• Bild: Pixabay/Montage

2019-05-06

DEBATT

”Låt jämställdhet bli en av de viktigaste frågorna för företagen att jobba med de närmaste åren”, skriver debattörerna. 

Sverige står inför en gigantisk omställning med en elektrifiering av stora delar av samhället. Men redan idag saknas uppemot 10 000 elektriker.

Branschen är en av de mest ojämställda med bara 2 procent kvinnor. Ska man lyckas lösa kompetensbehovet för framtiden måste siffran öka betydligt.

Regeringens mål är att 25 procent av de anställda ska vara kvinnor inom de närmaste åren. Klarar vi inte det, är risken stor att Sverige sackar efter i omställningen till ett mer hållbart samhälle.

LÄS ÄVEN: Samarbete över fackgränserna får LO:s feministiska stipendium

Nu uppmanar ledande aktörer från branschen att såväl företag som skola och politiker agerar skyndsamt för att skapa en mer jämställd bransch.

Redan idag skulle det kunna anställas uppemot 10 000 personer med kunskap inom energiområdet. Ser man till det framtida behovet kommer det behövas minst dubbelt så många.

Varje år utexamineras cirka 5 000 studenter från el- och energiprogrammet. Ungefär 3 000 av dem jobbar vidare som elektriker. Det räcker inte på långa vägar.

Den största andelen av nya medarbetare inom branschen kommer direkt från gymnasiet. Därför är det oerhört viktigt att fler tjejer ser det som ett alternativ att läsa vidare på el- och energiprogrammet.

Idag är programmet det mest mansdominerade av alla gymnasieprogram, med 97 procent killar.

Vad är det då som gör att så få kvinnor lockas av branschen? En förklaring kan vara att den gamla bilden av elektrikeryrket som tungt och lite smutsigt, lever kvar.

En annan att många arbetsplatser fortfarande inte är anpassade för kvinnor. Här finns arbetsbodar utan separata omklädningsrum, pissoarer utan dörrar och en machokultur i lunchrummen.

LÄS ÄVEN: Ekonomen: ”Vi måste göra mycket mer för att höja kvinnolönerna”

Men elektrikerns arbetsuppgifter har ändrats och behovet av nya kompetenser inom branschen är stort. Idag behövs det – utöver tekniker – IT-kunniga och beteendevetare för att hitta smarta, moderna energilösningar.

Olika hjälpmedel gör dessutom att jobbet som elektriker varken är lika tungt eller smutsigt längre.

Vad som däremot måste jobbas ytterligare med är attityderna och jargongen. Det handlar om att synliggöra och våga ifrågasätta normer, att våga ta dialogen om jämställdhet i alla lägen och att alla tar sitt ansvar –  från ledning och beställare till elektrikern på bygget.

Frågorna om jämställdhet måste också flytta in i styrelse- och ledningsrummen.

Skola och näringsliv måste också bli bättre på att upprätthålla det teknikintresse som finns hos både killar och tjejer i tidig ålder, men som ”hamnar i dvala” bland tjejer när de kommer upp i högstadiet.

Man kan även se hur kvinnor i vuxen ålder visar intresse för teknik, och söker sig till branschen som t ex företagslärling – något som gör det viktigt att satsa på vägar in i yrket som fungerar även för personer mitt i livet.

LÄS ÄVEN: Rapporten: Elektrikerna behöver göra mer för jämställdheten

Varför är det då så viktigt att vi får en mer jämställd bransch?

Jo, enligt siffror från branschorganisationen Installatörsföretagen, uppger så många som 95 procent av elteknikbranschens företag att de har svårt att rekrytera. Då räcker det inte att rekrytera från en bas som bara består av halva befolkningen.

En mer jämställd bransch har även lättare att möta den efterfrågan på kompetens som kommer att behövas i framtiden. Lyckas inte Sverige i detta arbete är risken stor att omställningen till ett mer elektrifierat och klimatneutralt samhälle halkar efter.

Elfack arrangeras på Svenska Mässan i Göteborg den 7-10 maj. Låt mässan bli startskottet för branschen att diskutera en gemensam vision för var man ska befinna sig om 10 år.

Några viktiga frågor att börja jobba med redan nu för att klara kompetensförsörjningen i framtiden:

• Låt jämställdhet bli en av de viktigaste frågorna för företagen att jobba med de närmaste åren.

• Fortsätt jobba med attityderna och våga ta dialogen om jämställdhet i alla lägen. Det gäller för såväl ledning som beställare och elektriker.

• Skapa tätare dialog mellan näringsliv och grundskola, så att elever och föräldrar bjuds in att se vilka möjligheter branschen erbjuder.

• Utöka yrkesprogrammen till 2 800 poäng, så de ger högskolebehörighet utan att det sker på bekostnad av yrkesämnena.

• Utveckla yrkeshögskolan med fler permanenta och fler flexibla och kortare kurser.

• Möjliggör yrkesväxling, bland annat genom slopat ålderstak i yrkesintroduktionsanställning (YA).

OIa Månsson, VD, Installatörsföretagen

Jonas Wallin, ordförande, Elektrikerförbundet

Elin Fagerlind, ledamot i styrgruppen för ELQvinnorna

Lina Håkansdotter Palm, styrelseledamot, Kraftkvinnorna  

Patrik Persson, VD, Holtab

Ola Lundqvist, Affärsansvarig, Elfack

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Åsikter

Sven Höckert: ”Vikten av kollektivavtal med utländska företag”

DEBATT ”Ingen på Svensk arbetsmarknad tjänar på denna typ av snedvriden konkurrens och dumpning av den Svenska modellen”, skriver Sven Höckert. Avtalsteckning med utländska företag är inte lätt och oftast anser de bara att facket är något ont och att det inte finns någon skyldighet att teckna kollektivavtal i Sverige.

”Vi ska inte behöva riskera vår hälsa”

DEBATT Det dör fler i arbetsplatsolyckor än i skjutningar här i landet VARJE ÅR. Ändå finns det partier som vill minska på arbetsmiljöinspektörer och försämra våra villkor på arbetsmarknaden, bara för att företagen ska kunna tjäna några kronor till.

Hans Andersson: ”Almedalsveckan – en fars i lobbyism”

KRÖNIKA ”Folkviljan lyser nog med sin frånvaro i Almedalen. Visst förekommer det politiskt käbbel, men mest äts det gratissnittar och dricks rosévin”, skriver Hans Andersson, ombudsman Östergötland och Södermanland. Besökte Gotland sista helgen i juni under sommaren, det var vackert så det förslår.

Ingemar E L Göransson: ”Att adoptera nyliberal politik inte rätt väg för S”

KRÖNIKA ”Fienden är inte invandraren, flyktingen, arbetaren från annat land fienden är dem som sitter på kapitalet, dem som idag skriver ’berättelsen’ och lyckas ställa arbetare mot arbetare”, skriver Ingemar E L Göransson. Jag förstår inte jublet och de lättade suckarna efter EU-valet. Jag gör det bara inte.

Claes Thim: ”Vilket århundrade lever Svenskt Näringsliv i?”

DEBATT ”Så fort det är dags för avtalsrörelse så ska de måla upp en bild om hur dåligt det går för Sverige och konstigt nog är de alltid vi arbetare som ska stå tillbaka”, skriver Claes Thim.

Sofie Eriksson: ”Varken bensinuppror eller klimatångest är på skämt”

KRÖNIKA ”Det är inte konstigt att människor blir förbannade. Saker har tagits ifrån folk under lång tid utan att ett så kallat ’effektivt alternativ’ funnits på plats”, skriver Elektrikerns krönikör Sofie Eriksson.  Föröka er innan döden. Förra årets varma och torra sommar stressade skogarna att producera för apokalyps. Och träden svarade.

Jonas Wallin: ”Industrin ska inte längre få styra löneökningen”

LEDARE ”Eftersom lönemärket i huvudsak sätts i procent så innebär det att löneklyftor ökar. Ju högre lön du har desto mer utväxling i kronor får du”, skriver förbundsordförande Jonas Wallin.  Under hela min tid som ordförande har jag påtalat i LOs styrelse att det så kallade märket, som industrins parter sätter, är för lågt.

Elektrikerns kulturtips #4: Skandaler och hemligheter

Podden: Snedtänkt med Kalle Lind, Om politiska affärer. Det här är underbart nördigt för den som gillar 1900-talshistoria och politiska skandaler. I två långa avsnitt listar programledaren Kalle Lind och statsvetaren Nils Gustafsson sina tio bästa svenska politiska skandaler.

Anton Levein: ”Vem äger marken?”

KRÖNIKA ”Finns det någon fråga, utöver de fackliga frågorna, som jag skulle vilja väcka i Europa så är det den om en europeisk allemansrätt”, skriver Anton Levein. Allemansrätten är en nordisk frihet. Den är bra för folkhälsan och tillgängliggör en enkel semester för den som vill upptäcka miljön utanför städerna.

Johnny Ekdahl: ”Reformisterna – ett hopp för S”

DEBATT ”Jag är övertygad om att Reformisterna är en av de nycklar som kan öka vår påverkan för våra fackliga frågor”, skriver Johnny Ekdahl. På El-Sossens årsmöte så beslutades det enhälligt att vi skulle donera 5 000 kr till S-föreningen Reformisterna, med nedanstående förklaring om varför.

Anna Norling: ”Alla måste förstå vikten av att vara med i facket”

KRÖNIKA ”Det borde inte heller vara så att anställda väntar med att gå med i facket till dess att något väl har hänt. För då är det ofta försent”, skriver Elektrikerns redaktör Anna Norling. Vi fick gå på dan. Och när den 25:e kom så kom inga pengar, och ägaren svarade inte i telefon. Jag pratar med en av Elektrikerförbundets medlemmar i Västsverige.

”Ensam är sällan stark – och det är inte så kul heller”

KRÖNIKA ”Elektriker, snickare, rörmokare och målare har alltid fått samarbeta och samsas om de ytor som finns på ett bygge. Detta ger bra tålamodsträning speciellt om vissa yrkesgrupper eller individer anser att de har företräde framför alla andra”, skriver Per Lawén. Deadlineklockan tickar oroväckande fort. Folk knuffas och trängs överallt för att komma fram.

”Totalt misslyckat försök att göra Almedalen sexigare”

RECENSION ”Det här verkar ha ambitionen att vara House of Cards-smart. Men svensk politik är snarare Benny Hill. Och Almedalen är ett kollo för vår politiska elit”, skriver Arbetets kulturredaktör Johannes Klenell (som sett tv-serien Den inre cirkeln, baserad på Moderaternas gamle strategs bok I maktens öga).

”Reformisterna står för ett välkommet uppvaknande”

KRÖNIKA ”Det är synd att Reformisterna ses som konkurrenter mot Vänsterpartiet istället för den möjliga vänsterreformistiska allians som kan växa fram ur det som nu sker”, skriver Ingemar E L Göransson. För sju år sedan satt jag på en pub i Soho, London med en pint och vänsterns dagstidning The Morning Star uppslagen framför mig på bordet.

Fredrik B Sjödin: ”Infantil vinkling av en viktig debatt”

DEBATT ”I debatten förs just nu fram en uppfattning att nätföretagen, alltså de företag som äger elnäten, inte har koll på nuläget och framtiden. Det är en felaktig uppfattning”, skriver Fredrik B Sjödin, teknisk expert på Installatörsföretagen.