• LO-borgen. Foto: Tomas Nyberg

  • Carola Löfstrand. Foto: LO

2019-04-05

Förenklingar av arbetsmiljöregler om hur arbetsplatser utformas riskerar att undergräva skyddsombud i LO-facken. Det menar Carola Löfstrand, arbetsmiljöutredare på LO, som tror att arbetsgivare kommer kunna ducka undan ansvar för arbetsmiljön.

Ett av förslagen är att arbetsgivare inte längre ska behöva ha ansvar för arbetsplatser som de inte själva bestämmer över, vilket är vanligt för exempelvis städare som arbetar på entreprenad.

Fastighets befarar att skyddsombuden kommer få svårare att driva arbetsmiljöfrågor om förslaget blir verklighet. Nu backas förbundet av LO, som har skickat in ett svar på Arbetsmiljöverkets remiss.

– Arbetsmiljöverkets revidering av föreskrifterna genomsyras av att de vill förenkla reglerna för att de hoppas att de ska bli lättillgängliga och begripliga. Det är ett gott syfte, men vi tycker att det finns problem med att enkla och korta formuleringar alltför ofta medför en ökad otydlighet, säger LO:s arbetsmiljöutredare Carola Löfstrand till Fastighetsfolket.

LÄS ÄVEN: Skyddsombudsstopp på bygge i Stockholm

Föreskrifterna är till för att precisera och fördjupa vad som menas med arbetsmiljölagens regler i olika situationer.

Löfstrand menar att en förenkling av föreskrifterna skulle leda till att reglerna blir svårare att tillämpa i praktiken, och därmed bli svårare för skyddsombuden att hantera.

– Det är framför allt LO-kollektivets arbetsplatser som berörs av förslaget på reviderade föreskrifter, och det innebär att LO-förbundens skyddsombud får färre, eller trubbigare, verktyg att använda sig av. På tjänstemannasidans arbetsplatser har man inte haft så mycket preciserade regler om utformningen av skydd, så för deras skyddsombud blir det här inte alls en lika stor skillnad, säger hon.

Skulle en förenkling av föreskrifterna bli verklighet, tror LO att en del arbetsgivare kommer försöka ducka undan ett skyddsombuds krav på arbetsmiljön genom att säga att kravet inte gäller för företaget.

Carola Löfstrand menar att ord kommer stå mot ord – och undergräva det skyddsombud som tagit mod till sig att kräva åtgärder när arbetsmiljön inte fungerar.

– I så fall kommer Arbetsmiljöverket ha skapat en situation som leder till konflikter på arbetsplatsen, samtidigt som man säger att man gör ändringarna för att göra de tydligare och enklare att efterfölja. Det kommer bli tvärtom, säger hon.

LÄS ÄVEN: ”En självklarhet att få överleva varje arbetsdag”

Enligt Carola Löfstrand är arbetare och deras skyddsombud redan i en stark beroendeställning. Blir förslaget verklighet riskerar det att medverka till en ökad polarisering vad gäller inflytande i arbetslivet.

– Där drar LO-kollektivet det kortare strået. Vi hoppas att Arbetsmiljöverket tar sig en ny funderare efter att de tagit del av remissvaren från LO och LO-förbunden, säger hon.


Artikeln är tidigare publicerad i Fastighetsfolket som tillsammans med Elektrikern och fem andra tidningar ingår i LO Mediehus.


Simón Bustamante

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Strejkrätten begränsas – beslut klubbat i riksdagen

Förslaget om begränsningar av strejkrätten har klubbats av riksdagen. Den nya lagen börjar gälla den 1 augusti. Då blir det svårare att ta till strejkvapnet mot arbetsgivare som redan har kollektivavtal. Den utdragna konflikten i Göteborgs hamn, där Hamnarbetarförbundet strejkade för att få till ett kollektivavtal, har nu fått effekter på lagstiftningen.

Målarna lämnar ytterligare stämning om restid

Målareförbundet har lämnat in ytterligare en stämning till Arbetsdomstolen gällande en målare som de hävdar har rätt till betald arbetstid till och från kunden där arbetet utförts. De hänvisar till EU-rättens dom men också kollektivavtalet för målare.

Juristförsäkringen även för utflugna barn

Från och med i höst kommer det att finnas möjlighet för Elektrikerförbundets medlemmar att teckna förbundets juristförsäkring även för barn som flyttat hemifrån.   I dag gäller försäkringen för hemmaboende barn och ingår i medlemsavgiften.

Farligt kvartsdamm sprids vid Förbifarten-bygget

Flera inspektioner av Förbifart Stockholm under våren visar stora brister i hanteringen av kvarts. I slutet av maj såg Arbetsmiljöverkets inspektörer hur en stor kaskad av damm spreds på byggarbetsplatsen vid trafikplats Akalla. I ett inspektionsmeddelande noterar inspektörerna en borrigg utan skydd mot damm.

Brandfarliga batterier – så laddar du säkert

Brukar du ladda dina elprylar när du sover? Då lever du farligt batterierna kan nämligen börja brinna. Här förklarar Elsäkerhetsverkets expert hur du laddar säkert. Mobiltelefoner, elcyklar, hoverboards och flera andra vanliga elprylar drivs av litiumjonbatterier. Dessa är de batterier på marknaden som är bäst på att lagra energi, men de kommer även med en otäck baksida.

Stanley Security får betala skadestånd för lönekrångel

Ärendet om det krånglande lönesystemet på Stanley Security har äntligen fått en lösning. Företaget och facket har förlikats. Elektrikerförbundets medlemmar som omfattas av förhandlingarna får 7 500 kronor per person i skadestånd. Det var i maj 2017 som Stanley Security införde ett nytt lönesystem. Det mesta som kunde gå fel gick fel.

Checklista: Så grillar du elsäkert i sommar

Sommar, sol och grill på altanen. Men har du koll på hur du grillar elsäkert i sommar? Här hittar du Elsäkerhetsverkets tips! Solen skiner och grillvädret hägrar. Precis som förra året är dock vädret på många håll så torrt att det redan råder eldningsförbud i flera kommuner. Räddningen kan vara elgrillen, men då finns det fortfarande några saker att tänka på.

Sawyer: En ny robotkompis på jobbet?

 NY TEKNIK Nästa generation robotar utvecklas nu i hög fart för en allt bredare marknad. Kanske har du snart en mekanisk lärling med dig på bygget. Nästa generation av kollaborativa robotar är på ingång. Sawyer kallas den koreanska maskinen som är lätt att programmera och som löser en del problem själv med hjälp av flera par kameraögon.  Foto: Jan-Erik Johansson.
En fot i röd sko sparkar mot en fotboll på en gräsplan.

Så länge måste du jobba för att tjäna som Zlatan

En städare får jobba i 245 år för att tjäna lika mycket som Zlatan gör på ett år. För en lokförare räcker det med 156 år. Världens bäst betalda kvinnliga spelare behöver dock bara spela i 16 år för att nå Zlatans lön. Runt 7,2 miljoner dollar, eller 68 miljoner kronor, om året tjänar den svenska anfallsstjärnan Zlatan Ibrahimovic på att spela fotboll i Los Angeles Galaxy.

Få koll: Är loppisfyndet elsäkert?

Har du koll på att ditt roliga loppisfynd kan vara direkt livsfarlig? Här är Elsäkerhetsverkets tips för hur du gör secondhand-fynden trygga att använda. ”Vilket fynd!”, kanske du tänker när du plockar upp den coola CD-spelaren eller den batteridrivna speldosan  från hyllan och vrider den mellan händerna.

Nu är de nya föreskrifterna klara

NY TEKNIK Den nya standarden för lamputtag och dito stickproppar infördes 1 april i EU och Sverige. Nu kommer föreskrifterna som anpassats för den standarden. De nya föreskrifterna (ELSÄK-FS 2019:1) trädde i kraft 1 maj men publicerades 8 april på Elsäkerhetsverkets hemsida.

Förare omkom när grävmaskin föll över stup

En man i 45-årsåldern miste sitt liv i förra veckan när han utförde arbete med en grävmaskin. Fordonet föll över en kant och rasade mellan 15 och 20 meter. Det var i måndags förra veckan, den 3 juni, som en man avled när en arbetsplatsolycka inträffade i Långaryd i Hylte kommun i Halland.

Kraftig höjning av maxstraff för arbetsmiljöbrott på företag

Från 10 till 500 miljoner. Så mycket ska maxbeloppet höjas för de företagsböter som bland annat delas ut vid arbetsmiljöbrott. Det måste kosta om man slarvar på företaget, till exempel med arbetsmiljön.

6F: Vi vill skrota industriavtalet

Slopa industriavtalet och inför en ny modell med kraftiga låglönesatsningar som gynnar kvinnorna. Det föreslår nu Elektrikerförbundet och de övriga förbunden i 6F. Den svenska lönebildningsmodellen där industrin går först och sluter avtal har stora brister. Det menar Fastighets och övriga förbund i 6F.

Yngre elektriker drabbas oftare av elolyckor

Under 2018 anmäldes sammanlagt 791 elolyckor och tillbud till Elsäkerhetsverket. Precis som tidigare år är unga elektriker mellan 21-30 år överrepresenterade i statistiken. Enligt Elsäkerhetsverkets senaste årsrapport anmäldes 456 elolyckor och 335 tillbud till myndigheten under förra året. Den vanligaste olyckstypen är strömgenomgång.