• Till vänster, Robert Sjunnebo på LO-TCO Rättsskydd. Franska facket CGT har tillsammans med organisationen Andeva och andra föreningar drivit frågan om att franska arbetare ska få rätt till skadestånd för oron för att insjukna i någon asbestrelaterad sjukdom. Bild: Andeva/LO-TCO Rättsskydd

2019-04-24

En dom i Frankrike ger alla som utsätts för asbest i jobbet rätt till skadestånd – för oron de upplever för att bli sjuka. I Sverige finns inget motsvarande.

– Det skulle krävas ny lagstiftning, säger Robert Sjunnebo på LO-TCO Rättsskydd till Sekotidningen.

I dag krävs att en person insjuknat i en asbestrelaterad sjukdom för att få ersättning. Det går även att stämma arbetsgivare.

Robert Sjunnebo, som är chef för försäkringsrättsenheten på LO-TCO Rättsskydd, vill inte i första hand se en ändring av lagen. Däremot tycker han arbetsmiljöreglerna bör stramas upp för att öka trycket på arbetsgivare och beställare av arbeten.

– Det är mer konstruktivt att jobba förebyggande och säkerställa kännbara sanktioner mot ansvariga som inte undersöker huruvida det finns asbest på arbetsplatsen.

LÄS ÄVEN: Efter dödsolyckorna – förbundet pressar regeringen

Under hösten 2018 kom en alarmerande rapport som visade att dödsfallen i lungcancer på grund av asbest i Sverige är fem gånger större än vad man tidigare trott.

Så många som 1 100 dör av asbest varje år istället för 173 personer, enligt forskningen vid internationella arbetsmiljökommissionen ICOH. 

Trots att asbest totalförbjöds 1982 i Sverige, och 2003 internationellt, kommer många fortfarande i kontakt med det farliga ämnet.

Det skadliga är mikroskopiska fibrer som frigörs i luften vid exempelvis slipning, rivning eller sågning.

LÄS ÄVEN: Myndighetens beslut: Asbest gör comeback i USA

Enligt Arbetsmiljöverkets senaste statistik anmälde 138 personer mellan 2014-2018 misstanke om att asbest orsakat olika former av arbetssjukdomar. Det rör sig om tumörer och besvär i luftvägar och andningsorgan.

Inom branschområden som Seko har avtal med, är det framför allt eltekniker, och inom sjöfarten som reparatörer och mekaniker på bland annat skeppsvarv som utsätts för asbest.

Fiberämnet finns kvar i bland annat brandskydd och isolering i många av de äldre fartygen som används än i dag.

LÄS ÄVEN: Forskare: 230 000 personer dör av asbest varje år

Exponeringen sker trots att det finns stränga regler kring hantering av ämnet; tillstånd krävs och personal måste utbildas och hälsokontrolleras.

– En del utsätts ovetandes, säger Gustaf Bäck, handläggare på Arbetsmiljöverket, och fortsätter:

– Det händer också att de som är ansvariga inte anmäler att en avsiktlig exponering inträffat. Så, det är svårt att veta exakt antal som utsätts.

Ett problem är att medvetenheten om asbest bland den yngre generationen är låg, menar Gustaf Bäck.

– De äldre är oftast välbekanta med riskerna. Frågan var väldigt diskuterad längre bakåt i tiden och uppmärksammas med jämna mellanrum i dag, men har man tappat lite i frågan.


Artikeln är tidigare publicerad i Sekotidningen, som tillsammans med Tidningen Elektrikern och fem andra tidningar ingår i LO Mediehus.


Salomon Rogberg

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter
Ett gult avspärrningsband framför en mörk bakgrund

Elektriker avliden efter elolycka på ö

Texten uppdaterades måndag 19 augusti, klockan 10.05. En elektriker har avlidit efter att ha fått ström genom kroppen under ett arbete på en ö i Orust kommun. Polisen utreder nu händelsen som arbetsplatsolycka, skriver Aftonbladet.  Det var vid klockan 17.
En hög med plankor

Två skadade på sågverk – företag får böta 400 000 kronor

Två personer skadade sig när en underentreprenör fastnade i en maskin på ett av SCA:s sågverk. Nu ska företaget betala 400 000 kronor i böter, skriver Arbetet. Den första av de skadade i olyckan på SCA:s sågverk i Nordmaling var en underentreprenör som skulle utföra servicearbete på såglinjen.
Ett stapeldiagram med en uppåtgående pil, framför en bild på en byggarbetsplats

Konkurserna bland byggföretagen ökar

Samtidigt som konkurserna minskar på det stora hela ökar de bland företag i byggbranschen. Detta enligt en ny rapport från Statistiska centralbyrån (SCB), skriver Byggnadsarbetaren.  Förra året i juli försattes 617 svenska företag i konkurs. I år är siffran under samma månad 514. Konkurserna har alltså minskat med 17 procent på det stora hela.
En tecknad bild av en inbrottstjuv, och ett foto av den container tjuvarna i texten bröt sig in i

Tjuvarna fångades – i samma container de brutit sig in i

Tjuvarnas stöldexpedition fick ett snopet slut när de blev påkomna och inlåsta i samma container de själva brutit sig in i. De två männen sitter nu häktade i väntan på utredningen, skriver Byggnadsarbetaren.

Företag får böta 400 000 kronor för uteblivet fallskydd

Den anställde arbetade på tre meters höjd utan fallskydd. Nu döms Peab Anläggning AB att betala 400 000 kronor i sanktionsavgift, skriver Byggnadsarbetaren. När Arbetsmiljöverket i början av juni utförde en inspektion på bygget Solbacken Etapp 1 i Tandådalen upptäckte man allvarliga brister i säkerheten.

Glad sommar, önskar redaktionen!

Och med detta tar Elektrikern ett litet sommaruppehåll på några veckor. Vi hoppas att ni alla får en riktigt solig och fin semester.

Armatur och kabelskydd tog hem priset

NY TEKNIK Ett kabelskydd med en serie genomtänkta tillbehör och en designarmatur för parker och gångstråk. Det blev vinnarna vid Elfack Design Award. Lite chockartat faktiskt, men fantastiskt roligt för mig som gjort den här resan från idé till färdig produkt.

Intellivent Sky: Fläkt med inbyggd näsa

NY TEKNIK Världsunik fläkt med inbyggd doftsensor. Så lanseras Intellivent Sky, en badrumsfläkt med en rad sensorer, däribland inbyggd näsa som reagerar på starka dofter. Det är svenska Fresh som utvecklat sin kändaste fläktmodell med en, vad de själva kallar, unik luktsensor som ökar varvtalet vid odör för att hålla luften fräsch.

Palestinier går över gränsen för jobben

Det är snart Ramadan och Nablus elektriker är i färd med att smycka Gamla stan. Mustafa Qanadilo och Najeh Ratrout installerar ljusslingor över det lilla torget. De arbetar för Nedco, det offentligt ägda elbolaget på norra Västbanken.

Ny sensorteknik kan känna av mikrorörelser

NY TEKNIK Närvarodetektering av helt stilla person, dessutom kryddat med ytterligare sex sensorvärden. Steinel har tagit närvarodetektering ett steg till med sin serie True Presence.

Exxact och Renova: Nu är det utanpå som är inne

NY TEKNIK Utanpåliggande är på väg att bli trendigt och kommer starkt. Det tror i alla fall Schneider som nu utökar ett par av sina större apparatserier till utanpåliggande utförande. Njaee jag undrar om det stämmer med verkligheten. Så funderade Erik Nyholm, elektriker på APPTEK Teknikapplikationer med kontor i Vikbolandet strax utanför Norrköping.

Efterlysning: Känner du igen någon på bilden?

EFTERLYSNING! Redaktionen har fått en bild från bygget av Globen center 1988-89, och nu behöver vi din hjälp. Känner du igen någon på bilden? Kanske är du själv med? I så fall, hör av dig! Globen bildar bakgrund på denna bild som togs med självutlösare av Thomas Robarth, som ligger längst fram i röda byxor.

”De gånger jag egentligen skäms som svensk är när den kristna högern öppnar sin mun”

DEBATT ”Jag fylls av stolthet när människor flyr hit och inte som för lite mer än hundra år sedan flydde härifrån”, skriver Nille Thorsell. Jag skäms nästan aldrig över att vara svensk. Visst har vi fel och brister i detta land men vi rättar nästan alltid till dessa.

Avtal med utländska företag – ett träget arbete för lika villkor

Det kommer fler och fler utländska företag till Sverige för att utföra projekt vunna i olika upphandlingar. Det är en utmaning för facken. För att upprätthålla svenska löner och villkor arbetar Elektrikerförbundet aktivt med frågan. I dagsläget har förbundet ett 50-tal kollektivavtal med utländska företag.
Ett gult avspärrningsband framför en mörk bakgrund

Man klämdes ihjäl i arbetsplatsolycka i Kungsbacka

En man avled förra veckan i Kungsbacka efter att ha blivit klämd mellan en lastbil och en trumma. En polisutredning om arbetsplatsolycka har inletts, skriver TT via Arbetet. Det var vid 12-tiden den 26 juni som olyckan inträffade i Kungsbacka, i anslutning till kommunens ishall.