• Bild: Pixabay/France Télécom
2018-09-26

Ett sextiotal personer begick självmord när France Télécom försökte pressa tiotusentals anställda att säga upp sig. Nu ställs företaget inför rätta för organiserad mobbning, skriver Lag & Avtal.

Totalt ska ett sextiotal anställda hos företaget France Télécom – som numera heter Orange – ha tagit livet av sig mellan 2006 och 2009. Flera av självmorden ägde rum i företagets egna lokaler.

LÄS ÄVEN: Razzior på elektronikföretag – misstänks för kartellbrott

En ung anställd hängde sig i en kabel från France Télécom, iklädd sina arbetskläder. Han hade tidigare vittnat om hur han blivit utskälld och förolämpad på jobbet. En annan anställd kastade sig ut genom ett fönster, en tredje tände eld på sig själv och en fjärde skrev ett avskedsbrev där hen talade om ett ”skräckvälde-styre”.

– Det finns en rad dokument som bevisar att företagsledningen förde en medveten politik, som gick ut på att behandla personalen illa, säger advokaten Michel Ledoux (företrädare för familjerna till två personer som tagit livet av sig) till Lag & Avtal.

LÄS ÄVEN: Uttråkad på jobbet – arbetsgivaren döms

Det var i slutet av 2006 som 200 chefer hos France Télécom samlades till ett möte i Paris. Det som diskuterades var att företaget ville göra sig av med tiotusentals anställda – utan att regelrätt säga upp dem. Istället ville man att de anställda självmant skulle lämna sina jobb.

Detta ska ha varit en del i planen Next, som gick ut på att 10 000 personer skulle omplaceras – och att 22 000 anställda skulle sluta genom ”frivilliga avgångar”.

I ett tal, som enligt Lag & Avtal ska finnas inspelat, sade den dåvarande vd:n Didie­r Lombard att han skulle se till att folk försvann ”på ett eller annat sätt, genom fönstret eller genom dörren”. Efter mötet sattes planen i verket, och de anställda började pressas för att självmant säga upp sig.

LÄS ÄVEN: Byggnads och Peab når förlikning efter uppsägning

Företaget och sju av dess tidigare direktörer ska nu ställas inför rätta för ”moraliska trakasserier”. Rättegången kommer att hållas under 2019 eller 2020.

De misstänkta riskerar att dömas till två års fängelse och motsvarande cirka 300 000 svenska kronor i böter. Offren kan dessutom komma att tilldömas skadestånd.

Chris Smedbakken
christina.smedbakken@mittmedia.se

Maila artikeln Skriv ut artikeln

Kommentarer

Mer Nyheter

Högre löner kan flytta arbetskraften dit den behövs mest

Bristen på arbetskraft i den inhemska sektorn gör att det normerande märket bör utmanas. Det här menar Lars Calmfors, professor i nationalekonomi, som fått i uppdrag av 6F att utreda industrins lönenormering. Calmfors idé sammanfaller just med vad vi vill åstadkomma, säger Mikael Johansson, ordförande för Målareförbundet och 6F.

Johan ringde hundratals medlemmar

Är du medlem i Vk26? Har du en fungerande telefon? Då kan det hända att du fick ett samtal från Johan Torstensson tiden innan valet. Johan Torstensson har under många år varit förtroendevald inom Elektrikerförbundet. Han är ledamot av verkställande utskottet i Vk26, regionalt skyddsombud, och har varit koncernklubbens ordförande i Elajo.

Petter får ansvaret för Kraftverksavtalet

Petter Johansson tar över huvudansvaret för Kraftverksavtalet från Ulf Carlsson. Ulf Carlsson kommer under året att gå i pension och har nu formellt lämnat över huvudansvaret för förbundets näst största avtal, Kraftverksavtalet, till Petter Johansson.

Två omkomna i röjningsarbetet efter stormen Knud: ”Fruktansvärt, men inte förvånande”

I slutet av september drog stormen Knud in över södra Sverige. En storm som ledde till ett flertal strömavbrott. I arbetet med att återställa elförsörjningen avled två män, utsända av olika elbolag. Båda träffades av fallande träd.

Schneiders nya app gör mer för installatören

NY TEKNIK MySchneider Electrician heter en ny app från Schneider där tanken, precis som med liknande projektappar, är att du ska klara en hel massa skrivbordsjobb ute på fältet. Men här har Schneider tagit det ett steg till med en lång rad fiffiga funktioner för installatören. Appen innehåller en komplett produktkatalog med all produktinformation.

ELOLYCKA: Skadad man utanför Kiruna avled

Den man i 25-årsåldern som skadades allvarligt i samband med en arbetsplatsolycka i Kurravaara utanför Kiruna har avlidit av sina skador. Mannen arbetade för Vattenfall. Företaget skriver i ett pressmeddelande att händelsen inträffade under ett ”rutinuppdrag” och att medarbetaren fått ström genom kroppen.

Nu ska fusket stoppas

Hemmafixare, händige grannen eller, ännu värre, professionellt utförd fulel. I tre av tio svenska hushåll har det installerats el på olagligt sätt. Nu ska ett nytt regeringsuppdrag stoppa fusket. Fulel och hemmapulare har blivit ett stort och, som Elektrikern skrivit om tidigare, numera väl uppmärksammat problem.

Snart är det dags för Elmässa igen!

17-18 oktober är det dags för Elmässan Stockholm igen. Ett välkommet avbrott i oxveckorna om möjlighet finns. Mässan har vuxit under åren och i år väntas 220 utställare ta med sig sina senaste innovationer att känna och klämma på.

ELOLYCKA: Ung man allvarligt skadad utanför Kiruna

En arbetsplatsolycka inträffade på onsdagsförmiddagen i Kurravaara, en dryg mil utanför Kiruna. En ung man ska ha skadats allvarligt. Mannen vårdas på Kiruna sjukhus. Mannens hemmahörighet och ålder är inte känd i skrivande stund, men enligt Region Norrbotten handlar det om ”en ung man”. Regionen benämner olyckan som ”elolycka”.

Efter #metoo: DO granskar bygg- och anläggningsbranschen

(DO) genomför just nu en tillsyn för att säkerställa att företag inom bygg- och anläggningsbranschen har riktlinjer och rutiner för att förhindra trakasserier, sexuella trakasserier och repressalier.

Ackordvinnarna på Bravida Östersund åkte Supertornado

INSÄNT ”Montörerna flög fram i en Supertornado över Storsjön i en härlig fart”, skriver Sven Höckert. Montörer vid Bravida i Östersund har under våren lyckats vinna 2 av ackordstävlingarna och vi slog ihop arbetslagen till en gemensam aktivitet där även arbetsledaren följde ackordslagen.

Nya smarta lösningar – Nr 7, 2018

En tvåtrådig dimmerpuck från ELKO, en laser med extra linje från FLEX, en batteridriven skottkärra från Makita och en skaltång med kabelavbitare från Knipex. Här är några av de allra senaste innovationerna inom ny teknik.

Rotavdrag: Fördelningspolitik och svarta-vita jobb

I december 2008 införde den då borgerliga regeringen möjligheter för enskilda fastighets- och bostadsrättsägare att få Rot-avdrag. Den enskilde kunde minska sina utgifter för arbetskraftskostnader med hälften.

Rot-avdrag: Argumenten för och emot

Det finns många argument för rotavdraget, exempelvis att svartjobben minskat. Samtidigt finns inte någon oberoende undersökning som visar på detta. Vi tar en närmare titt på de vanligaste argumenten för och emot Rot. 1. Svartjobben minskade när Rot infördes och de ökade när avdragsmöjligheten minskade.

Rotavdrag: Vad säger facken?

I tider av lågkonjunktur har facket tillsammans med arbetsgivare stridit för den här typen av bidrag. Samtidigt har man från fackligt håll menat att avdraget inte har samma funktion i en högkonjunktur. Det är ingen stor fråga för oss. Men det finns bättre sätt att satsa pengar på, säger Elektrikernas förhandlingschef Urban Pettersson.