• Bild: Pixabay (Bilden har inget samband med texten)

2019-01-29

Efter att elektrikern fixat elfelen på bottenvåningen slog han på elen i villan. Två dagar senare fattade de bristfälliga elinstallationerna på övervåningen eld. Nu stäms elfirman i Tingsrätten, skriver Elinstallatören.

Det var i februari 2016 som en elektriker kom till en villa i Uppsalatrakten för att åtgärda en samling elfel. Paret som köpt villan misstänkte att elinstallationerna i köket hade allvarliga brister, vilket även bekräftats av firman som elektrikern arbetade för.

Elektrikern skulle åtgärda elfel på bottenvåningen, och kopplade ur hela elanläggningen. Därefter bytta han bland annat ut en elcentral och drog nya elledningar i köket. Han drog även en ny matningskabel från elcentralen till en ny kopplingsdosa som han installerade på övervåningen. När han var klar kopplade han på elen igen.

Två dagar senare började det brinna i elinstallationerna på övervåningen.

LÄS ÄVEN: Allt fler anmälningar mot byggjobb i hemmet

Länsförsäkringar tog in experter för att utreda brandorsaken. De kom fram till att ett glapp i en kopplingsdosa orsakat varmgång och antändning. Kopplingsdosan var en del av den redan befintliga anläggningen på övervåningen.

Länsförsäkringar valde att stämma elfirman, och begära ersättning för brandskadorna.

De menar att elektrikern försummat ELSÄK-FS 2008:1 när han kopplade på elanläggningen igen utan att kontrollera att den uppfyller god elsäkerhetsteknisk praxis.

– Man tar på sig ett stort ansvar genom att dra en ny matning och koppla in en uppenbarligen felaktig del av en gammal installation, säger brandutredaren Michael Steen till Elinstallatören.

LÄS ÄVEN: Byggfel kostar miljarder varje år – nu tar myndigheten krafttag

Elfirman i sin tur menar att det inte finns något orsakssamband mellan branden på övervåningen och elektrikerns installation på nedervåningen, som enligt dem var korrekt utförd.

Elinstallatörsföretagens elsäkerhetsexpert Fredrik Byström Sjödin menar att brandrisken var hög i villan redan innan elektrikern påbörjade sitt arbete. Enligt honom rör det hela sig om ett missförstånd kring ellagen.

– Elinstallatören har endast ansvar för de delar av elanläggningen som elfirman har installerat, ingenting annat. Det är innehavaren som har ansvaret för den befintliga anläggningen, säger han till Elinstallatören.

Han menar att det skulle ha stor påverkan på branschen om Tingsrätten gav Länsförsäkringar rätt.

– Vilken elfirma skulle våga göra jobb i befintliga hus i så fall? Och det skulle bli väldigt dyrt för kunden om elfirman ska kontrollera hela elanläggningen vid varje jobb för att hålla ryggen fri, säger han.

Nu har elfirman fram till 8 februari på sig att komma med ytterligare utlåtanden till Tingsrätten.

Chris Smedbakken
chris.smedbakken@lomediehus.se

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Glad sommar, önskar redaktionen!

Och med detta tar Elektrikern ett litet sommaruppehåll på några veckor. Vi hoppas att ni alla får en riktigt solig och fin semester.

Armatur och kabelskydd tog hem priset

NY TEKNIK Ett kabelskydd med en serie genomtänkta tillbehör och en designarmatur för parker och gångstråk. Det blev vinnarna vid Elfack Design Award. Lite chockartat faktiskt, men fantastiskt roligt för mig som gjort den här resan från idé till färdig produkt.

Intellivent Sky: Fläkt med inbyggd näsa

NY TEKNIK Världsunik fläkt med inbyggd doftsensor. Så lanseras Intellivent Sky, en badrumsfläkt med en rad sensorer, däribland inbyggd näsa som reagerar på starka dofter. Det är svenska Fresh som utvecklat sin kändaste fläktmodell med en, vad de själva kallar, unik luktsensor som ökar varvtalet vid odör för att hålla luften fräsch.

Palestinier går över gränsen för jobben

Det är snart Ramadan och Nablus elektriker är i färd med att smycka Gamla stan. Mustafa Qanadilo och Najeh Ratrout installerar ljusslingor över det lilla torget. De arbetar för Nedco, det offentligt ägda elbolaget på norra Västbanken.

Ny sensorteknik kan känna av mikrorörelser

NY TEKNIK Närvarodetektering av helt stilla person, dessutom kryddat med ytterligare sex sensorvärden. Steinel har tagit närvarodetektering ett steg till med sin serie True Presence.

Exxact och Renova: Nu är det utanpå som är inne

NY TEKNIK Utanpåliggande är på väg att bli trendigt och kommer starkt. Det tror i alla fall Schneider som nu utökar ett par av sina större apparatserier till utanpåliggande utförande. Njaee jag undrar om det stämmer med verkligheten. Så funderade Erik Nyholm, elektriker på APPTEK Teknikapplikationer med kontor i Vikbolandet strax utanför Norrköping.

Efterlysning: Känner du igen någon på bilden?

EFTERLYSNING! Redaktionen har fått en bild från bygget av Globen center 1988-89, och nu behöver vi din hjälp. Känner du igen någon på bilden? Kanske är du själv med? I så fall, hör av dig! Globen bildar bakgrund på denna bild som togs med självutlösare av Thomas Robarth, som ligger längst fram i röda byxor.

”De gånger jag egentligen skäms som svensk är när den kristna högern öppnar sin mun”

DEBATT ”Jag fylls av stolthet när människor flyr hit och inte som för lite mer än hundra år sedan flydde härifrån”, skriver Nille Thorsell. Jag skäms nästan aldrig över att vara svensk. Visst har vi fel och brister i detta land men vi rättar nästan alltid till dessa.

Avtal med utländska företag – ett träget arbete för lika villkor

Det kommer fler och fler utländska företag till Sverige för att utföra projekt vunna i olika upphandlingar. Det är en utmaning för facken. För att upprätthålla svenska löner och villkor arbetar Elektrikerförbundet aktivt med frågan. I dagsläget har förbundet ett 50-tal kollektivavtal med utländska företag.

Man klämdes ihjäl i arbetsplatsolycka i Kungsbacka

En man avled förra veckan i Kungsbacka efter att ha blivit klämd mellan en lastbil och en trumma. En polisutredning om arbetsplatsolycka har inletts, skriver TT via Arbetet. Det var vid 12-tiden den 26 juni som olyckan inträffade i Kungsbacka, i anslutning till kommunens ishall.

Gemensamt kvinnonätverk: De vill vara med och påverka

Ida Lindgren-Hawée säger så här om att hon är aktiv i facket: Varför ska jag pröjsa för något om jag inte är med och gör min röst hörd? Hon var en av kvinnorna som träffades när Målareförbundet och Elektrikerförbundet höll en gemensam nätverksträff i Solna. På träffen i verksamhetskrets 1 lärde sig kvinnorna mer om vad facket är.

”Senaste ackordet gav mer än 250 kronor”

– Jag såg möjligheten att tjäna mer pengar med ackord. Mattias Holmberg jobbar på Henningssons el i Falun. Under tolv år har han jobbat på ackord och varit ackordsansvarig på byggen. – Det är inte speciellt svårt. Nyligen tog han steget vidare och blev klubbordförande. Under flera år har det varit ett stort hål i centrala Falun.

Man avliden efter arbetsplatsolycka i Avesta

En 55-årig man har avlidit i samband med en arbetsplatsolycka i Avesta, skriver Aftonbladet. Olyckan inträffade strax efter klockan 11 på tisdagsförmiddagen i närheten av Dalahästen i Avesta. En 55-årig man skadades i samband med att varor skulle lastas av ett fordon vid en restaurang. Mannen hittades blodig i ett lastutrymme på en lastbil.

Rädsla på Hallbo: Personalen skräms till tystnad

Ett 20-tal anställda har sagt upp sig från kommunägda Hallsbergs bostadsstiftelse. Problemen började då en ny vd tillsattes. Anställda är rädda på jobbet, säger Richard Fredriksson, regionalt skyddsombud för Fastighets, till Fastighetsfolket.

Brist på utbildade rulltrappstekniker

Vi befinner oss vid rulltrapporna i Orgelpipan vid centralstationen i Stockholm. Pär Abrahamsson, även Rekan kallad, och Mateuz Jaros felsöker en av rulltrapporna som stannat några gånger och behöver extra kontroll. De båda arbetar som rulltrappstekniker vid Otis i Stockholm.  Rekan Abrahamsson betonar att de är just rulltrappstekniker, inte bara elektriker.