• Christer Norrbom arbetar som installationselektriker på Östrands i Timrå. Han fick så kallad triggerfinger och opererades efter en lång väntan för det. Han hann vara tillbaka på jobbet i tre dagar innan han ramlade och slog sig så illa att han åter sjukskrevs. Foto: Anna Norling

  • Christer Norrbom arbetar som installationselektriker på Östrands i Timrå. Han fick så kallad triggerfinger och opererades efter en lång väntan för det. Han hann vara tillbaka på jobbet i tre dagar innan han ramlade och slog sig så illa att han åter sjukskrevs. Foto: Anna Norling

  • Triggerfinger. Foto: Anna Norling

  • Christer Norrbom arbetar som installationselektriker på Östrands i Timrå. Foto: Anna Norling

  • Christer Norrbom. Foto: Anna Norling

  • Christer Norrbom. Foto: Anna Norling

  • Christer Norrbom. Foto: Anna Norling

2018-10-23

Först sjukskrevs Christer Norrbom för så kallad triggerfinger. Han hann vara tillbaka på jobbet i tre dagar, sedan halkade han på jobbets parkering – och sjukskrevs återigen. Trots att läkaren uppmanade honom att inte gå tillbaka till arbetet innan sjukskrivningens slut gick han tillbaka tre veckor innan.
– Jag hade inga pengar kvar, förklarar Christer Norrbom.

Christer Norrbom har arbetat på Östrand i Timrå som installationselektriker under många år. I maj 2016 gick det inte längre. Då hade han under flera månader haft stora problem med sin högra hand.

– Jag har hållit på mycket med högspänning och så, man bryter och bänder och har sig. Så jag sov med handske på mig för att inte fingrarna skulle låsa sig under natten. När jag skulle dra ut fingrarna på morgonen så gjorde det fruktansvärt ont. Jag skrek rakt ut, så frugan vaknade, berättar Christer Norrbom och fortsätter:

– Men det går väl till sig, tänkte jag.

LÄS ÄVEN: Allt fler nekas ersättning från Försäkringskassan

Det gick till den 11 maj 2016. Det var en helt vanlig dag på jobbet. En helt vanlig arbetsuppgift. Christer skruvade fast en kabel med skruvmejsel – men när han skulle stoppa ned mejseln i bältet satt handen fast runt skruvmejseln.

Han fick använda den andra handen för att med kraft dra ur skruvmejseln ur handen, och sedan bryta ut fingrarna.

– Jag gick till chefen och sa att ”nu ger jag fan i det här. Det här funkar inte”.

Christer sjukskrevs direkt. Han skulle nu få operera handen, en enkel 20-minutersoperation. Men det var svårt att få operationstid. Väntetiden var flera månader lång. Först i november samma år opererades Christer, då hade han varit sjukskriven i ett halvår.

Operationen gick bra och han kunde gå tillbaka till arbetet en vecka därefter.

LÄS ÄVEN: Leif är för sjuk för att vara arbetslös – men för frisk för att vara sjuk

Men så hände olyckan. Den tredje dagen på arbetet halkade Christer på Östrands parkering.

– De hade glömt att sanda, och det fanns inget lyse på parkeringen. Pojkarna fick komma och hjälpa mig upp.

Christer skadade foten i fallet och sjukskrevs återigen.

Men så damp ett brev från Försäkringskassan ned i brevlådan. Med beskedet att han inte längre kunde få någon ersättning därifrån. Han hade överskridit de magiska 180 dagarnas sjukskrivning.

Försäkringskassan hade räknat ihop de båda olyckorna till en och samma sjukskrivning.

– De räknade ihop skadorna. Det är inga raketforskare som sitter där, men de har ju sina order på vad de ska göra också.

LÄS ÄVEN: Anna Norling: “Vi måste täta glappet mellan stolarna”

Samtidigt kunde Christer Norrbom inte arbeta, han hade fortfarande svårt att stödja på foten, och läkaren var tydlig med att han inte fick gå tillbaka till arbetet före sjukskrivningens slut.

– ”Vad än som händer”, sa läkaren, jag hade redan blivit utförsäkrad då, ”så får du inte börja arbeta förrän sjukskrivningens slut, för är det så att du börjar arbeta tidigare, då kan du bli sittande resten av livet”.

Så i fyra månaders tid gick Christer utan ersättning från Försäkringskassan, han tog ut komptid, tog ut semester och tog av sparade medel. Men till slut tog även det slut. Så han gick tillbaka till arbetet, tre veckor före sjukskrivningens slut. Hittills har inga komplikationer inträffat.

– En yngre kille som gör illa sig, som kanske har en två-tre barn och som har kåken obetald och kanske bil, vad gör en sån kille som hamnar i en sådan här situation? Jag anser att Försäkringskassan ska vara till för när man är dålig.

LÄS ÄVEN: Facken tar strid för att förbättra försäkringarna

Förutom Försäkringskassans agerande att utförsäkra sjuka och skadade efter 180 dagar så lyfter Christer Norrbom även det faktum att Afa-försäkring mekaniskt följer Försäkringskassans beslut.

Även fast läkaren sjukskrivit Christer fram till sista augusti stoppades utbetalningarna såväl från Försäkringskassan som från Afa fyra månader tidigare.

– Vi betalar för försäkringar till SEF, eller är det till Försäkringskassan vi betalar till? De följer ju bara försäkringskassans beslut. Nåt måste vara krokigt när det är Försäkringskassan som styr över våra försäkringar.

Nu ser Christer Norrbom fram emot att sluta arbeta.

– Jag börjar titta på att gå nu, nu när alla skadorna kommer, det är inte roligt längre att jobba, när det blir så här.


Afa-försäkring

Afa Försäkring ägs av arbetsmarknadens parter, Svenskt Näringsliv, LO och PTK och regleras via kollektivavtal. Afa Försäkring reglerar bland annat avtalsgruppsjukförsäkringen AGS och trygghetsförsäkringen vid arbetsskada, TFA.

I avtalsvillkoren för sjukförsäkringen AGS står att ”Rätt till ersättning har försäkrad som är arbetsoförmögen till minst 25% p g a sjukdom eller olycksfall och på grund därav har rätt till sjukpenning enligt SFB.” SFB står för Socialförsäkringsbalken, och är den lag som styr socialförsäkringarna, som sjukpenning och sjukersättning.

Även i arbetsskadeförsäkringen TFA finns en koppling till Socialförsäkringsbalken.

Men den som skadat sig i arbetet kan ha rätt till viss ersättning från TFA, även om Försäkringskassan nekar ersättning. Det kan handla om sådant som ersättningar för medicin, rehabilitering och livränta vid bestående men.

Den strikta kopplingen mellan Försäkringskassans beslut och Afa försäkrings utbetalningar gäller dock inte överallt. Sedan 1 juni i år kan den som är anställd i kommun, landsting, region eller vissa kommunala bolag ha rätt till ersättning även om Försäkringskassan beslutat att inte längre betala ut sjukpenning.


Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Glad sommar, önskar redaktionen!

Och med detta tar Elektrikern ett litet sommaruppehåll på några veckor. Vi hoppas att ni alla får en riktigt solig och fin semester.

Armatur och kabelskydd tog hem priset

NY TEKNIK Ett kabelskydd med en serie genomtänkta tillbehör och en designarmatur för parker och gångstråk. Det blev vinnarna vid Elfack Design Award. Lite chockartat faktiskt, men fantastiskt roligt för mig som gjort den här resan från idé till färdig produkt.

Intellivent Sky: Fläkt med inbyggd näsa

NY TEKNIK Världsunik fläkt med inbyggd doftsensor. Så lanseras Intellivent Sky, en badrumsfläkt med en rad sensorer, däribland inbyggd näsa som reagerar på starka dofter. Det är svenska Fresh som utvecklat sin kändaste fläktmodell med en, vad de själva kallar, unik luktsensor som ökar varvtalet vid odör för att hålla luften fräsch.

Palestinier går över gränsen för jobben

Det är snart Ramadan och Nablus elektriker är i färd med att smycka Gamla stan. Mustafa Qanadilo och Najeh Ratrout installerar ljusslingor över det lilla torget. De arbetar för Nedco, det offentligt ägda elbolaget på norra Västbanken.

Ny sensorteknik kan känna av mikrorörelser

NY TEKNIK Närvarodetektering av helt stilla person, dessutom kryddat med ytterligare sex sensorvärden. Steinel har tagit närvarodetektering ett steg till med sin serie True Presence.

Exxact och Renova: Nu är det utanpå som är inne

NY TEKNIK Utanpåliggande är på väg att bli trendigt och kommer starkt. Det tror i alla fall Schneider som nu utökar ett par av sina större apparatserier till utanpåliggande utförande. Njaee jag undrar om det stämmer med verkligheten. Så funderade Erik Nyholm, elektriker på APPTEK Teknikapplikationer med kontor i Vikbolandet strax utanför Norrköping.

Efterlysning: Känner du igen någon på bilden?

EFTERLYSNING! Redaktionen har fått en bild från bygget av Globen center 1988-89, och nu behöver vi din hjälp. Känner du igen någon på bilden? Kanske är du själv med? I så fall, hör av dig! Globen bildar bakgrund på denna bild som togs med självutlösare av Thomas Robarth, som ligger längst fram i röda byxor.

”De gånger jag egentligen skäms som svensk är när den kristna högern öppnar sin mun”

DEBATT ”Jag fylls av stolthet när människor flyr hit och inte som för lite mer än hundra år sedan flydde härifrån”, skriver Nille Thorsell. Jag skäms nästan aldrig över att vara svensk. Visst har vi fel och brister i detta land men vi rättar nästan alltid till dessa.

Avtal med utländska företag – ett träget arbete för lika villkor

Det kommer fler och fler utländska företag till Sverige för att utföra projekt vunna i olika upphandlingar. Det är en utmaning för facken. För att upprätthålla svenska löner och villkor arbetar Elektrikerförbundet aktivt med frågan. I dagsläget har förbundet ett 50-tal kollektivavtal med utländska företag.

Man klämdes ihjäl i arbetsplatsolycka i Kungsbacka

En man avled förra veckan i Kungsbacka efter att ha blivit klämd mellan en lastbil och en trumma. En polisutredning om arbetsplatsolycka har inletts, skriver TT via Arbetet. Det var vid 12-tiden den 26 juni som olyckan inträffade i Kungsbacka, i anslutning till kommunens ishall.

Gemensamt kvinnonätverk: De vill vara med och påverka

Ida Lindgren-Hawée säger så här om att hon är aktiv i facket: Varför ska jag pröjsa för något om jag inte är med och gör min röst hörd? Hon var en av kvinnorna som träffades när Målareförbundet och Elektrikerförbundet höll en gemensam nätverksträff i Solna. På träffen i verksamhetskrets 1 lärde sig kvinnorna mer om vad facket är.

”Senaste ackordet gav mer än 250 kronor”

– Jag såg möjligheten att tjäna mer pengar med ackord. Mattias Holmberg jobbar på Henningssons el i Falun. Under tolv år har han jobbat på ackord och varit ackordsansvarig på byggen. – Det är inte speciellt svårt. Nyligen tog han steget vidare och blev klubbordförande. Under flera år har det varit ett stort hål i centrala Falun.

Man avliden efter arbetsplatsolycka i Avesta

En 55-årig man har avlidit i samband med en arbetsplatsolycka i Avesta, skriver Aftonbladet. Olyckan inträffade strax efter klockan 11 på tisdagsförmiddagen i närheten av Dalahästen i Avesta. En 55-årig man skadades i samband med att varor skulle lastas av ett fordon vid en restaurang. Mannen hittades blodig i ett lastutrymme på en lastbil.

Rädsla på Hallbo: Personalen skräms till tystnad

Ett 20-tal anställda har sagt upp sig från kommunägda Hallsbergs bostadsstiftelse. Problemen började då en ny vd tillsattes. Anställda är rädda på jobbet, säger Richard Fredriksson, regionalt skyddsombud för Fastighets, till Fastighetsfolket.

Brist på utbildade rulltrappstekniker

Vi befinner oss vid rulltrapporna i Orgelpipan vid centralstationen i Stockholm. Pär Abrahamsson, även Rekan kallad, och Mateuz Jaros felsöker en av rulltrapporna som stannat några gånger och behöver extra kontroll. De båda arbetar som rulltrappstekniker vid Otis i Stockholm.  Rekan Abrahamsson betonar att de är just rulltrappstekniker, inte bara elektriker.