• Bild: Pixabay/Montage

Byggfel kostar branschen många miljarder kronor varje år. Nu tar Boverket krafttag mot det dyra problemet – bland annat genom att införa en form av rapporteringsfunktion, skriver Byggnadsarbetaren.

Förvaltningsmyndigheten Boverket släppte i slutet av förra året en undersökning som visar att byggfel kostar branschen tiotals miljarder kronor varje år. I många fall rör det sig om fuktskador. Felen kan uppstå under hela byggprocessen, både vad gäller materialval och utförande.

LÄS ÄVEN: El orsakar 1800 bostadsbränder varje år

För att få bukt med den dyra problemsituationen planerar Boverket nu att vidta åtgärder. Dessa ska rikta sig till alla som arbetar inom byggbranschen, från byggprodukternas tillverkare till de anställda på byggarbetsplatserna.

– Vi måste träffa mer folk i branschen. Vi kan inte sitta på kontoret utan måste ut, vara lyhörda, ställa frågor och på så vis tidigt stoppa byggmaterial eller byggtekniker som leder till skador, säger Boverkets uppdragsansvarige Mats Sjökvist till Byggnadsarbetaren.

LÄS ÄVEN: DEBATT: ”Stoppa oseriösa kurser för ställningsbyggare”

Myndigheten har även planer på att införa en funktion för att rapportera byggfel man upptäcker. Dit ska man exempelvis kunna vända sig om man noterat att ett material vid ett bygge verkar konstigt. Syftet är att myndigheten ska kunna undersöka problemet i ett tidigt skede.

Mats Sjökvist vill inte kalla initiativet för ”visselblåsarfunktion” rakt av, men säger att det kommer att bli något liknande.

– Vi jagar inga brottslingar utan felaktiga sätt att bygga så jag vet inte om man ska kalla det för visselblåsare då det handlar mycket om att anmäla brottslighet som korruption och liknande. Det kommer bli något åt det hållet men vi har inte landat i något namn, säger han till Byggnadsarbetaren.

Chris Smedbakken
chris.smedbakken@lomediehus.se