• Bild: Pixabay/Montage

2019-05-06

DEBATT

”Låt jämställdhet bli en av de viktigaste frågorna för företagen att jobba med de närmaste åren”, skriver debattörerna. 

Sverige står inför en gigantisk omställning med en elektrifiering av stora delar av samhället. Men redan idag saknas uppemot 10 000 elektriker.

Branschen är en av de mest ojämställda med bara 2 procent kvinnor. Ska man lyckas lösa kompetensbehovet för framtiden måste siffran öka betydligt.

Regeringens mål är att 25 procent av de anställda ska vara kvinnor inom de närmaste åren. Klarar vi inte det, är risken stor att Sverige sackar efter i omställningen till ett mer hållbart samhälle.

LÄS ÄVEN: Samarbete över fackgränserna får LO:s feministiska stipendium

Nu uppmanar ledande aktörer från branschen att såväl företag som skola och politiker agerar skyndsamt för att skapa en mer jämställd bransch.

Redan idag skulle det kunna anställas uppemot 10 000 personer med kunskap inom energiområdet. Ser man till det framtida behovet kommer det behövas minst dubbelt så många.

Varje år utexamineras cirka 5 000 studenter från el- och energiprogrammet. Ungefär 3 000 av dem jobbar vidare som elektriker. Det räcker inte på långa vägar.

Den största andelen av nya medarbetare inom branschen kommer direkt från gymnasiet. Därför är det oerhört viktigt att fler tjejer ser det som ett alternativ att läsa vidare på el- och energiprogrammet.

Idag är programmet det mest mansdominerade av alla gymnasieprogram, med 97 procent killar.

Vad är det då som gör att så få kvinnor lockas av branschen? En förklaring kan vara att den gamla bilden av elektrikeryrket som tungt och lite smutsigt, lever kvar.

En annan att många arbetsplatser fortfarande inte är anpassade för kvinnor. Här finns arbetsbodar utan separata omklädningsrum, pissoarer utan dörrar och en machokultur i lunchrummen.

LÄS ÄVEN: Ekonomen: ”Vi måste göra mycket mer för att höja kvinnolönerna”

Men elektrikerns arbetsuppgifter har ändrats och behovet av nya kompetenser inom branschen är stort. Idag behövs det – utöver tekniker – IT-kunniga och beteendevetare för att hitta smarta, moderna energilösningar.

Olika hjälpmedel gör dessutom att jobbet som elektriker varken är lika tungt eller smutsigt längre.

Vad som däremot måste jobbas ytterligare med är attityderna och jargongen. Det handlar om att synliggöra och våga ifrågasätta normer, att våga ta dialogen om jämställdhet i alla lägen och att alla tar sitt ansvar –  från ledning och beställare till elektrikern på bygget.

Frågorna om jämställdhet måste också flytta in i styrelse- och ledningsrummen.

Skola och näringsliv måste också bli bättre på att upprätthålla det teknikintresse som finns hos både killar och tjejer i tidig ålder, men som ”hamnar i dvala” bland tjejer när de kommer upp i högstadiet.

Man kan även se hur kvinnor i vuxen ålder visar intresse för teknik, och söker sig till branschen som t ex företagslärling – något som gör det viktigt att satsa på vägar in i yrket som fungerar även för personer mitt i livet.

LÄS ÄVEN: Rapporten: Elektrikerna behöver göra mer för jämställdheten

Varför är det då så viktigt att vi får en mer jämställd bransch?

Jo, enligt siffror från branschorganisationen Installatörsföretagen, uppger så många som 95 procent av elteknikbranschens företag att de har svårt att rekrytera. Då räcker det inte att rekrytera från en bas som bara består av halva befolkningen.

En mer jämställd bransch har även lättare att möta den efterfrågan på kompetens som kommer att behövas i framtiden. Lyckas inte Sverige i detta arbete är risken stor att omställningen till ett mer elektrifierat och klimatneutralt samhälle halkar efter.

Elfack arrangeras på Svenska Mässan i Göteborg den 7-10 maj. Låt mässan bli startskottet för branschen att diskutera en gemensam vision för var man ska befinna sig om 10 år.

Några viktiga frågor att börja jobba med redan nu för att klara kompetensförsörjningen i framtiden:

• Låt jämställdhet bli en av de viktigaste frågorna för företagen att jobba med de närmaste åren.

• Fortsätt jobba med attityderna och våga ta dialogen om jämställdhet i alla lägen. Det gäller för såväl ledning som beställare och elektriker.

• Skapa tätare dialog mellan näringsliv och grundskola, så att elever och föräldrar bjuds in att se vilka möjligheter branschen erbjuder.

• Utöka yrkesprogrammen till 2 800 poäng, så de ger högskolebehörighet utan att det sker på bekostnad av yrkesämnena.

• Utveckla yrkeshögskolan med fler permanenta och fler flexibla och kortare kurser.

• Möjliggör yrkesväxling, bland annat genom slopat ålderstak i yrkesintroduktionsanställning (YA).

OIa Månsson, VD, Installatörsföretagen

Jonas Wallin, ordförande, Elektrikerförbundet

Elin Fagerlind, ledamot i styrgruppen för ELQvinnorna

Lina Håkansdotter Palm, styrelseledamot, Kraftkvinnorna  

Patrik Persson, VD, Holtab

Ola Lundqvist, Affärsansvarig, Elfack

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Åsikter

Anna Norling: ”Alla måste förstå vikten av att vara med i facket”

KRÖNIKA ”Det borde inte heller vara så att anställda väntar med att gå med i facket till dess att något väl har hänt. För då är det ofta försent”, skriver Elektrikerns redaktör Anna Norling. Vi fick gå på dan. Och när den 25:e kom så kom inga pengar, och ägaren svarade inte i telefon. Jag pratar med en av Elektrikerförbundets medlemmar i Västsverige.

”Ensam är sällan stark – och det är inte så kul heller”

KRÖNIKA ”Elektriker, snickare, rörmokare och målare har alltid fått samarbeta och samsas om de ytor som finns på ett bygge. Detta ger bra tålamodsträning speciellt om vissa yrkesgrupper eller individer anser att de har företräde framför alla andra”, skriver Per Lawén. Deadlineklockan tickar oroväckande fort. Folk knuffas och trängs överallt för att komma fram.

”Totalt misslyckat försök att göra Almedalen sexigare”

RECENSION ”Det här verkar ha ambitionen att vara House of Cards-smart. Men svensk politik är snarare Benny Hill. Och Almedalen är ett kollo för vår politiska elit”, skriver Arbetets kulturredaktör Johannes Klenell (som sett tv-serien Den inre cirkeln, baserad på Moderaternas gamle strategs bok I maktens öga).

”Reformisterna står för ett välkommet uppvaknande”

KRÖNIKA ”Det är synd att Reformisterna ses som konkurrenter mot Vänsterpartiet istället för den möjliga vänsterreformistiska allians som kan växa fram ur det som nu sker”, skriver Ingemar E L Göransson. För sju år sedan satt jag på en pub i Soho, London med en pint och vänsterns dagstidning The Morning Star uppslagen framför mig på bordet.

Fredrik B Sjödin: ”Infantil vinkling av en viktig debatt”

DEBATT ”I debatten förs just nu fram en uppfattning att nätföretagen, alltså de företag som äger elnäten, inte har koll på nuläget och framtiden. Det är en felaktig uppfattning”, skriver Fredrik B Sjödin, teknisk expert på Installatörsföretagen.

Johannes Klenell: ”Är samtalsaktivism den nya skrikdebatten?”

KULTURKRÖNIKA ”Det att den ena parten febrilt vill mötas samtidigt som den andra parten stannar i sin extrema hållning. Det gör att den som har ambitionen att mötas sakta men säkert tappar kompassen i sin resa mot vad den tror är halva vägen”, skriver Johannes Klenell.

Jonas Wallin: ”Det vi byggt har börjat krackelera”

LEDARE ”Socialdemokraterna får en kraftig hemläxa! Alla ska med, alla ska delta och det är det samhälle som gör medlemmarna tryggare och lyckligare som ska vara den framtida visionen”, skriver förbundsordförande Jonas Wallin. I en undersökning som presenterades nyligen återfinns Sverige på sjunde plats över världens lyckligaste människor.

Per Eklund: ”Viktigt att lyssna på medlemmarna”

KRÖNIKA ”Att medlemmar får möjlighet till information och möjlighet att uttrycka sin åsikt är oerhört viktigt oavsett vilket fackförbund det gäller. Ännu viktigare är att ansvariga lyssnar på de enskildas synpunkter”, skriver Elektrikerns tidigare redaktör Per Eklund.

Anna Norling: ”Ducka inte – debatten handlar faktiskt om er”

KRÖNIKA ”De som hånar feminism och genusvetenskap ena dagen, har ingen trovärdighet när de andra dagen rasar mot enskilda mäns misshandel av kvinnor. Det är en föråldrad attityd som borde ha grävts ned för länge, länge sedan”, skriver Elektrikerns redaktör Anna Norling.

”Agnes” av Dylan Färemark – Del 6

KULTUR Del 6 Pennalism Här är den sjätte delen av Dylan Färemarks prisbelönta novell Agnes, som publiceras som följetong i Tidningen Elektrikern.

Debatt: ”Las måste vara en lag värd namnet”

DEBATT ”Där är det mycket viktigt att ha en skyddslagstiftning som är värd namnet, och som inte urholkas av AD och en del politiker”, skriver Christian Kutzner. Efter att ha jobbat i närmare 30 år som ombudsman i Hotell och restaurangfacket, även om jag sedan 2016 varit pensionär, har jag en hel del erfarenhet av tillämpandet av LAS.

Johannes Klenell: ”Därför förespråkar den ekonomiska eliten brexit”

KULTURKRÖNIKA ”Brexit handlar alltså inte enbart om ett folkligt missnöje mot en överstatlig elit. Den ekonomiska eliten kan också ha en hel del att vinna på att vara brexitförespråkare”, skriver Johannes Klenell. Så här i brexittider har fokus i svensk debatt främst legat i förklaringsmodeller som handlat om de besvikna väljarnas protest mot EU:s överstatlighet.

Jonas Eriksson: ”Fackföreningsrörelsen – folkrörelse eller försäkringsbolag?”

DEBATT ”Fackföreningar uppfattas idag mer som försäkringsbolag än demokratiska organisationer som driver sina medlemmars frågor”, skriver Elektrikerförbundets centrals ungdomsansvarige Jonas Eriksson. Sverige har mycket att vara stolta över. I år, 2019, firar vi att det var 100 år sedan vi tog ett av de första stegen till att bli ett demokratiskt styrt land.

”AGNES” AV DYLAN FÄREMARK – DEL 5

KULTUR Del 5 Joseph Brodsky Här är den femte delen av Dylan Färemarks prisbelönta novell Agnes, som publiceras som följetong i Tidningen Elektrikern.

Sofie Eriksson: ”Mannen framför mig vågar inte skaffa barn”

KRÖNIKA ”Föreställ dig känslan. Att hela din närvaro ifrågasätts dagligen. Att arbeta hårt med kroppen och ändå ses som en belastning. Att inte våga skaffa barn för att du är så orolig att en liten och skör människa skulle behandlas lika vidrigt som du själv”, skriver Sofie Eriksson. Nej, jag vågar inte skaffa barn. Inte så som det ser ut nu.