreningens utmaningar är att öka engagemanget från den fackliga rörelsen – även centrets egna medlemmar. Bengt Sandberg berättar att det inte är helt enkelt att komma med ärenden till förbunden och förbunden behöver agera snabbare.

LÄS ÄVEN: Felix Finnveden: ”Fel när utsatta grupper ställs mot varandra”

Ingen vet med säkerhet hur många papperslösa det finns i Sverige, men Fackligt center för papperslösa uppskattar dem till cirka 50 000.

– Det blir råare och råare, människor utnyttjas på slavliknande sätt i Sverige. Det är ovärdigt ett civiliserat samhälle.

Bengt Sandberg är entusiastisk inför en kontakt som knutits med jurister som hört av sig och vill hjälpa centret. Juristerna har tankar om att inte bara ställa upp för individer, utan stämma företag och hela branscher där utnyttjandet är utbrett.

Helena Forsberg
helena.forsberg@lomediehus.se

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Sista rycket i valrörelsen

Valdagen närmar sig med rekordfart. Under den sista arbetsdagen innan valet till Europaparlamentet på söndag träffade LO-fackens kandidat Johan Danielsson ett femtontal elektriker på Spedab i Stockholm.

Man till sjukhus efter elolycka i Karlstad

En man har fått föras till sjukhus efter att ha fått ström genom kroppen på en byggarbetsplats i Karlstad. Arbetsplatsolyckan inträffade strax innan lunchtid på fredagen. En man som arbetade på en byggarbetsplats i Viken i Karlstad drabbades av en elolycka där han fick ström genom kroppen.

Fler tågbolag väljer att förbjuda spelreklam

Den allt mer aggressiva spelreklamen har fått flera trafikhuvudmän och tågbolag att förbjuda spelannonser på bussar och tåg. I vintras införde Västtrafik ett förbud, nyligen sa MTR Express nej. Samtidigt håller SL och Jernhusen fast vid att tillåta reklamen. MTR Express gick nyligen ut och anslöt sig till tidningen Offsides nej till spelreklam.

Långa dagar för elektriker i Gibraltar

ELEKTRIKER I VÄRLDEN Om Storbritannien lämnar EU påverkas även självstyrande Gibraltar. Elektrikern James Finlayson är dock inte orolig för egen del. James Finlayson parkerar bilen på Gibraltars trånga gator. Vrider man huvudet åt ena hållet ser man Spanien, åt andra Marocko. Blundar man och lyssnar pratas det Brexit.

Hård press för minimilön i hela EU

En kör håller på att stämma upp i Europa. Juncker, Macron, Timmermans och flera andra lovsjunger minimilönen och vill att alla länder inför en. Det skulle rycka undan grunden för den svenska modellen där politiker håller fingrarna borta från lönebildningen. Artikeln är tidigare publicerad i Arbetet.

Efter inspektionerna: Företag förbjuds arbeta på hög höjd

Bolaget Tak och fasadklättrarna i Sthlm AB förbjuds arbeta på hög höjd av Arbetsmiljöverket. Detta efter att oanmälda inspektioner avslöjat en rad allvarliga brister, skriver Arbetarskydd.  Arbetsmiljöverket utförde fyra oanmälda inspektioner hos bolaget Tak och fasadklättrarna i Sthlm AB.

Asbest på NCC:s bygge – rev skivorna med tigersåg

NCC:s byggnadsarbetare sågade ovetandes ned asbestskivor med tigersåg, helt utan skyddsutrustning. Även sjukhusets personal och besökare kan ha exponerats, skriver Byggnadsarbetaren. När universitetssjukhuset i Örebro skulle renoveras under NCC:s generalentreprenad var det ingen som visste att det fanns skivor med asbest i konstruktionen.

Därför påverkar EU-valet just dig

Den 26 maj är det val till EU-parlamentet. Ett val som påverkar våra jobb, klimatet och beslut som fattas i Sveriges riksdag, kommuner och regioner. Här får du veta mer om vad valet handlar om. EU kan verka långt borta, men spelar ändå stor roll för vår vardag.

Jobbfrågan splittrar partierna i EU-valet

MP välkomnar EU-regler för pappaledighet, medan C tycker att unionen ska hålla tassarna borta från sådana regelverk. Här står jobbstriden i EU-valet. Tolkningarna om vad den sociala pelaren innebär går i sär. I november 2017 hölls det sociala toppmötet i Göteborg på statsminister Stefan Löfvens initiativ.

Så röstade politikerna i fyra viktiga EU-frågor

Vad tycker de svenska partierna i viktiga EU-frågor som arbetsvillkor och gränsvärden mot cancerframkallande ämnen? Här kan du se hur de svenska EU-parlamentarikerna har röstat. Socialt protokoll Facken i Europa kräver ett socialt protokoll i EU:s fördrag som ska garantera att fackliga och sociala rättigheter går före ekonomiska friheter.

Arbetsmiljöverket vill att åklagare utreder dödlig fallolycka

Mannen omkom efter ett högt fall på en byggarbetsplats i Stenungsund. Arbetsmiljöverket vill nu att polis och åklagare utreder arbetsplatsolyckan, skriver Sveriges Radio. Olyckan inträffade i januari, på en byggarbetsplats i Stenungsund. En man som arbetade med takläggning omkom efter att ha fallit ett tiotal meter ned i ett betonggolv.

Elolycka: Fick ström genom kroppen vid byte av knapp

En anställd vid ett företag i Kristianstad kommun fick föras till sjukhus efter att ha fått ström genom kroppen i samband med ett arbete. Händelsen har anmälts till Arbetsmiljöverket, skriver 24 Kristianstad. Det var i mitten av april som olyckan inträffade. En anställd på ett företag i Kristianstad kommun utförde arbete på annan ort.

Luftburen inspektion – Micael synar elnätet från ovan

Det är en onsdagsförmiddag i slutet av mars. Den röda helikoptern hovrar ovanför Gävle energis elnät. I helikoptern sitter Micael Lennartsson, luftledningsbesiktningsman, tillsammans med helikopterpiloten Jonas Högberg från Kallax flyg. Det ser väldigt bra ut. Gävle energi har ett luftnät i gott skick, konstaterar Micael Lennartsson.

EU-val: Sverige har 20 av 751 platser i parlamentet

Den 26 maj är det val till Europaparlamentet där 751 ledamöter sitter. Sverige har i dagsläget 20 platser. Under mandatperioden 2014-2019 har Socialdemokraterna haft fem av Sveriges 20 platser. I dag sitter där Aleksander Gabelic, Jytte Guteland, Anna Hedh, Olle Ludvigsson och Marita Ulvskog. Av dessa fem är det endast Jytte Guteland som kandiderar för omval.

Alla partier värnar svenska modellen – men röstar olika i EU

All svenska partier i Europaparlamentet har levt upp till sina vallöften från 2014 och säger sig värna den svenska modellen. Men synen på vad den svenska modellen är skiljer sig åt, konstaterar Arena idé i en ny rapport.