• Till vänster, Robert Sjunnebo på LO-TCO Rättsskydd. Franska facket CGT har tillsammans med organisationen Andeva och andra föreningar drivit frågan om att franska arbetare ska få rätt till skadestånd för oron för att insjukna i någon asbestrelaterad sjukdom. Bild: Andeva/LO-TCO Rättsskydd

2019-04-24

En dom i Frankrike ger alla som utsätts för asbest i jobbet rätt till skadestånd – för oron de upplever för att bli sjuka. I Sverige finns inget motsvarande.

– Det skulle krävas ny lagstiftning, säger Robert Sjunnebo på LO-TCO Rättsskydd till Sekotidningen.

I dag krävs att en person insjuknat i en asbestrelaterad sjukdom för att få ersättning. Det går även att stämma arbetsgivare.

Robert Sjunnebo, som är chef för försäkringsrättsenheten på LO-TCO Rättsskydd, vill inte i första hand se en ändring av lagen. Däremot tycker han arbetsmiljöreglerna bör stramas upp för att öka trycket på arbetsgivare och beställare av arbeten.

– Det är mer konstruktivt att jobba förebyggande och säkerställa kännbara sanktioner mot ansvariga som inte undersöker huruvida det finns asbest på arbetsplatsen.

LÄS ÄVEN: Efter dödsolyckorna – förbundet pressar regeringen

Under hösten 2018 kom en alarmerande rapport som visade att dödsfallen i lungcancer på grund av asbest i Sverige är fem gånger större än vad man tidigare trott.

Så många som 1 100 dör av asbest varje år istället för 173 personer, enligt forskningen vid internationella arbetsmiljökommissionen ICOH. 

Trots att asbest totalförbjöds 1982 i Sverige, och 2003 internationellt, kommer många fortfarande i kontakt med det farliga ämnet.

Det skadliga är mikroskopiska fibrer som frigörs i luften vid exempelvis slipning, rivning eller sågning.

LÄS ÄVEN: Myndighetens beslut: Asbest gör comeback i USA

Enligt Arbetsmiljöverkets senaste statistik anmälde 138 personer mellan 2014-2018 misstanke om att asbest orsakat olika former av arbetssjukdomar. Det rör sig om tumörer och besvär i luftvägar och andningsorgan.

Inom branschområden som Seko har avtal med, är det framför allt eltekniker, och inom sjöfarten som reparatörer och mekaniker på bland annat skeppsvarv som utsätts för asbest.

Fiberämnet finns kvar i bland annat brandskydd och isolering i många av de äldre fartygen som används än i dag.

LÄS ÄVEN: Forskare: 230 000 personer dör av asbest varje år

Exponeringen sker trots att det finns stränga regler kring hantering av ämnet; tillstånd krävs och personal måste utbildas och hälsokontrolleras.

– En del utsätts ovetandes, säger Gustaf Bäck, handläggare på Arbetsmiljöverket, och fortsätter:

– Det händer också att de som är ansvariga inte anmäler att en avsiktlig exponering inträffat. Så, det är svårt att veta exakt antal som utsätts.

Ett problem är att medvetenheten om asbest bland den yngre generationen är låg, menar Gustaf Bäck.

– De äldre är oftast välbekanta med riskerna. Frågan var väldigt diskuterad längre bakåt i tiden och uppmärksammas med jämna mellanrum i dag, men har man tappat lite i frågan.


Artikeln är tidigare publicerad i Sekotidningen, som tillsammans med Tidningen Elektrikern och fem andra tidningar ingår i LO Mediehus.


Salomon Rogberg

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Sista rycket i valrörelsen

Valdagen närmar sig med rekordfart. Under den sista arbetsdagen innan valet till Europaparlamentet på söndag träffade LO-fackens kandidat Johan Danielsson ett femtontal elektriker på Spedab i Stockholm.

Man till sjukhus efter elolycka i Karlstad

En man har fått föras till sjukhus efter att ha fått ström genom kroppen på en byggarbetsplats i Karlstad. Arbetsplatsolyckan inträffade strax innan lunchtid på fredagen. En man som arbetade på en byggarbetsplats i Viken i Karlstad drabbades av en elolycka där han fick ström genom kroppen.

Fler tågbolag väljer att förbjuda spelreklam

Den allt mer aggressiva spelreklamen har fått flera trafikhuvudmän och tågbolag att förbjuda spelannonser på bussar och tåg. I vintras införde Västtrafik ett förbud, nyligen sa MTR Express nej. Samtidigt håller SL och Jernhusen fast vid att tillåta reklamen. MTR Express gick nyligen ut och anslöt sig till tidningen Offsides nej till spelreklam.

Långa dagar för elektriker i Gibraltar

ELEKTRIKER I VÄRLDEN Om Storbritannien lämnar EU påverkas även självstyrande Gibraltar. Elektrikern James Finlayson är dock inte orolig för egen del. James Finlayson parkerar bilen på Gibraltars trånga gator. Vrider man huvudet åt ena hållet ser man Spanien, åt andra Marocko. Blundar man och lyssnar pratas det Brexit.

Hård press för minimilön i hela EU

En kör håller på att stämma upp i Europa. Juncker, Macron, Timmermans och flera andra lovsjunger minimilönen och vill att alla länder inför en. Det skulle rycka undan grunden för den svenska modellen där politiker håller fingrarna borta från lönebildningen. Artikeln är tidigare publicerad i Arbetet.

Efter inspektionerna: Företag förbjuds arbeta på hög höjd

Bolaget Tak och fasadklättrarna i Sthlm AB förbjuds arbeta på hög höjd av Arbetsmiljöverket. Detta efter att oanmälda inspektioner avslöjat en rad allvarliga brister, skriver Arbetarskydd.  Arbetsmiljöverket utförde fyra oanmälda inspektioner hos bolaget Tak och fasadklättrarna i Sthlm AB.

Asbest på NCC:s bygge – rev skivorna med tigersåg

NCC:s byggnadsarbetare sågade ovetandes ned asbestskivor med tigersåg, helt utan skyddsutrustning. Även sjukhusets personal och besökare kan ha exponerats, skriver Byggnadsarbetaren. När universitetssjukhuset i Örebro skulle renoveras under NCC:s generalentreprenad var det ingen som visste att det fanns skivor med asbest i konstruktionen.

Därför påverkar EU-valet just dig

Den 26 maj är det val till EU-parlamentet. Ett val som påverkar våra jobb, klimatet och beslut som fattas i Sveriges riksdag, kommuner och regioner. Här får du veta mer om vad valet handlar om. EU kan verka långt borta, men spelar ändå stor roll för vår vardag.

Jobbfrågan splittrar partierna i EU-valet

MP välkomnar EU-regler för pappaledighet, medan C tycker att unionen ska hålla tassarna borta från sådana regelverk. Här står jobbstriden i EU-valet. Tolkningarna om vad den sociala pelaren innebär går i sär. I november 2017 hölls det sociala toppmötet i Göteborg på statsminister Stefan Löfvens initiativ.

Så röstade politikerna i fyra viktiga EU-frågor

Vad tycker de svenska partierna i viktiga EU-frågor som arbetsvillkor och gränsvärden mot cancerframkallande ämnen? Här kan du se hur de svenska EU-parlamentarikerna har röstat. Socialt protokoll Facken i Europa kräver ett socialt protokoll i EU:s fördrag som ska garantera att fackliga och sociala rättigheter går före ekonomiska friheter.

Arbetsmiljöverket vill att åklagare utreder dödlig fallolycka

Mannen omkom efter ett högt fall på en byggarbetsplats i Stenungsund. Arbetsmiljöverket vill nu att polis och åklagare utreder arbetsplatsolyckan, skriver Sveriges Radio. Olyckan inträffade i januari, på en byggarbetsplats i Stenungsund. En man som arbetade med takläggning omkom efter att ha fallit ett tiotal meter ned i ett betonggolv.

Elolycka: Fick ström genom kroppen vid byte av knapp

En anställd vid ett företag i Kristianstad kommun fick föras till sjukhus efter att ha fått ström genom kroppen i samband med ett arbete. Händelsen har anmälts till Arbetsmiljöverket, skriver 24 Kristianstad. Det var i mitten av april som olyckan inträffade. En anställd på ett företag i Kristianstad kommun utförde arbete på annan ort.

Luftburen inspektion – Micael synar elnätet från ovan

Det är en onsdagsförmiddag i slutet av mars. Den röda helikoptern hovrar ovanför Gävle energis elnät. I helikoptern sitter Micael Lennartsson, luftledningsbesiktningsman, tillsammans med helikopterpiloten Jonas Högberg från Kallax flyg. Det ser väldigt bra ut. Gävle energi har ett luftnät i gott skick, konstaterar Micael Lennartsson.

EU-val: Sverige har 20 av 751 platser i parlamentet

Den 26 maj är det val till Europaparlamentet där 751 ledamöter sitter. Sverige har i dagsläget 20 platser. Under mandatperioden 2014-2019 har Socialdemokraterna haft fem av Sveriges 20 platser. I dag sitter där Aleksander Gabelic, Jytte Guteland, Anna Hedh, Olle Ludvigsson och Marita Ulvskog. Av dessa fem är det endast Jytte Guteland som kandiderar för omval.

Alla partier värnar svenska modellen – men röstar olika i EU

All svenska partier i Europaparlamentet har levt upp till sina vallöften från 2014 och säger sig värna den svenska modellen. Men synen på vad den svenska modellen är skiljer sig åt, konstaterar Arena idé i en ny rapport.