• Bild: Pixabay

2018-09-20

DEBATT

”Det finns ju inga argument som håller om man säljer bristkompetens till priser som gör att vi sakta kväver oss själva. Det finns en positiv och en negativ spiral och vi väljer i vilken av dem vi skall vara”, skriver Mats Bjelkevik.

Rekordvärme i 3 månader och nu börjar politiker prata om att man behöver en plan för extrema väderförhållanden. Jag skulle kunna berätta flera historier om heroiska insatser gjorda av kyltekniker den här sommaren.

Om människor som jobbat natt och dag för att serva sina kunder och fått anläggningar att fungera trotts brist på reservdelar och maskiner som sedan länge passerat sitt bäst-före-datum. Varför?

Jo för att branschen består av en massa väldigt kompetenta och lojala människor som gör sitt yttersta för sina kunder.

LÄS ÄVEN: Rapport från 6F: Låga löner ger inte fler jobb

Så därför blir jag så frustrerad när jag ser upphandlingar där vi säljer den här kompetensen för under 600 kr per timma!

Det är brist på tekniker och branschen som har alla förutsättningar att erbjuda ett spännande och meningsfullt arbetsliv har svårt att locka till sig ungdomar. Varför? Jo för att vi är dumma, eller kanske rentav korkade.

För det finns ju inga argument som håller om man säljer bristkompetens till priser som gör att vi sakta kväver oss själva. Det finns en positiv och en negativ spiral och vi väljer i vilken av dem vi skall vara.

”Resultatet leder till att kunderna blir lidande och i det här fallet viktiga samhällsfunktioner så som sjukhus, äldreboenden och kollektivtrafik.”

I den negativa spiralen tar vi dåligt betalt, företagen får över tid lägre kompetens beroende på att vi inte utbildar vår personal och inte lockar till oss duktiga nya medarbetare.

Vi slåss med låga timarvoden som vapen och klagar på att kunderna inte förstår. Någon som känner igen det resonemanget?

Resultatet leder till att kunderna blir lidande och i det här fallet viktiga samhällsfunktioner så som sjukhus, äldreboenden och kollektivtrafik.

LÄS ÄVEN: Riksdagspartierna svarar på läsarnas frågor – om lönerna

Så vad är alternativet? Om vi tar rätt betalt, det vill säga för en seniorkyltekniker cirka 750 till 950 kronor i timman, så kan vi betala rätt löner, satsa på utbildning och locka till oss de bästa ungdomarna.

Vilket i sin tur leder till att vi kan göra smarta och kloka lösningar till våra kunder. Då blir alla glada och i slutändan är jag övertygad om att det till och med blir billigare för våra kunder. För smarta lösningar ger lägre energiförbrukning och längre livslängd på kylanläggningarna.

Det är resultatet av hög kompetens.

Så vem är ansvarig för att skapa den uppåtgående spiralen? Jo, det är du och jag. Ingen annan än du och jag kan förklara för kunderna varför vi skall ha rätt betalt, för ingen annan än du och jag väljer vilka kunder vi skall arbeta åt.

Och ingen annan än du och jag väljer på vilket företag vi skall vara anställda. Så du och jag är ansvariga och vi väljer i vilken spiral vi skall verka.

Mats Bjelkevik,
VD Indoor Energy

Maila artikeln Skriv ut artikeln

Kommentarer

Mer Åsikter

Anna Norling: ”Alla måste förstå vikten av att vara med i facket”

KRÖNIKA ”Det borde inte heller vara så att anställda väntar med att gå med i facket till dess att något väl har hänt. För då är det ofta försent”, skriver Elektrikerns redaktör Anna Norling. Vi fick gå på dan. Och när den 25:e kom så kom inga pengar, och ägaren svarade inte i telefon. Jag pratar med en av Elektrikerförbundets medlemmar i Västsverige.

”Ensam är sällan stark – och det är inte så kul heller”

KRÖNIKA ”Elektriker, snickare, rörmokare och målare har alltid fått samarbeta och samsas om de ytor som finns på ett bygge. Detta ger bra tålamodsträning speciellt om vissa yrkesgrupper eller individer anser att de har företräde framför alla andra”, skriver Per Lawén. Deadlineklockan tickar oroväckande fort. Folk knuffas och trängs överallt för att komma fram.

”Totalt misslyckat försök att göra Almedalen sexigare”

RECENSION ”Det här verkar ha ambitionen att vara House of Cards-smart. Men svensk politik är snarare Benny Hill. Och Almedalen är ett kollo för vår politiska elit”, skriver Arbetets kulturredaktör Johannes Klenell (som sett tv-serien Den inre cirkeln, baserad på Moderaternas gamle strategs bok I maktens öga).

”Ett elektrifierat Sverige behöver fler kvinnor i el-branschen”

DEBATT ”Låt jämställdhet bli en av de viktigaste frågorna för företagen att jobba med de närmaste åren”, skriver debattörerna.  Sverige står inför en gigantisk omställning med en elektrifiering av stora delar av samhället. Men redan idag saknas uppemot 10 000 elektriker. Branschen är en av de mest ojämställda med bara 2 procent kvinnor.

”Reformisterna står för ett välkommet uppvaknande”

KRÖNIKA ”Det är synd att Reformisterna ses som konkurrenter mot Vänsterpartiet istället för den möjliga vänsterreformistiska allians som kan växa fram ur det som nu sker”, skriver Ingemar E L Göransson. För sju år sedan satt jag på en pub i Soho, London med en pint och vänsterns dagstidning The Morning Star uppslagen framför mig på bordet.

Fredrik B Sjödin: ”Infantil vinkling av en viktig debatt”

DEBATT ”I debatten förs just nu fram en uppfattning att nätföretagen, alltså de företag som äger elnäten, inte har koll på nuläget och framtiden. Det är en felaktig uppfattning”, skriver Fredrik B Sjödin, teknisk expert på Installatörsföretagen.

Johannes Klenell: ”Är samtalsaktivism den nya skrikdebatten?”

KULTURKRÖNIKA ”Det att den ena parten febrilt vill mötas samtidigt som den andra parten stannar i sin extrema hållning. Det gör att den som har ambitionen att mötas sakta men säkert tappar kompassen i sin resa mot vad den tror är halva vägen”, skriver Johannes Klenell.

Jonas Wallin: ”Det vi byggt har börjat krackelera”

LEDARE ”Socialdemokraterna får en kraftig hemläxa! Alla ska med, alla ska delta och det är det samhälle som gör medlemmarna tryggare och lyckligare som ska vara den framtida visionen”, skriver förbundsordförande Jonas Wallin. I en undersökning som presenterades nyligen återfinns Sverige på sjunde plats över världens lyckligaste människor.

Per Eklund: ”Viktigt att lyssna på medlemmarna”

KRÖNIKA ”Att medlemmar får möjlighet till information och möjlighet att uttrycka sin åsikt är oerhört viktigt oavsett vilket fackförbund det gäller. Ännu viktigare är att ansvariga lyssnar på de enskildas synpunkter”, skriver Elektrikerns tidigare redaktör Per Eklund.

Anna Norling: ”Ducka inte – debatten handlar faktiskt om er”

KRÖNIKA ”De som hånar feminism och genusvetenskap ena dagen, har ingen trovärdighet när de andra dagen rasar mot enskilda mäns misshandel av kvinnor. Det är en föråldrad attityd som borde ha grävts ned för länge, länge sedan”, skriver Elektrikerns redaktör Anna Norling.

”Agnes” av Dylan Färemark – Del 6

KULTUR Del 6 Pennalism Här är den sjätte delen av Dylan Färemarks prisbelönta novell Agnes, som publiceras som följetong i Tidningen Elektrikern.

Debatt: ”Las måste vara en lag värd namnet”

DEBATT ”Där är det mycket viktigt att ha en skyddslagstiftning som är värd namnet, och som inte urholkas av AD och en del politiker”, skriver Christian Kutzner. Efter att ha jobbat i närmare 30 år som ombudsman i Hotell och restaurangfacket, även om jag sedan 2016 varit pensionär, har jag en hel del erfarenhet av tillämpandet av LAS.

Johannes Klenell: ”Därför förespråkar den ekonomiska eliten brexit”

KULTURKRÖNIKA ”Brexit handlar alltså inte enbart om ett folkligt missnöje mot en överstatlig elit. Den ekonomiska eliten kan också ha en hel del att vinna på att vara brexitförespråkare”, skriver Johannes Klenell. Så här i brexittider har fokus i svensk debatt främst legat i förklaringsmodeller som handlat om de besvikna väljarnas protest mot EU:s överstatlighet.

Jonas Eriksson: ”Fackföreningsrörelsen – folkrörelse eller försäkringsbolag?”

DEBATT ”Fackföreningar uppfattas idag mer som försäkringsbolag än demokratiska organisationer som driver sina medlemmars frågor”, skriver Elektrikerförbundets centrals ungdomsansvarige Jonas Eriksson. Sverige har mycket att vara stolta över. I år, 2019, firar vi att det var 100 år sedan vi tog ett av de första stegen till att bli ett demokratiskt styrt land.

”AGNES” AV DYLAN FÄREMARK – DEL 5

KULTUR Del 5 Joseph Brodsky Här är den femte delen av Dylan Färemarks prisbelönta novell Agnes, som publiceras som följetong i Tidningen Elektrikern.