• Foto: Thomas Sandgren/Pixabay/Montage

  • Foto: Thomas Sandgren

  • Foto: Thomas Sandgren

  • Foto: Thomas Sandgren

  • Foto: Thomas Sandgren

2019-01-10

INSÄNT

Det är en fin, för en gångs skull, novemberdag när vi möts i Munkedal för ett av flera möten där vi jobbar med fackliga frågor inom Infratek.

Vi, undertecknad och Olle Strömberg, börjar som vanligt med lite allmänt prat om både det ena och andra som vi upplever. Det handlar om både arbete och privatliv.

Det finns ju en del att både minnas och se fram emot när man är en (två) gentlemän i övre medelåldern.

Det tar dock bara en kort stund innan Olle blir mer stillsam i samtalet, för att sedan utbrista;

– Det är väl för f-n en självklarhet att få överleva varje arbetsdag!

LÄS ÄVEN: 3 januari: Redan två döda på jobbet

De av oss som känner Olle vet att det är relativt sällan som det kommer kraftord över Olles läppar. I det här fallet däremot märks det klart och tydligt att Olles engagemang är både djupt och äkta.

På kinderna framträder en mer ”rosliknande” nyans, händer och armar börjar röra sig intensivt och Olle nästan letar efter orden för att hitta precis rätt ord. Det känns oerhört lätt att förstå de känslouttryck som Olle visar.

Sett med egna ögon

Jag frågar Olle vad det är som upprör mest?

– Jag har pratat med arbetskamrater som egna ögon har sett när en annan kompis förolyckas, i jobbet. Det är tungt, så tungt att du är tvungen att uppleva det för att förstå det. Usch!

Olle fortsätter och säger att det givetvis är mycket hemskare att vara med på plats än att höra något av den som var på plats när döden slår till på jobbet.

– Tänk dig själv, att se en jobbarkompis dö, framför dina ögon.

LÄS ÄVEN: Efter dödsolyckorna – förbundet pressar regeringen

Jag både tänker och säger att det vill jag aldrig tänka på, aldrig någonsin. Jag frågar istället Olle om hösten 2018, med alla tillfällen då döden slått till på jobbet, har förändrat fokus i det jobb som Infratek gör på säkerhets- och arbetsmiljöområdet.

Olle funderar och säger att det finns ett klart ökat fokus som märks på flera sätt. Bland annat har ägarna, från Frankrike, tagit ett tydligt tag i de åtgärder som genomförs nu.

Olle hoppas att fokus kommer att bibehållas över tid, i motsats till tidigare tillfällen då rutinen alltför snabbt, alltför ofta, tar befälet igen.

Hålla fokus?

Olle pekar på nya arbetsmetoder för både chefer och montörer har tagits fram, ihop med nya arbetsmaterial. Det gäller även att hela skyddsverksamheten, på alla nivåer i företaget, tar ansvar för att hålla fokus på rätt saker. Det gäller skyddsombud, chefer, montörer, HR-avdelning och ledning.

Rätten att överleva jobbet behöver genomsyra hela verksamheten, så illa har det faktiskt blivit, enligt Olle. Ämnet behöver diskuteras varje dag, varje tillfälle för att vara kvar i fokus.

Olle tänker att klubben och Svenska Elektrikerförbundet i stort också kan bidra på ett mer fokuserat sätt. Förbundet behöver agera tydligare, eller hårdare om man så vill, säger Olle. Varje skyddsombud behöver ha modet och insikten att säga;

– Stopp!, så fort någon eller några kommer i närheten av att göra något som är förenat med risk av något slag. Kommer vi riktigt långt, tillägger Olle, så har alla anställda det modet och den insikten.

LÄS ÄVEN: Politikernas krav: ”Stoppa dödsfallen på jobbet”

Arbetsplatsträffar som instrument

Olle har i sin roll som koncernklubbsordförande haft många samtal med företaget om hur man vill arbeta vidare med säkerhetsaspekten. Olle kommer att vara med på så många arbetsplatsträffar som möjligt för att än mer prata om viktigheten i säkerhetsaspekten i det dagliga arbetet.

Olle säger att onelinern ”Rätten att överleva” är bra. Den är bra för att man kan använda den för att peka på det ansvar som var och en i branschen har haft, har och kommer att fortsätta att ha.

Thomas Sandgren

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Insänt

”Alla som tvivlar, det lönar sig att vara medlem”

INSÄNT Tack till Tina Nordling, Robert Almerstam, Mikael Pettersson och övriga som varit med i behandlingen av problemen som uppkom när Stanley Security byte löneleverantör 2017. Utan SEF:s hjälp så hade vi medlemmar, Tekniker och Servicetekniker, stått oss slätt. ”United we stand, divided we fall”.

Ackordsvinnare: Full fart på firandet i Luleå

INSÄNT Ackordslaget från BECO i Luleå är en av alla vinnare i förbundets ackordstävling. De valde att fira vinsten med att köra gokart på Alcatraz i Luleå och äta en god middag på Hemmagastronomi i Luleå. De tyckte att mäta var motiverande och mycket användbart även på mindre jobb.

Samtal om avtal i Skövde

INSÄNT Vk 10 Skaraborg: Klubbar inom Skaraborg träffades i Skövde för genomgång av Installationsavtalet och förändringar som skett under året i avtal/lag. LÄS ÄVEN: Unipers insourcing En framgångssaga Under eftermiddagen diskuterades klubbarbete och framtiden, ett antal avtalsmotioner inkom.

”Tjänar montörerna bra så tjänar företaget bra”

INSÄNT Elettan besöker AB EL och Säkerhet Sörmland ute i Älta, en förort till Stockholm. Bonava NCC bygger ett helt område med trähus med en tydlig ide om hur man bygger både bra och snabbt som passar utmärkt för ackordsmontörerna.

”Ett elbolag med lång och spännande historia”

INSÄNT Jag åkte till Sysslebäck i nordligaste Värmland, till denna vackra snöklädda byggt som ligger utmed Klarälven, med Branäs Skidanläggning som största arbetsgivare under vintersäsongen, för träff med medlemmar som jobbar på Näckåns Energi AB. Näckåns Energi AB, ett elbolag i norra Värmland som har en lång och spännande historia. Bolaget bildades 1918.

Uppföljning: ”Fler behöver komma igång med ackordet”

INSÄNT Efter samtal med ledande montören Kalle Holm på Köpings Elektriska åkte jag ut på en arbetsplatsbesök i Örebro. Närmare bestämt Slussparken bakom Örebros Universitets Sjukhus (USÖ), där Kalle och Erik Karlsson är med och bygger seniorboende med inflyttning nu i maj.

Kurskamraterna: Vi stödjer ”Lex Knuters”

INSÄNT Lördag den 23/2 samlades deltagare från ABF:s facklig-politiska aftonskola 2014/15 för att minnas och hedra vår kurskamrat, Elektrikerförbundets Karl Knuters.

LÄSARBILD: Egendomlig koppling av takbelysning

INSÄNT Lite egendomlig koppling av takbelysning. Läsarbild från Hässelby. Rotrenovering av lägenheter. Henrik LÄS ÄVEN: ”En självklarhet att få överleva varje arbetsdag” Sitter du också på någon rolig eller oroande bild från elens värld? Skicka den gärna till oss på elektrikern@lomediehus.

Skåp i Mariestad och Vårdcentral i Falköping

INSÄNT Morgan Andersson har besökt två arbetsplatser i Mariestad och Falköping. På båda ställena är det byggprojekt på gång. I Mariestad byggs det mycket och många skåp. Företaget ASB apparatskåpsbyggarna växer och håller full fart. Några fastnade på bild i verkstan vid besöket inför kvällsmöte där. Avprovare Vagnen till vänster var en av roliga inslag denna dag.

Johnny i Lidköping visar upp sitt jobb

INSÄNT Morgan Andersson berättar om ett arbetsplatsbesök på Caverion Kvänum, där elektrikern Johnny Falk visade upp sin arbetsplats. I Lidköping byggs det för framtidens elnät. Ekestubben är en ny mottagningsstation för el. Den största investeringen någonsin i kommunens elnät. Johnny Falk, Caverion Kvänum, fick denna dag ett besök.

Insänt: Innebandyturnering i Luleå

INSÄNT Lördagen den 20 oktober genomförde ortsklubb 102 en miniturnering i innebandy i Luleå. Det blev en lyckad dag med härlig stämning. LÄS ÄVEN: Insänt: Heta debatter på Bravida i Eskilstuna Extra roligt att träffa kamrater från andra företag som man inte annars träffar så ofta. Bra arrangerat av IBK Luleå i helt nya Kronanhallen.

Veckovila och säkerhet vid utbildning av kraftverksmontörer

INSÄNT 17-18 oktober samlades kraftverkare i VK 16 och VK 21 för gemensam utbildning i Karlstad. Ulf Carlsson pratade om dygnsvilan helg, veckovila och övertid och vad som gäller det. Tomas och Stanley gick igenom krav och råd vid stolpklättring samt arbete med spänning.

Heta debatter på Bravida i Eskilstuna

INSÄNT Cirka ett trettiotal montörer på Bravida i Eskilstuna hade samlats på ABF för att hålla klubbmöte. Och det blev stundtals ganska heta debatter. Den obligatoriska festkassan var en het potatis där majoriteten av medlemmarna röstade för en medlemsavgift och aktiviteter knutna till det fackliga medlemskapet.

INSÄNT: Henningssons vann ackordtävlingen

INSÄNT Ackordsansvarige Daniel Marcus från Henningssons Elektriska tyckte att det var en fantastisk idé att lämna in en ackordssedel på sitt projekt för att säkerställa rätt lön. Och medan han fixade i Ackordswebben så såg han att man kunde anmäla sin sedel till en tävling som främjade sammanhållningen på företaget. Sagt och gjort han anmälde sig och vann.

INSÄNT: El-intro och nya medlemmar

INSÄNT I mitten av september höll Daniel Johansson och Johan Jensen en facklig introduktionskurs, benämnd EL-intro, i Halmstad. De fick även inspel av ombudsman Jonas Lindgren. I samband med utbildningen, som vänder sig till både medlemmar och ickemedlemmar, värvades två nya medlemmar.