• Bild: Pixabay

  • Spelreklam på Centralstationen i Stockholm. Jernhusen är fastighetsägare. Bild: Karin Lindgren Strömbäck

  • Spelreklam i tunnelbanan i Stockholm. Bild: Karin Lindgren Strömbäck

2019-05-24

Den allt mer aggressiva spelreklamen har fått flera trafikhuvudmän och tågbolag att förbjuda spelannonser på bussar och tåg. I vintras införde Västtrafik ett förbud, nyligen sa MTR Express nej. Samtidigt håller SL och Jernhusen fast vid att tillåta reklamen.

MTR Express gick nyligen ut och anslöt sig till tidningen Offsides nej till spelreklam.

MTR pekar på att spelberoendet ökar lavinartat med stora negativa konsekvenser för folkhälsan. Och att företagen inte vill bidra till att fler hamnar i spelmissbruk. Studier visar att två procent av den svenska befolkningen har spelproblem, och varje år tillkommer omkring 100 000 problemspelare.

När Västtrafik beslutade om ett förbud i vintras var det med liknande argument.

–Det finns ett växande problem med att människor blir beroende av spel. Det ska inte kollektivtrafiken vara en del av, säger Kristian Lans, presskommunikatör på Västtrafik till Sekotidningen.

Transdev har beslutat om förbud på flygbussarna. Och har ingen reklam alls på Snälltåget, som är företagets kommersiella tågtrafik.

Inte heller Skånetrafiken tillåter spelreklam på sina ”infotainmentskärmar”. Orsaken uppges främst vara att de som reser med buss och tåg kan tro att det är Skånetrafiken som är avsändare. Region Skåne, som är huvudman, vill inte framstå som försäljare av alkohol, tobak eller spel.

LÄS ÄVEN: Spelet var orsaken till att Kalle inte orkade leva längre

SJ har ett gammalt beslut om förbud mot spel och har inga planer på att ändra det.

Norrtåg som handlar upp trafik i de fyra nordligaste länen, har inget förbud mot spelreklam, men andra riktlinjer som begränsar reklamutbudet.

–Reklampolicyn säger nej annonser som strider mot god marknadsföring, säger Joakim Berg, presskommunikatör Norrtåg.

Skulle det plötsligt dyka upp spelreklam tror han att det skulle bli debatt.

–Såvitt jag vet har det inte varit aktuellt.

Trots trenden med förbud finns det företag och trafikförvaltningar som fortfarande säger ja till  spelreklam i kollektivtrafiken. Dit hör statliga Jernhusen som äger stationshus runt om i landet. Jernhusen har begränsningar i tid och omfattning, men det kan ändras, uppger företaget för Sekotidningen.

En annan aktör som säger ja till spelreklam i kollektivtrafiken är SL i Region Stockholm. Det finns ingen anledning att föregå den översyn som regeringen utlovat, menar det ansvariga trafikregionrådet Kristoffer Tamsons.

–Vårt arbete med reklam i kollektivtrafiken är långsiktigt och välfungerande, men utgår i mycket från regelverk baserade på lagstiftningen. Därför ser vi det som klokt att följa vad som nu sker i frågan nationellt, skriver Kristoffer Tamsons, ordförande för SL, i ett mejl till Sekotidningen.

LÄS ÄVEN: Det kan bli stopp för spelreklam

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i Region Stockholm vill gärna ha ett förbud för spelreklam. Jens Sjöström är oppositionsregionråd för s och mycket kritisk till att den blågröna ledningen tillåter spelreklam.

–Jag är förbluffad över att M-ledningen inte tar mer allvarligt på det här. I vår region har mellan 40 000 och 50 000 personer spelproblem och de ska inte behöva ta del av den allt mer aggressiva spelreklamen som finns i kollektivtrafiken, säger han.

Att ändra SL:s policy är hur enkelt som helst, menar Jens Sjöström.

–Det är bara att lägga till en punkt i den policy som redan finns. Det är ett beslut som vi i trafiknämnden kan ta själva. Vi behöver inte vänta på lagstiftning.

Flera anställda i Stockholms tunnelbana säger till Sekotidningen att de brukar reagera på viss typ av reklam och de har lagt märke till att spelreklamen ökat. Det ger intäkter, men det är bättre med annat innehåll, säger en kundservicevärd, som ser reklam hela arbetsdagen.

Ett annat bolag som valt att tillåta spelreklam är Jernhusen, som äger stationshus runt om i landet.

–Vi följer utvecklingen och kommer att utvärdera vår riktlinje till hösten om det är något som behöver justeras. Vi tar hänsyn till att vi har lokaler där människor vistas utan att kunna välja bort reklamen. Därför har vi höga krav på måttfullhet och begränsade inlägg, säger Cecilia Granath, chef för företagskommunikation.

LÄS ÄVEN: Spelreklam kritiseras: S-riksdagsman vill införa ”lex Knuters”

Sedan den nya spellagen trädde i kraft 1 januari i år har reklam för olika typer av spel ökat kraftigt. Lagen reglerar spelmarknaden och ställer krav på licens. Såväl utländska som svenska bolag omfattas av licensen och med den kommer ett krav på att marknadsföringen ska vara måttfull. Så har det dock inte blivit, anser kritiker, som menar att reklamen tvärtom blivit mer aggressiv.

Konsumentombudsmannen har anmält ett spelbolag till patent- och marknadsdomstolen. Regeringen har gett spelmarknadsutredningen utökade direktiv om att utreda ett eventuellt spelrekklamsförbud. Branschens självsanering räcker inte, enligt civilminister Ardalan Shekarabi.


Artikeln är tidigare publicerad i Sekotidningen, som tillsammans med Tidningen Elektrikern och fem andra tidningar ingår i LO Mediehus.


Karin Lindgren Strömbäck

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Kollektivavtalen i fara när färre är med i facket

Allt färre arbetare är med i facket, samtidigt som arbetsgivarna väljer att fortsätta organisera sig. De senaste två åren har även tjänstemännens genomsnittliga organisationsgrad minskat, med undantag för till exempel Unionen.

Organiserade lärarstrejk – mördades: Här är världens tio värsta länder för arbetare

Situationen för arbetare och fackligt aktiva har förvärrats i alla regioner i världen, visar världsfacket Itucs årliga sammanställning. I Colombia mördades 34 personer ifjol. Nu kräver svenska fack att större satsningar görs för att bryta trenden. Morgonen den 8 november 2018 körde Arolda Pereira de Souza sin motorcykel ut på landsbygden utanför delstaten Bahia i östra Brasilien.

Elektriker pajade asbestsanering

Elektrikerna skar upp plasten som spärrade av asbestsaneringen och arbetet fick göras om. Nu har händelsen anmälts till Arbetsmiljöverket. Ett asbestsaneringsföretag hade spärrat av ett område i Huddinge. Men två elektriker från en annan firma tar sig ändå in på området.

Lönegapet mellan könen krymper – kan vara borta om 27 år

Med nuvarande takt kommer det att dröja till år 2045 innan löneskillnaden mellan kvinnor och män är utraderad. Jämfört med 2017 minskade gapet med 0,6 procent förra året. En genom snittlig kvinna på svensk arbetsmarknad tjänade 32 600 kronor i månaden 2018, om hon jobbar heltid. Motsvarande siffra för män var 36 500 kronor.

Företag missar att avsätta pengar till anställdas pension

Det brukar komma ett brev med posten varje vår som de flesta kanske inte lägger så stor vikt vid. Det kan löna sig att titta lite närmare på det. I slutändan kan det löna sig tusenfalt. Det handlar om Fora-beskedet. Beskedet som visar hur mycket arbetsgivaren avsatt till pensionen. Det vanligaste misstagen vi ser är att arbetsgivaren missar att betala in till den extra pensionen.

CR: Inget beslut om sänkt avgift

Den 4-5 juni höll Elektrikerförbundet sitt centrala representantskap på Runö kursgård i Åkersberga utanför Stockholm. Samlade var ombud från hela landet. Som brukligt behandlades de motioner som inkommit till förbundet. De allra flesta handlade om medlemsavgiften, som motionärerna vill sänka.

CR: VK1:s ersättningsförslag fick nobben

Elektrikerförbundet har som mål att öka andelen medlemmar som går en facklig utbildning. Men det kan vara svårt att locka medlemmar att gå en utbildning om ersättningen vid kurstillfällena är betydligt lägre jämfört med vad de skulle tjänat om det befunnit sig på jobbet.

Facket syns dåligt i media: ”Ger en skev bild av verkligheten”

Facket syns allt mindre i media. Nu går det en facklig företrädare på 20 från näringslivet, mot en på tio år 2007. Det är dåligt för det demokratiska samtalet, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm till Arbetet. Det är 20 gånger vanligare att en företrädare för näringslivet kommer till tals i media än en facklig.

Strejkrätten begränsas – beslut klubbat i riksdagen

Förslaget om begränsningar av strejkrätten har klubbats av riksdagen. Den nya lagen börjar gälla den 1 augusti. Då blir det svårare att ta till strejkvapnet mot arbetsgivare som redan har kollektivavtal. Den utdragna konflikten i Göteborgs hamn, där Hamnarbetarförbundet strejkade för att få till ett kollektivavtal, har nu fått effekter på lagstiftningen.

Målarna lämnar ytterligare stämning om restid

Målareförbundet har lämnat in ytterligare en stämning till Arbetsdomstolen gällande en målare som de hävdar har rätt till betald arbetstid till och från kunden där arbetet utförts. De hänvisar till EU-rättens dom men också kollektivavtalet för målare.

Juristförsäkringen även för utflugna barn

Från och med i höst kommer det att finnas möjlighet för Elektrikerförbundets medlemmar att teckna förbundets juristförsäkring även för barn som flyttat hemifrån.   I dag gäller försäkringen för hemmaboende barn och ingår i medlemsavgiften.

Farligt kvartsdamm sprids vid Förbifarten-bygget

Flera inspektioner av Förbifart Stockholm under våren visar stora brister i hanteringen av kvarts. I slutet av maj såg Arbetsmiljöverkets inspektörer hur en stor kaskad av damm spreds på byggarbetsplatsen vid trafikplats Akalla. I ett inspektionsmeddelande noterar inspektörerna en borrigg utan skydd mot damm.

Brandfarliga batterier – så laddar du säkert

Brukar du ladda dina elprylar när du sover? Då lever du farligt batterierna kan nämligen börja brinna. Här förklarar Elsäkerhetsverkets expert hur du laddar säkert. Mobiltelefoner, elcyklar, hoverboards och flera andra vanliga elprylar drivs av litiumjonbatterier. Dessa är de batterier på marknaden som är bäst på att lagra energi, men de kommer även med en otäck baksida.

Stanley Security får betala skadestånd för lönekrångel

Ärendet om det krånglande lönesystemet på Stanley Security har äntligen fått en lösning. Företaget och facket har förlikats. Elektrikerförbundets medlemmar som omfattas av förhandlingarna får 7 500 kronor per person i skadestånd. Det var i maj 2017 som Stanley Security införde ett nytt lönesystem. Det mesta som kunde gå fel gick fel.

Checklista: Så grillar du elsäkert i sommar

Sommar, sol och grill på altanen. Men har du koll på hur du grillar elsäkert i sommar? Här hittar du Elsäkerhetsverkets tips! Solen skiner och grillvädret hägrar. Precis som förra året är dock vädret på många håll så torrt att det redan råder eldningsförbud i flera kommuner. Räddningen kan vara elgrillen, men då finns det fortfarande några saker att tänka på.