• Fredrik Byström Sjödin, expert på elsäkerhet vid Installatörsföretagen. Foto: Anna Norling

  • Fredrik Byström Sjödin, expert på elsäkerhet vid Installatörsföretagen. Foto: Anna Norling

  • Fredrik Byström Sjödin, expert på elsäkerhet vid Installatörsföretagen. Foto: Anna Norling

  • Fredrik Byström Sjödin, expert på elsäkerhet vid Installatörsföretagen. Foto: Anna Norling

2018-11-20

Filmduken i mässhallen fylls av en svart rubrik från tidningen Expressen: ”Man död efter elolycka i Kiruna”.
– Det här är den senaste allvarliga elolyckan. Elolyckorna ökar, och vi måste agera. I dag faller elolyckorna mellan stolarna, säger Fredrik Byström Sjödin, expert på elsäkerhet vid Installatörsföretagen.

Vi befinner oss på Elmässan i Kista. Fredrik Byström Sjödin säger att han vill få i gång en debatt om ansvaret för elolyckorna.

– Arbetsmiljöverket skjuter över ansvaret till Elsäkerhetsverket, men de har vare sig organisationen eller kompetensen.

Han har själv en bakgrund på Elsäkerhetsverket innan han kom till Installatörsföretagen där han i dag är expert på elsäkerhet.

– Jag har varit i branschen sedan 1990-talet. Åtminstone sedan dess, av någon anledning, så har inte Arbetsmiljöverket tagit tag i elolyckorna på samma sätt som de gör med alla andra arbetsplatsolyckor, utan de har lagt över det till Elsäkerhetsverket.

LÄS ÄVEN: ELOLYCKA: Skadad man utanför Kiruna avled

Hur har det funkat?

– Inte alls bra. Ibland har Elsäkerhetsverket gjort en egen utredning med blandad kvalitet, ibland har det inte hänt något alls.

Han ger ett exempel som han själv var involverad i som lokal chef på Elsäkerhetsverket i Umeå. En elektriker omkom i samband med att han skulle byta ut elledningar i Likskär utanför Luleå 2010. Han kom i kontakt med en högspänningsledning och avled.

– Jag var huvudansvarig för kontoret som höll i utredningen, och jag såg då att det här funkar inte.

Elsäkerhetsverket gjorde en egen utredning, Arbetsmiljöverket en egen, polisen en förundersökning och Vattenfall service, som var arbetsgivare, gjorde en egen utredning.

– Alla fyra på varsitt håll. Ingen synkning alls. Vi kom fram till i princip fyra olika händelseförlopp. Vi var oense ända in i tingrätten, säger Fredrik Byström Sjödin och tillägger:

– Vi kan inte hålla på så här, det är ju skattepengar vi håller på med.

Efter olyckan i Luleå förändrade Elsäkerhetsverket sina rutiner.

– Vi kom fram till att vi inte kan hålla arbeta så här. Vi har inte resurserna, vi har inte befogenheterna.

LÄS ÄVEN: Efter dödsolyckorna – förbundet pressar regeringen

Elsäkerhetsverket beslöt att ta mer hjälp av polisen vid arbetsplatsolyckor. Men Fredrik Byström Sjödin menar att det är Arbetsmiljöverket som bör ha huvudansvaret.

– Arbetsplatsolyckor som har med el att göra bör behandlas precis som alla andra olyckor. Trillar du ned för en ställning på grund av att det fattas ett räcke så kommer skyddsombudet att slå ned på det stenhårt och likaså Arbetsmiljöverket. Trillar du ned från samma ställning för att du fått ström i dig så händer inte samma sak. Det är inte samma action.

Vad beror det här på?

– Det är en praxis som har växt fram. På grund av gammal tradition har man bollat över elolyckorna till Elsäkerhetsverket. Men Elsäkerhetsverket är inte bemannade för det, det är inte tänkt att Elsäkerhetsverket ska syssla med sånt. Det är Arbetsmiljöverket som ska syssla med arbetsmiljöproblematik.

Enligt Fredrik Byström Sjödin är det inte lagstiftningen det är fel på, det står tydligt i lagstiftningen att Arbetsmiljöverket ska ta itu även med elolyckor.

– Det handlar om att styra upp Arbetsmiljöverket och Elsäkerhetsverket, att få dem att förstå att de har olika roller i det här.

– Man kan dra en parallell: ska Boverket börja utreda byggolyckor? Om du ramlar ned från en ställning när du bygger ett hus, skulle Boverket utreda det? Det är klart att de inte gör, det är alldeles självklart att det är Arbetsmiljöverket som utreder det. Men när det gäller el, då är det inte riktigt lika självklart.

LÄS ÄVEN: Öppet brev med anledning av flera elmontörers död på jobbet

Fredrik Byström Sjödin tror att om Arbetsmiljöverket tog över ansvaret för alla elrelaterade arbetsplatsolyckor så skulle attityderna förändras.

– Det fina i kråksången är ju att då skulle företagen få ett annat tryck på sig att ha ett bättre förebyggande arbete, och det är ju det som är tricket. El måste in i det systematiska arbetsmiljöarbetet och skyddsombuden måste utbildas så att de kan ställa saker och ting till rätta i förväg.

Christina Asplund är sektionschef för oplanerad tillsyn vid Arbetsmiljöverket i region Öst. Hon förklarar via telefon hur region Öst arbetar med elolyckor som rapporteras in till myndigheten.

– Dessa ärenden går även till Elsäkerhetsverket och nu råkar ju delar av Elsäkerhetsverket sitta i samma lokaler som oss, i ena änden här borta, så vi har väldigt nära att faktiskt gå och dryfta de här händelserna med dem.

Hon håller dock inte med i Fredrik Byström Sjödins kritik, utan menar att Arbetsmiljöverket handlägger elolyckor som alla andra olyckor.

Hon svarar på Byström Sjödins kritik via mejl:

”Det finns en skrivning om el i 2 kap 4§ AML att betryggande skyddsåtgärder skall vidtas mot skada genom elektrisk ström eller liknande. Vidare 3 kap 2§ arbetsgivaren skall vidta alla åtgärder som behövs för att förebygga att arbetstagaren utsätts för ohälsa eller olycksfall.”

”Det stämmer alltså inte att vi inte utreder elolyckor på det sätt som vi handlägger andra olyckor. Det är viktigt att komma ihåg att ansvaret trots allt ligger på arbetsgivaren att åtgärda och förebygga risker i arbetet oavsett orsaken bakom.”

Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Regeringen säger ja till ändrad strejkrätt

Regeringen godkände i dag lagförslaget om ändrad strejkrätt. Nu återstår bara ett riksdagsbeslut innan förändringarna träder i kraft i sommar. Det var på ett regeringssammanträde i dag, torsdag, som beslutet formellt fattades, skriver Arbetet. Förslaget om ändrad strejkrätt ska läggas fram för riksdagen.

Nya rekryterna laddade inför ombudsmannajobbet

Fyra nya ombudsmän har anställts i Elektrikerförbundet. Per Ola Nilsson, Magnus Kindmark, Jens Hansson och Tomas Hovberg gick alla vid skrivandets stund LO:s aspirantutbildning på Runö kursgård utanför Stockholm. Vi blir inte anställda för att vi kan alla lagar och paragrafer, utan det är för att vi passar i rollen som ombudsman.

Allt fler olyckor i energibranschen

Antalet olyckor i el- och energibranschen ökar. Enligt Elsäkerhetsverket har antalet olyckor som inte leder till sjukskrivning fyrdubblats på 15 år. Även inrapporteringen till Afa försäkring går uppåt. Nu ökar kraven på förebyggande arbetsmiljöarbete. Afa-försäkring har ett rapporteringssystem, ENIA, som allt fler företag ansluter sig till.

Fråga experterna: Sitta i orubbat bo?

Fråga experterna Här har du möjlighet att ställa frågor till våra experter. Det kan handla om sådant som exempelvis avtalsfrågor, juridik eller arbetsmiljö. Redaktionen gör ett urval av frågor som kommer in på elektrikern@lomediehus.se Ange Fråga experterna i ämnesraden.

PO Bergström: ”Vad kostar egentligen en flygbiljett?”

KRÖNIKA ”För att vara en bra ledare så måste man också klara av att reflektera över det man gör ur moralisk synpunkt”, skriver PO Bergström.

Här talar facktopparna på första maj 2019

Snart dags för första maj-firandet 2019. Många av LO-fackens ordföranden kommer att tala runt om i landet tillsammans med socialdemokratiska toppolitiker. Får du besök på din ort? Arbetet har sammanställt en lista.

I gula västar krävde de ansvar för döda arbetare

Life before profit! Det var budskapet när unga fackliga representanter från Europeiska bygg- och träfacken höll en manifestation på Sergels torg. Den gångna helgen samlades fackliga reprentanter i den europeiska ungdomskommittén för Builders and woodworkers international (BWI) på Rönneberga Lidingö.

I Nyköping finns lärlingar i en klass för sig

My Ekelund och Niclas Magnusson ritar omsorgsfullt och kopplar sedan lika omsorgsfullt. Uppdraget är motorstyrning. Det är skitkul. Det är mer jag än vad barnskötare var, säger My Ekelund. My Ekelund berättar att hon arbetade som barnskötare i över sex års tid innan hon i somras böt fot och valde något helt annat: elektriker. Jag gillar allt med yrket.

Nytt pris: Dags att utse årets Ledstjärna!

Finns det någon på din arbetsplats som som visar vägen eller gör verklig skillnad? Då kan du nominera hen till Folksam LO Pensions nyinstiftade hållbarhetspris Ledstjärnan. Priset Ledstjärnan ska gå till någon som gjort verklig skillnad inom hållbarhet, jämställdhet, jämlikhet eller schyssta villkor i arbetslivet. Det kommer att delas ut vartannat år, med start till hösten.

Nya brister på olycksdrabbat byggföretag

Flera fallolyckor har tidigare skett på Nåiden bygg AB:s arbetsplatser. Vid den senaste inspektionen som Arbetsmiljöverket gjorde på bygget av Kuststad i Luleå upptäcktes nya brister. Arbetsmiljöverket kräver att Nåiden bygg åtgärdar fallrisker, en felaktigt monterad ställning, ett för stort avstånd mellan ställningens arbetsplan och vägg samt dammspridning vid sågning.

Reinfeldt om att jobba till 75: ”En bra början”

Vi måste ändra vår mentala inställning och syn på vem som är äldre om vi ska arbeta till 75. Det menar förre statsministern Fredrik Reinfeldt. Jobba tills du är 75 år gammal och gör minst ett karriärbyte innan pensionen.

Regeringen sparar på äldreomsorgen

Det blir besparingar på minst fyra miljarder kronor i regeringens vårändringsbudget, rapporterar Dagens Industri. Minst 310 miljoner av dem är pengar till äldreomsorgen. Uppgifterna bekräftas av regeringskansliet. På onsdag, den 10 april, kommer regeringens vårändringsbudget.

Hylla din arbetsmiljöhjälte!

Den partsgemensamma arbetsmiljöorganisationen Prevent delar varje år ut ett arbetsmiljöstipendium. Nu är det hög tid att nominera kandidater till 2019 års stipendium. Nomineras kan såväl chefer som anställda som arbetar på privata företag, och som aktivt arbetar för att utveckla och förbättra arbetsmiljön.

Framtidens avtal: Bättre pension, kortare arbetstid eller högre lön?

Kortare arbetstid för äldre. En bra pension. Satsa på att få fler medlemmar. Löneökningar. Hur ska Elektrikerförbundet tänka, när de lägger upp en strategi för avtalsförhandlingar de närmaste 10-20 åren? Frågorna ventilerades när Elektrikernas förhandlingschef Urban Pettersson mötte medlemmar på TST-gruppen och Bravida i Gävleborg och Dalarna.

Nya regler för skyddsombud oroar LO

Förenklingar av arbetsmiljöregler om hur arbetsplatser utformas riskerar att undergräva skyddsombud i LO-facken. Det menar Carola Löfstrand, arbetsmiljöutredare på LO, som tror att arbetsgivare kommer kunna ducka undan ansvar för arbetsmiljön.