• Foto: Tomas Nyberg/Montage

2018-11-15

2018 har hittills varit ett mörkt år i kraftverksbranschen. Ett flertal allvarliga olyckor har inträffat. Bara de senaste veckorna har fyra dödsolyckor skett.
– Det är dags att sätta ned foten, nu kräver vi en utredning, säger Jonas Wallin, förbundsordförande för Elektrikerförbundet

Det var efter den senaste tidens allvarliga olyckor på kraftverksidan som Jonas Wallin och Petter Johansson, ansvarig för Kraftverksavtalet, stegade in på Miljö- och energidepartementet.

– Vi ser ju att det har skett allvarliga olyckor, och dödsolyckorna har ökat markant på kraftverksidan. Det är hög tid att bli förbannad, för det görs ingenting, säger Jonas Wallin.

Minst fyra av dem som omkommit har varit anställda på entreprenadbolag, där man utförde arbete åt nät- och produktionsbolag.

LÄS ÄVEN: Öppet brev med anledning av flera elmontörers död på jobbet

Jonas Wallin berättar att i samband med att förbundet presenterade sin rapport om avregleringen av elmarknaden ”En avreglerad elmarknad – Vem får betala priset?” för några månader sedan, där budskapet är att avregleringen, de långa entreprenörskedjorna och den hårda konkurrensen vid upphandlingar har lett till en allt farligare arbetsmiljö för elektrikerna ute i fält, och en osäkerhet för samhället i stort, så så kände förbundet att de fick ett positivt bemötande från såväl ansvarig minister Ibrahim Baylan (S), som från myndigheterna.

– Men det kändes ändå inte som att de tog det på allvar. Det händer ju ingenting, utan olyckorna bara ökar.

Under besöket på Miljö- och energidepartementet förklarade Jonas Wallin och Petter Johansson att de nu vill se någon form av agerande från politikens håll. De gav departementet en vecka. Den veckan har nu passerat. Därför har förbundet tillsammans med Seko, som även de organiserar anställda i kraftbranschen, författat ett öppet brev (som du kan läsa här).

I brevet kräver Elektrikerförbundet och Seko att regeringen nu tillsätter en utredning för att föreslå en lagreglering som ”garanterar drift och underhåll som är säker för elmontörer, för elsäkerheten och för rikets säkerhet”.

LÄS ÄVEN: Flera dödsolyckor i kraftverksbranschen

De båda förbunden menar att det krävs en lagreglering som ser till att nät- och produktionsbolag är skyldiga att ha egen personal, dels för tillsyn, drift och underhåll, dels för att klara säkerheten för de som jobbar på anläggningarna.

Dessutom kräver förbunden att Arbetsmiljöverket och Elsäkerhetsverket utreder de bakomliggande organisatoriska orsakerna till att olyckorna sker i den utsträckning de gör.

– Vi kräver en utredning som inte ska slå fast att man dog av ett träd i huvudet eller ström genom kroppen, utan de bakomliggande orsakerna. Det vill säga det vi pekar på i vår rapport, ett systemfel.

Jonas Wallin riktar också kritik mot Arbetsmiljöverket och Elsäkerhetsverket. Han menar att myndigheterna inte samarbetar på rätt sätt.

– Vi ser att vi inte får rättvis statistik när myndigheterna inte samarbetar. För om du klättrar upp i en stolpe i dag och får en stöt så är det en fallolycka, den sorterar inte under Elsäkerhetsverket och betraktas inte som en elolycka. Vi tycker att de måste jobba ihop på ett bättre sätt.

Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Politikernas krav: ”Stoppa dödsfallen på jobbet”

Den svenska arbetsmiljön sviker, anser sex riksdagsledamöter från 6F-förbunden. Därför lämnade de i slutet av november en gemensam motion till riksdagen, där de uppmanar till politiska insatser. ”Omtag för nollvision om dödsolyckor på arbetsplatserna” heter motionen som 27 november lämnades in till riksdagen.

”Agnes” av Dylan Färemark – Del 3

KULTUR Del 3 Dramaten Här är den tredje delen av Dylan Färemarks prisbelönta novell Agnes, som publiceras som följetong i Tidningen Elektrikern.

Efter Brexit: Robotar kan ersätta byggarbetare

Det råder brist på kvalificerad byggpersonal i Storbritannien, och Brexit befaras ställa till det ytterligare för branschen. Lösningen på problemet kan enligt de brittiska byggföretagen vara robotar, skriver NyTeknik. Just nu byggs och renoveras en mycket stor mängd brittiska fastigheter av utlandsarbetande EU-medborgare.

Göran Greider: ”Augustprisnominering som ställer till det”

KULTUR ”Det var exempelvis länge sen jag läste en så isande osentimental skildring av arbete i hemtjänsten”, skriver Göran Greider om boken Jag for ner till bror av Karin Smirnoff. För några minuter sedan läste jag ut Karin Smirnoffs debutroman Jag for ner till bror och jag går direkt till datorn för att skriva om den, ja skriva av mig.

Veidekke kan stämmas av lettisk firma efter lyxbygge på Östermalm

Arbetarna byggde lyxlägenheter på Östermalm, men lurades på lönen. Veidekke stängde av underentreprenören och krävde bättring. Nu planerar dock den lettiska firman BMGS att stämma Veidekke för uteblivna betalningar.

Ingemar E.L Göransson: ”Det är lätt att riva ner, svårare att återuppbygga”

KRÖNIKA ”Listan kan göras hur lång som helst på hur nonchalans och cynism kostar liv. Där vinstjakten och ren girighet gör att man tar genvägar och snålheten skapar onödiga risker”, skriver Ingemar E.L Göransson.

Kuststaden – ett bygge med många rubriker

Anders Degerman ligger på golvet med överkroppen inne i köksskåpet. Han kompletterar det sista i det som ska bli köket i en av de nya lägenheterna i Kuststaden i Luleå. Det går bra. Jag gillar att arbeta med händerna, säger han och reser sig upp. Just nu pågår bygget av den andra etappen av Kuststaden.

Övervakning: Här scannar chefen personalens hjärnor

Skulle du vilja ha en keps som rapporterar dina känslor till chefen? För de anställda på ett kinesiskt elektronikföretag är detta verklighet och övervakningstrenden sprider sig snabbt, skriver Svenska Dagbladet.

Tobias vågade – satsade allt på sin idé

Han är elektrikern som fick en idé, sålde allt och satsade på en helt ny produkt. Det är fruktansvärt kul att se vägen från en idé till att folk står här och tycker att det är mässans nyhet, säger Tobias Hallander, grundare av kabelskyddet Emtotech, när vi ses på Elmässan i Kista. Det började med en semesterresa till Thailand.

Säkrare arbetsplatser med El-bam

I konferensrummet på Galaxen i Borlänge sitter ett tjugotal män. Längst fram står utbildningsledare Patrik Håll. Har ni en arbetsmiljöpolicy på era arbetsplatser? frågar han deltagarna. Ja, Arbetsmiljöverket var ute och gjorde kontroll hos oss och ville se vårt systematiska arbetsmiljöarbete. Så det var med kniven mot strupen, säger Stefan Hjerpe Mårtas, Mårtas El i Leksand.

De vill 3D-printa verktyg i rymden – av måndamm

Forskare och ingenjörer på Europeiska rymdorganisationen (ESA) har tagit fram en metod för att 3D-printa verktyg av måndamm, skriver NyTeknik. Du är långt ute i rymden och ingen kan höra dig skrika. Då går plötsligt din livsviktiga skruvdragare sönder. Vägen till Biltema är mycket, mycket lång.

Patriks satsning fick elever intresserade av kraftbranschen

Det råder skriande brist på personal i energibranschen. Därför beslöt ledande montör Patrik Svensson vid One Nordic att göra något åt saken. Han kontaktade elprogrammen i närheten och bjöd in till studiebesök på vattenkraftstationen. Vi fick ett mycket positivt gensvar från eleverna, berättar Patrik Svensson.

Hallå där, Michael Clysén!

INTERVJU Vi har pratat med Michael Clysén, ny regionombudsman för Region Mitt. Du var tidigare lokalombudsman i Stockholm, hur kommer det sig att du numer är regionombudsman? Jag sökte jobbet och fick det. Möjligheten erbjöds när Pontus Boström valdes till andre vice ordförande i förbundet. Jag var intresserad av tjänsten redan när Pontus sökte och fick den.

Domen: Inte okej med golvpris i upphandlingar

Ett golv för lägsta timlön får inte vara ett kriterium vid upphandling av måleritjänster. Det fastslår Högsta förvaltningsdomstolen i en dom mot allmännyttan i Norrtälje, skriver Arbetsvärlden.

Elektrikerförbundet varslar om strejk

Elektrikerförbundet varslar om strejk mot ett el- och hushållsserviceföretag i Skövde. Anledningen till strejkvarslet är att företaget inte tecknat kollektivavtal, något förbundet har försökt företaget att teckna sedan sommaren. Företaget arbetar bland annat med service av hushållsmaskiner och ventilationsanläggningar.