• Fredrik Byström Sjödin, expert på elsäkerhet vid Installatörsföretagen. Foto: Anna Norling

  • Fredrik Byström Sjödin, expert på elsäkerhet vid Installatörsföretagen. Foto: Anna Norling

  • Fredrik Byström Sjödin, expert på elsäkerhet vid Installatörsföretagen. Foto: Anna Norling

  • Fredrik Byström Sjödin, expert på elsäkerhet vid Installatörsföretagen. Foto: Anna Norling

2018-11-20

Filmduken i mässhallen fylls av en svart rubrik från tidningen Expressen: ”Man död efter elolycka i Kiruna”.
– Det här är den senaste allvarliga elolyckan. Elolyckorna ökar, och vi måste agera. I dag faller elolyckorna mellan stolarna, säger Fredrik Byström Sjödin, expert på elsäkerhet vid Installatörsföretagen.

Vi befinner oss på Elmässan i Kista. Fredrik Byström Sjödin säger att han vill få i gång en debatt om ansvaret för elolyckorna.

– Arbetsmiljöverket skjuter över ansvaret till Elsäkerhetsverket, men de har vare sig organisationen eller kompetensen.

Han har själv en bakgrund på Elsäkerhetsverket innan han kom till Installatörsföretagen där han i dag är expert på elsäkerhet.

– Jag har varit i branschen sedan 1990-talet. Åtminstone sedan dess, av någon anledning, så har inte Arbetsmiljöverket tagit tag i elolyckorna på samma sätt som de gör med alla andra arbetsplatsolyckor, utan de har lagt över det till Elsäkerhetsverket.

LÄS ÄVEN: ELOLYCKA: Skadad man utanför Kiruna avled

Hur har det funkat?

– Inte alls bra. Ibland har Elsäkerhetsverket gjort en egen utredning med blandad kvalitet, ibland har det inte hänt något alls.

Han ger ett exempel som han själv var involverad i som lokal chef på Elsäkerhetsverket i Umeå. En elektriker omkom i samband med att han skulle byta ut elledningar i Likskär utanför Luleå 2010. Han kom i kontakt med en högspänningsledning och avled.

– Jag var huvudansvarig för kontoret som höll i utredningen, och jag såg då att det här funkar inte.

Elsäkerhetsverket gjorde en egen utredning, Arbetsmiljöverket en egen, polisen en förundersökning och Vattenfall service, som var arbetsgivare, gjorde en egen utredning.

– Alla fyra på varsitt håll. Ingen synkning alls. Vi kom fram till i princip fyra olika händelseförlopp. Vi var oense ända in i tingrätten, säger Fredrik Byström Sjödin och tillägger:

– Vi kan inte hålla på så här, det är ju skattepengar vi håller på med.

Efter olyckan i Luleå förändrade Elsäkerhetsverket sina rutiner.

– Vi kom fram till att vi inte kan hålla arbeta så här. Vi har inte resurserna, vi har inte befogenheterna.

LÄS ÄVEN: Efter dödsolyckorna – förbundet pressar regeringen

Elsäkerhetsverket beslöt att ta mer hjälp av polisen vid arbetsplatsolyckor. Men Fredrik Byström Sjödin menar att det är Arbetsmiljöverket som bör ha huvudansvaret.

– Arbetsplatsolyckor som har med el att göra bör behandlas precis som alla andra olyckor. Trillar du ned för en ställning på grund av att det fattas ett räcke så kommer skyddsombudet att slå ned på det stenhårt och likaså Arbetsmiljöverket. Trillar du ned från samma ställning för att du fått ström i dig så händer inte samma sak. Det är inte samma action.

Vad beror det här på?

– Det är en praxis som har växt fram. På grund av gammal tradition har man bollat över elolyckorna till Elsäkerhetsverket. Men Elsäkerhetsverket är inte bemannade för det, det är inte tänkt att Elsäkerhetsverket ska syssla med sånt. Det är Arbetsmiljöverket som ska syssla med arbetsmiljöproblematik.

Enligt Fredrik Byström Sjödin är det inte lagstiftningen det är fel på, det står tydligt i lagstiftningen att Arbetsmiljöverket ska ta itu även med elolyckor.

– Det handlar om att styra upp Arbetsmiljöverket och Elsäkerhetsverket, att få dem att förstå att de har olika roller i det här.

– Man kan dra en parallell: ska Boverket börja utreda byggolyckor? Om du ramlar ned från en ställning när du bygger ett hus, skulle Boverket utreda det? Det är klart att de inte gör, det är alldeles självklart att det är Arbetsmiljöverket som utreder det. Men när det gäller el, då är det inte riktigt lika självklart.

LÄS ÄVEN: Öppet brev med anledning av flera elmontörers död på jobbet

Fredrik Byström Sjödin tror att om Arbetsmiljöverket tog över ansvaret för alla elrelaterade arbetsplatsolyckor så skulle attityderna förändras.

– Det fina i kråksången är ju att då skulle företagen få ett annat tryck på sig att ha ett bättre förebyggande arbete, och det är ju det som är tricket. El måste in i det systematiska arbetsmiljöarbetet och skyddsombuden måste utbildas så att de kan ställa saker och ting till rätta i förväg.

Christina Asplund är sektionschef för oplanerad tillsyn vid Arbetsmiljöverket i region Öst. Hon förklarar via telefon hur region Öst arbetar med elolyckor som rapporteras in till myndigheten.

– Dessa ärenden går även till Elsäkerhetsverket och nu råkar ju delar av Elsäkerhetsverket sitta i samma lokaler som oss, i ena änden här borta, så vi har väldigt nära att faktiskt gå och dryfta de här händelserna med dem.

Hon håller dock inte med i Fredrik Byström Sjödins kritik, utan menar att Arbetsmiljöverket handlägger elolyckor som alla andra olyckor.

Hon svarar på Byström Sjödins kritik via mejl:

”Det finns en skrivning om el i 2 kap 4§ AML att betryggande skyddsåtgärder skall vidtas mot skada genom elektrisk ström eller liknande. Vidare 3 kap 2§ arbetsgivaren skall vidta alla åtgärder som behövs för att förebygga att arbetstagaren utsätts för ohälsa eller olycksfall.”

”Det stämmer alltså inte att vi inte utreder elolyckor på det sätt som vi handlägger andra olyckor. Det är viktigt att komma ihåg att ansvaret trots allt ligger på arbetsgivaren att åtgärda och förebygga risker i arbetet oavsett orsaken bakom.”

Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Glad sommar, önskar redaktionen!

Och med detta tar Elektrikern ett litet sommaruppehåll på några veckor. Vi hoppas att ni alla får en riktigt solig och fin semester.

Armatur och kabelskydd tog hem priset

NY TEKNIK Ett kabelskydd med en serie genomtänkta tillbehör och en designarmatur för parker och gångstråk. Det blev vinnarna vid Elfack Design Award. Lite chockartat faktiskt, men fantastiskt roligt för mig som gjort den här resan från idé till färdig produkt.

Intellivent Sky: Fläkt med inbyggd näsa

NY TEKNIK Världsunik fläkt med inbyggd doftsensor. Så lanseras Intellivent Sky, en badrumsfläkt med en rad sensorer, däribland inbyggd näsa som reagerar på starka dofter. Det är svenska Fresh som utvecklat sin kändaste fläktmodell med en, vad de själva kallar, unik luktsensor som ökar varvtalet vid odör för att hålla luften fräsch.

Palestinier går över gränsen för jobben

Det är snart Ramadan och Nablus elektriker är i färd med att smycka Gamla stan. Mustafa Qanadilo och Najeh Ratrout installerar ljusslingor över det lilla torget. De arbetar för Nedco, det offentligt ägda elbolaget på norra Västbanken.

Ny sensorteknik kan känna av mikrorörelser

NY TEKNIK Närvarodetektering av helt stilla person, dessutom kryddat med ytterligare sex sensorvärden. Steinel har tagit närvarodetektering ett steg till med sin serie True Presence.

Exxact och Renova: Nu är det utanpå som är inne

NY TEKNIK Utanpåliggande är på väg att bli trendigt och kommer starkt. Det tror i alla fall Schneider som nu utökar ett par av sina större apparatserier till utanpåliggande utförande. Njaee jag undrar om det stämmer med verkligheten. Så funderade Erik Nyholm, elektriker på APPTEK Teknikapplikationer med kontor i Vikbolandet strax utanför Norrköping.

Efterlysning: Känner du igen någon på bilden?

EFTERLYSNING! Redaktionen har fått en bild från bygget av Globen center 1988-89, och nu behöver vi din hjälp. Känner du igen någon på bilden? Kanske är du själv med? I så fall, hör av dig! Globen bildar bakgrund på denna bild som togs med självutlösare av Thomas Robarth, som ligger längst fram i röda byxor.

”De gånger jag egentligen skäms som svensk är när den kristna högern öppnar sin mun”

DEBATT ”Jag fylls av stolthet när människor flyr hit och inte som för lite mer än hundra år sedan flydde härifrån”, skriver Nille Thorsell. Jag skäms nästan aldrig över att vara svensk. Visst har vi fel och brister i detta land men vi rättar nästan alltid till dessa.

Avtal med utländska företag – ett träget arbete för lika villkor

Det kommer fler och fler utländska företag till Sverige för att utföra projekt vunna i olika upphandlingar. Det är en utmaning för facken. För att upprätthålla svenska löner och villkor arbetar Elektrikerförbundet aktivt med frågan. I dagsläget har förbundet ett 50-tal kollektivavtal med utländska företag.

Man klämdes ihjäl i arbetsplatsolycka i Kungsbacka

En man avled förra veckan i Kungsbacka efter att ha blivit klämd mellan en lastbil och en trumma. En polisutredning om arbetsplatsolycka har inletts, skriver TT via Arbetet. Det var vid 12-tiden den 26 juni som olyckan inträffade i Kungsbacka, i anslutning till kommunens ishall.

Gemensamt kvinnonätverk: De vill vara med och påverka

Ida Lindgren-Hawée säger så här om att hon är aktiv i facket: Varför ska jag pröjsa för något om jag inte är med och gör min röst hörd? Hon var en av kvinnorna som träffades när Målareförbundet och Elektrikerförbundet höll en gemensam nätverksträff i Solna. På träffen i verksamhetskrets 1 lärde sig kvinnorna mer om vad facket är.

”Senaste ackordet gav mer än 250 kronor”

– Jag såg möjligheten att tjäna mer pengar med ackord. Mattias Holmberg jobbar på Henningssons el i Falun. Under tolv år har han jobbat på ackord och varit ackordsansvarig på byggen. – Det är inte speciellt svårt. Nyligen tog han steget vidare och blev klubbordförande. Under flera år har det varit ett stort hål i centrala Falun.

Man avliden efter arbetsplatsolycka i Avesta

En 55-årig man har avlidit i samband med en arbetsplatsolycka i Avesta, skriver Aftonbladet. Olyckan inträffade strax efter klockan 11 på tisdagsförmiddagen i närheten av Dalahästen i Avesta. En 55-årig man skadades i samband med att varor skulle lastas av ett fordon vid en restaurang. Mannen hittades blodig i ett lastutrymme på en lastbil.

Rädsla på Hallbo: Personalen skräms till tystnad

Ett 20-tal anställda har sagt upp sig från kommunägda Hallsbergs bostadsstiftelse. Problemen började då en ny vd tillsattes. Anställda är rädda på jobbet, säger Richard Fredriksson, regionalt skyddsombud för Fastighets, till Fastighetsfolket.

Brist på utbildade rulltrappstekniker

Vi befinner oss vid rulltrapporna i Orgelpipan vid centralstationen i Stockholm. Pär Abrahamsson, även Rekan kallad, och Mateuz Jaros felsöker en av rulltrapporna som stannat några gånger och behöver extra kontroll. De båda arbetar som rulltrappstekniker vid Otis i Stockholm.  Rekan Abrahamsson betonar att de är just rulltrappstekniker, inte bara elektriker.