• Arbetsgivarna skulle kunna göra mer för att förhindra allvarliga arbetsplatsolyckor, anser Håkan Kaneteg, skyddsombud och förtroendevald i Elektrikerförbundet. Foto: Privat

2019-03-05

Håkan Kaneteg, skyddsombud och förtroendevald i Elektrikerförbundet, är en av personerna bakom ett fackligt upprop för att få stopp på dödsolyckorna i energibranschen.

Berätta om uppropet!
– Förra året var det rekordmånga som dog på jobbet i vår bransch. Minst sju personer miste livet, och det är väldigt mycket i en så liten bransch, säger Håkan Kaneteg till Arbetet.

– Nu är vi några skyddsombud och förtroendevalda inom Elektrikerförbundet och Seko Energi som har startat en arbetsgrupp. Vi vill gå till botten med varför det ser ut som det gör. Det måste bli stopp på dödsolyckorna.

LÄS ÄVEN: Tolv döda på jobbet i år – nu reagerar ministrarna

Vad beror dödsolyckorna på?
– Det har blivit mycket tuffare förhållanden de senaste åren. Det är till exempel färre personer som ska ansvara för större beredskapsområden, vi har större tidspress och tajtare inställelsetider med hot om viten om tiderna inte hålls.

– Det är helt enkelt hårdare villkor och det gör att säkerheten blir sämre.

Vilka riktar ni er till?
– Dels folk som jobbar i verksamheten. Men också de som har makt att förändra, som entreprenadbolag, nätbolag, myndigheter och politiker.

– Vi har redan haft ett möte med Ylva Johansson, som vi tyckte föll ut väl. Vi har också träffat ett av de stora nätbolagen och har flera möten på gång. Det handlar inte om att peka ut skyldiga, utan om att tillsammans vända den här trenden. Alla i branschen är delaktiga i en säkerhetskultur.

– Vi har också en Facebookgrupp som heter ”Ingen ska dö på jobbet”.

LÄS ÄVEN: Efter dödsolyckorna – förbundet pressar regeringen

Gör arbetsgivarna tillräckligt för säkerheten?
– Nej, de skulle kunna göra mer. Men det här är en början. Oavsett vilket företag det handlar om eller vilket fack man är med i så ska vi alla dra åt samma håll.

Vad har ni för mål?
– Att vi har noll dödsolyckor, noll allvarliga olyckor och noll allvarliga tillbud. Det är ju ett drömscenario.

– Vi vill att alla ska ta sitt ansvar för arbetsmiljön och säkerheten så att vi på golvet kan göra ett bra jobb och komma hem tryggt och säkert.


Artikeln är tidigare publicerad i tidningen Arbetet, som tillsammans med Tidningen Elektrikern och fem andra tidningar ingår i LO Mediehus.


Anna Hjorth

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Folket litar mer på Systembolaget än på facket

Systembolaget slår facket med hästlängder. I alla fall när det handlar om att få folkets förtroende. Litar du mer på Systembolaget och Ikea än på facket? I så fall är du som folk i allmänhet.

Soldat avled under militärövning

I natt blev en kvinnlig soldat i 40 -årsåldern påkörd av en stridsvagn utanför Överkalix. Hon dog av skadorna, skriver Arbetet. Olyckan inträffade strax före klockan ett på natten under en stor militärövning. Totalt uppges nio personer ha varit inblandade, enligt polisen.

Vården missar lätt skador efter olyckor med el

Elolyckor orsakade av vanlig hushållsel, kan ge allvarliga skador långt efter olyckstillfället. Den som råkat ut för strömgenomgång ska omedelbart uppsöka akutsjukvård för undersökning. Anna Blomqvist, forskare, specialistläkare i Yrkesmedicin och nyligen pensionär, har ägnat en stor del av sitt yrkesliv åt att undersöka risker med strömgenomgång.

Elolyckor: Nära-döden-upplevelser och skuldkänslor

 Strömgenomgång kan leda till Nära döden upplevelse och posttraumatisk stress. Skuldkänslor och obehag efteråt är vanliga visar aktuell forskning. Cirka 100 elolycksfall som leder till sjukskrivning minst en dag, rapporteras årligen till Arbetsmiljöverket. Forskningsprojektet Elolyckor i arbetet presenterades 2017.

Cia Holm: ”Kunskapen om elolyckor måste bli bättre”

Många elektriker är omedvetna om vilka skador strömgenomgång kan leda till på lång sikt. Man ska inte behöva råka ut för en olycka för att förstå vad det kan få för konsekvenser, säger Cia Holm ansvarig för ElQvinnorna i vk 10. Cia Holm har arbetat som elektriker i 25 år. Idag är hon säkerhetstekniker samt regionalt skyddsombud i Bohuslän.

Elolyckor: ”Vi lär av varandras erfarenheter ”

 Trasiga verktyg och fukt är vanliga orsaker till strömgenomgång. Även kablar kan bli strömförande. André Nurmi och John Daniel Eriksson har varit med om elolyckor vid ett flertal tillfällen. André Nurmi och John Daniel Eriksson arbetar som elektriker på Midroc Electro. De är uthyrda till Vattenfall och stationerade på Ringhals kärnkraftverk.

LO och januariavtalet: En klassisk krisreaktion i fyra faser

Januariavtalet mellan S, MP, C och L utlöste kraftiga krisreaktioner inom LO. Arbetet går igenom vittnesmålen, från första chocken till nyorienteringen. 1. Chock  inträder direkt och kan vara upp till några dagar. Tillståndet skärmar av och skyddar den drabbade från den skrämmande upplevelsen.

LO:s plan: Att knyta tätare band till S

Trots besvikelse över januariavtalet vänder LO-topparna inte Socialdemokraterna ryggen. I stället för att lossa banden är strategin att för­djupa relationen och knyta partiet närmare sig. Men inför S-kongressen mullrar det i leden.

Heta yrken 2019: Stor konkurrens om elektrikerna

När Arbetsförmedlingen i början av februari presenterade sin årliga rapport Här finns jobben som visar vilka yrken som har goda jobbmöjligheter om fem år listades elektrikeryrket som ett av de allra mest gångbara på den svenska arbetsmarknaden.

Inför avtalsrörelsen: Lärlingar och arbetstid i fokus

I en av salarna i Folkets hus i Solna sitter delar av VK1 och har avtalsmotionsskrivarverkstad. Det är inför avtalsrörelsen 2020 som verksamhetskretsen vill få fram motioner för att förbättra avtalen. Det diskuteras sådant som om det kanske vore ett bra förslag om även projektledarna på byggena var medräknade i ackordet i projekten.

Syrabehållare exploderade – en till sjukhus

En person fick föras till sjukhus efter att en syrabehållare exploderade på en arbetsplats i Timrå kommun, skriver Aftonbladet.  Det var strax efter klockan nio på tisdagsmorgonen som larmet inkom till räddningstjänsten. En person hade fått saltsyra på sig när en syrabehållare exploderade i Söråker i Timrå kommun.

Samarbete för att få fler i jobb

Elektrikerförbundet har tecknat en ny överenskommelse med parterna i byggbranschen, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. Samarbetet ska hjälpa långtidsarbetslösa och nyanlända att få jobb i branschen.

Fredrick Ekholm – en elektriker med siktet inställt på OS

På Karolinska sjukhuset i Stockholm arbetar en regerande svensk mästare. En elektriker som har siktet inställt på att en dag stå på startlinjen i OS. Det är ganska ovanligt att man jobbar samtidigt som man är elitidrottare.

Fråga experterna: Bostadsrätt och samboavtal?

Fråga experterna Här har du möjlighet att ställa frågor till våra experter. Det kan handla om sådant som exempelvis avtalsfrågor, juridik eller arbetsmiljö. Redaktionen gör ett urval av frågor som kommer in på elektrikern@lomediehus.se Ange Fråga experterna i ämnesraden.

”Arbetsfreden måste vara värd något”

Hamnkonflikten är över. Det innebar att flera LO-fack inledningsvis uttryckte skepsis angående lagförslaget att förändra strejkrätten. Men efter ett styrelsemöte beslutade LO-facken gemensamt att fortfarande ställa sig bakom förslaget. Själva grunden som jag ser det är att det är parterna på arbetsmarknaden som har förhandlat fram förslaget och är överens om spelreglerna.