• LO-borgen. Foto: Tomas Nyberg

  • Carola Löfstrand. Foto: LO

2019-04-05

Förenklingar av arbetsmiljöregler om hur arbetsplatser utformas riskerar att undergräva skyddsombud i LO-facken. Det menar Carola Löfstrand, arbetsmiljöutredare på LO, som tror att arbetsgivare kommer kunna ducka undan ansvar för arbetsmiljön.

Ett av förslagen är att arbetsgivare inte längre ska behöva ha ansvar för arbetsplatser som de inte själva bestämmer över, vilket är vanligt för exempelvis städare som arbetar på entreprenad.

Fastighets befarar att skyddsombuden kommer få svårare att driva arbetsmiljöfrågor om förslaget blir verklighet. Nu backas förbundet av LO, som har skickat in ett svar på Arbetsmiljöverkets remiss.

– Arbetsmiljöverkets revidering av föreskrifterna genomsyras av att de vill förenkla reglerna för att de hoppas att de ska bli lättillgängliga och begripliga. Det är ett gott syfte, men vi tycker att det finns problem med att enkla och korta formuleringar alltför ofta medför en ökad otydlighet, säger LO:s arbetsmiljöutredare Carola Löfstrand till Fastighetsfolket.

LÄS ÄVEN: Skyddsombudsstopp på bygge i Stockholm

Föreskrifterna är till för att precisera och fördjupa vad som menas med arbetsmiljölagens regler i olika situationer.

Löfstrand menar att en förenkling av föreskrifterna skulle leda till att reglerna blir svårare att tillämpa i praktiken, och därmed bli svårare för skyddsombuden att hantera.

– Det är framför allt LO-kollektivets arbetsplatser som berörs av förslaget på reviderade föreskrifter, och det innebär att LO-förbundens skyddsombud får färre, eller trubbigare, verktyg att använda sig av. På tjänstemannasidans arbetsplatser har man inte haft så mycket preciserade regler om utformningen av skydd, så för deras skyddsombud blir det här inte alls en lika stor skillnad, säger hon.

Skulle en förenkling av föreskrifterna bli verklighet, tror LO att en del arbetsgivare kommer försöka ducka undan ett skyddsombuds krav på arbetsmiljön genom att säga att kravet inte gäller för företaget.

Carola Löfstrand menar att ord kommer stå mot ord – och undergräva det skyddsombud som tagit mod till sig att kräva åtgärder när arbetsmiljön inte fungerar.

– I så fall kommer Arbetsmiljöverket ha skapat en situation som leder till konflikter på arbetsplatsen, samtidigt som man säger att man gör ändringarna för att göra de tydligare och enklare att efterfölja. Det kommer bli tvärtom, säger hon.

LÄS ÄVEN: ”En självklarhet att få överleva varje arbetsdag”

Enligt Carola Löfstrand är arbetare och deras skyddsombud redan i en stark beroendeställning. Blir förslaget verklighet riskerar det att medverka till en ökad polarisering vad gäller inflytande i arbetslivet.

– Där drar LO-kollektivet det kortare strået. Vi hoppas att Arbetsmiljöverket tar sig en ny funderare efter att de tagit del av remissvaren från LO och LO-förbunden, säger hon.


Artikeln är tidigare publicerad i Fastighetsfolket som tillsammans med Elektrikern och fem andra tidningar ingår i LO Mediehus.


Simón Bustamante

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Sveriges effektreserv: När Karlshamnsverket behövs får inget gå fel

Under årets driftsäsong var Karlshamnsverket i produktion under mindre än ett dygn. Det var den 24 januari i år. Resten av tiden arbetar de anställda på verket med att säkerställa att utrustning är i bästa möjliga skick. När verket väl behövs får inget gå fel.

Regeringen säger ja till ändrad strejkrätt

Regeringen godkände i dag lagförslaget om ändrad strejkrätt. Nu återstår bara ett riksdagsbeslut innan förändringarna träder i kraft i sommar. Det var på ett regeringssammanträde i dag, torsdag, som beslutet formellt fattades, skriver Arbetet. Förslaget om ändrad strejkrätt ska läggas fram för riksdagen.

Nya rekryterna laddade inför ombudsmannajobbet

Fyra nya ombudsmän har anställts i Elektrikerförbundet. Per Ola Nilsson, Magnus Kindmark, Jens Hansson och Tomas Hovberg gick alla vid skrivandets stund LO:s aspirantutbildning på Runö kursgård utanför Stockholm. Vi blir inte anställda för att vi kan alla lagar och paragrafer, utan det är för att vi passar i rollen som ombudsman.

Allt fler olyckor i energibranschen

Antalet olyckor i el- och energibranschen ökar. Enligt Elsäkerhetsverket har antalet olyckor som inte leder till sjukskrivning fyrdubblats på 15 år. Även inrapporteringen till Afa försäkring går uppåt. Nu ökar kraven på förebyggande arbetsmiljöarbete. Afa-försäkring har ett rapporteringssystem, ENIA, som allt fler företag ansluter sig till.

Fråga experterna: Sitta i orubbat bo?

Fråga experterna Här har du möjlighet att ställa frågor till våra experter. Det kan handla om sådant som exempelvis avtalsfrågor, juridik eller arbetsmiljö. Redaktionen gör ett urval av frågor som kommer in på elektrikern@lomediehus.se Ange Fråga experterna i ämnesraden.

PO Bergström: ”Vad kostar egentligen en flygbiljett?”

KRÖNIKA ”För att vara en bra ledare så måste man också klara av att reflektera över det man gör ur moralisk synpunkt”, skriver PO Bergström.

Här talar facktopparna på första maj 2019

Snart dags för första maj-firandet 2019. Många av LO-fackens ordföranden kommer att tala runt om i landet tillsammans med socialdemokratiska toppolitiker. Får du besök på din ort? Arbetet har sammanställt en lista.

I gula västar krävde de ansvar för döda arbetare

Life before profit! Det var budskapet när unga fackliga representanter från Europeiska bygg- och träfacken höll en manifestation på Sergels torg. Den gångna helgen samlades fackliga reprentanter i den europeiska ungdomskommittén för Builders and woodworkers international (BWI) på Rönneberga Lidingö.

I Nyköping finns lärlingar i en klass för sig

My Ekelund och Niclas Magnusson ritar omsorgsfullt och kopplar sedan lika omsorgsfullt. Uppdraget är motorstyrning. Det är skitkul. Det är mer jag än vad barnskötare var, säger My Ekelund. My Ekelund berättar att hon arbetade som barnskötare i över sex års tid innan hon i somras böt fot och valde något helt annat: elektriker. Jag gillar allt med yrket.

Nytt pris: Dags att utse årets Ledstjärna!

Finns det någon på din arbetsplats som som visar vägen eller gör verklig skillnad? Då kan du nominera hen till Folksam LO Pensions nyinstiftade hållbarhetspris Ledstjärnan. Priset Ledstjärnan ska gå till någon som gjort verklig skillnad inom hållbarhet, jämställdhet, jämlikhet eller schyssta villkor i arbetslivet. Det kommer att delas ut vartannat år, med start till hösten.

Nya brister på olycksdrabbat byggföretag

Flera fallolyckor har tidigare skett på Nåiden bygg AB:s arbetsplatser. Vid den senaste inspektionen som Arbetsmiljöverket gjorde på bygget av Kuststad i Luleå upptäcktes nya brister. Arbetsmiljöverket kräver att Nåiden bygg åtgärdar fallrisker, en felaktigt monterad ställning, ett för stort avstånd mellan ställningens arbetsplan och vägg samt dammspridning vid sågning.

Reinfeldt om att jobba till 75: ”En bra början”

Vi måste ändra vår mentala inställning och syn på vem som är äldre om vi ska arbeta till 75. Det menar förre statsministern Fredrik Reinfeldt. Jobba tills du är 75 år gammal och gör minst ett karriärbyte innan pensionen.

Regeringen sparar på äldreomsorgen

Det blir besparingar på minst fyra miljarder kronor i regeringens vårändringsbudget, rapporterar Dagens Industri. Minst 310 miljoner av dem är pengar till äldreomsorgen. Uppgifterna bekräftas av regeringskansliet. På onsdag, den 10 april, kommer regeringens vårändringsbudget.

Hylla din arbetsmiljöhjälte!

Den partsgemensamma arbetsmiljöorganisationen Prevent delar varje år ut ett arbetsmiljöstipendium. Nu är det hög tid att nominera kandidater till 2019 års stipendium. Nomineras kan såväl chefer som anställda som arbetar på privata företag, och som aktivt arbetar för att utveckla och förbättra arbetsmiljön.

Framtidens avtal: Bättre pension, kortare arbetstid eller högre lön?

Kortare arbetstid för äldre. En bra pension. Satsa på att få fler medlemmar. Löneökningar. Hur ska Elektrikerförbundet tänka, när de lägger upp en strategi för avtalsförhandlingar de närmaste 10-20 åren? Frågorna ventilerades när Elektrikernas förhandlingschef Urban Pettersson mötte medlemmar på TST-gruppen och Bravida i Gävleborg och Dalarna.