• Bild: Pixabay/Elektrikern/Edit & Montage: Chris Smedbakken

2018-12-21

Nu står 2019 för dörren, med allt vad det innebär. Men hur mycket minns du egentligen från det gångna året? Ta chansen att tävla med Elektrikern!

Har du läst Elektrikern under året kanske du kommer ihåg de flesta av svaren. Annars är tipset att ta fram dina gamla nummer och leta rätt på svaren, alternativt att surfa in på vårt Tidningsarkiv och leta dig fram där.

Tre vinnare vinner två biobiljetter var. Vi behöver era svar och kontaktuppgifter senast måndag den 21 januari till elektrikern@lomediehus.se.

Lycka till!


MER KNEP & KNÅP:

Elektrikerns musikquiz
Elektrikerns Julrecept
Elektrikerns juliga kulturtips


1. I slutet av augusti var Elektrikerförbundet huvudsponsor till Statement-festivalen i Göteborg. Du kan läsa om detta i Elektrikern nummer 7 2018. Vad var det som var speciellt med festivalen?

1. Alla intäkter gick till LO

X. Endast kvinnor och transpersoner var välkomna

2. Alla artister var byggarbetare


2. I Elektrikern nummer 9 2018 kan du läsa om elektrikern Tobias Hallander, som satsade allt för att utveckla sin nyskapande produktidé. Vad var det han hade uppfunnit?

1. Ergonomiska arbetsskor

X. En smart lödkolv

2. Ett kabelskydd


3. Varje dag drabbas statistiskt sett sex personer av något på sina arbetsplatser, som gör att de behöver sjukskrivas. Det som åsyftas går att läsa om i Elektrikern nummer 1 2018 , där vi träffade skyddsombudet PM Faleke i Helsingborg – men vad handlade arbetsmiljöproblemet om?

1. Fallskador

X. Asbest

2. Hot och våld


4. Elektrikerförbundet blev 1983 det första fackförbundet i Sverige med att införa något väldigt kontroversiellt, men samtidigt till stor nytta för medlemmarna. Du kan läsa om detta i Elektrikern nummer 2 2018. Vad var de först med?

1. Kollektiv hemförsäkring

X. Direktdemokrati

2. Obligatoriskt medlemskap


5. I Elektrikern nummer 3 2018 kan du läsa om hur arbetsgivarsidan bedrev en lobbykampanj för att motarbeta en av regeringens propositioner till riksdagen. Vad gällde ärendet?

1. Entreprenörsansvar

X. Lika lön för lika arbete

2. Turordningsreglerna i LAS


6. I Elektrikern nummer 4 2018 kan du läsa om hur elektriker på Elajo fick städa upp fulel efter ett Skanska-bygge i Vimmerby. I vilken typ av inrättning var det som det hade fuskats med elen?

1. Barnsjukhus

X. Äldreboende

2. Katthem


7. I juni slöt fack och arbetsgivare en mycket omdiskuterad överenskommelse i en fråga som sägs ha sin bakgrund i en konflikt i Göteborgs hamn. Du kan läsa om detta i bland annat Elektrikern nummer 5 2018. Men vad gäller överenskommelsen?

1. Inträdesjobb

X. Utlandsarbetare

2. Strejkrätten


8. Elektrikern Jerry Kumlin har ett mycket speciellt jobb. Du kan läsa om honom i Elektrikern nummer 6 2018. Var jobbar han?

1. Stockholms skärgård

X. Rymdraketbasen Esrange utanför Kiruna

2. Lisebergs nöjesfält


9. Varje år orsakas ett stort antal bostadsbränder av elektronik. Men ungefär hur många? Du kan läsa om detta i Elektrikern nummer 6 2018.

1. 2500

X. 1800

2. 1250


10. Skyddsombuden på Caverion i Göteborg har i flera omgångar suttit i överläggningar med arbetsgivaren kring arbetstagarnas rätt till spirometriundersökning. Du kan läsa om detta i Elektrikern nummer 7 2018. Men vad är spirometri?

1. Lungundersökning

X. Vibrationstest

2. Balanstest


11. I september utspelade sig årets Yrkes-EM i Budapest. Du kan läsa om detta i Elektrikern nummer 8 2018. Vem tävlade för Sveriges räkning på elinstallations-fronten?

1. Johan Sörbom

X. Sara Karlsson

2. Emmy Åberg


12. Jenny Moberg bytte bana mitt i livet och skolade om sig till elektriker. Du kunde läsa om henne i Elektrikern nummer 9 2018. Men vad jobbade hon med innan?

1. Projektledare inom IT

X. Taxichaufför

2. Idrottslärare


Chris Smedbakken
Anna Norling

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Knep & Knåp

Fråga experterna: Sitta i orubbat bo?

Fråga experterna Här har du möjlighet att ställa frågor till våra experter. Det kan handla om sådant som exempelvis avtalsfrågor, juridik eller arbetsmiljö. Redaktionen gör ett urval av frågor som kommer in på elektrikern@lomediehus.se Ange Fråga experterna i ämnesraden.

Elens dag 2019 – så firar Sverige

Idag är det inte vilken dag som helst det är nämligen Elens dag! Denna ypperliga högtid firas på lite olika sätt runt om i landet. Vad skulle du göra om elen plötsligt försvann? Det skulle inte gå att laga mat på spisen, alla råvaror i kyl och frys skulle bli dåliga och det skulle inte gå att handla i affärerna.

Tips: Elektrikerns mumsiga julrecept

R

Mys i juletid: Kolla in Elektrikerns kulturtips

Sylvia Kjellberg har läst novellsamlingen ”Bäcken” av Werner Aspenström, och Lina Hård tipsar om guldkorn att finna på SVT & SR Play. Här är två julmysiga kulturtips från våra journalistkollegor.

Elektriskt musikquiz – utmana familj och vänner!

Utmana familj och vänner. Klarar ni av detta musikquiz med svenska låtar på eltemat? Rätt svar hittar du längst ned (fuska inte). 1. Leila K hade en dunderhit på 90-talet med kraftfullt tema. Vad hette den? 2. Bandet är från Norrköping och har haft hits som Kärlekens tunga och Pojkar, pojkar, pojkar. Vad heter bandet? 3.

Efterlysning: Vilken är din viktigaste valfråga?

Tidningen Elektrikern kommer att intervjua riksdagspartierna inför valet. Vilka frågor vill du att politikerna ska svara på? Det är valår. Ett valår där mycket, kanske mer än någonsin, står på spel. Nu vill vi veta era viktigaste frågor inför valet.

Elektrikerns soliga sommartips!

Vad ska du göra i sommar? Tidningen Elektrikern har sammanställt en lista på soliga tips att sysselsätta sig med! 1. Aktivitet: Turista i din egen stad Det är lätt att bli hemmablind. Att man missar alla guldkorn som finns i den egna kommunen. Ett tips är att besöka ortens turistbyrå, och fråga vad de tycker att du som ”turist” ska besöka. Det kan bli en spännande dag.

Vilken är din viktigaste valfråga?

Tidningen Elektrikern kommer att intervjua riksdagspartierna inför valet. Vilka frågor vill du att politikerna ska svara på? Det är valår. Ett valår där mycket, kanske mer än någonsin, står på spel. Nu vill vi veta era viktigaste frågor inför valet.

Tidningen Elektrikern söker spännande medlemmar!

Elektrikerförbundet har över 25 000 medlemmar runt om i landet och vi på redaktionen vill väldigt gärna lära känna er bättre. Därför kommer vi med jämna mellanrum presentera en medlem som har något spännande att berätta om sig själv eller sitt liv.

TÄVLING: Skicka in dina bästa elskämt!

Vardagen kan lätt kännas lite statisk, som en stadig ström av likriktning utan spänning. Därför vill vi på Tidningen Elektrikern ha just din hjälp att leda lite ljus i höstrusket – med dina bästa elskämt.

Tävlingen avgjord: Här är de bästa matlådorna!

I början av september efterlyste vi bilder på era matlådor. Det är tydligt att mat engagerar, ni skickade in bilder på såväl kalla som varma maträtter, vegetariska rätter, fisk, kött, sallader och maskar. Nu har redaktionen valt ut tre av era bilder vars avsändare vinner varsin biobiljett.