• Bild: Pixabay

2018-09-20

DEBATT

”Det finns ju inga argument som håller om man säljer bristkompetens till priser som gör att vi sakta kväver oss själva. Det finns en positiv och en negativ spiral och vi väljer i vilken av dem vi skall vara”, skriver Mats Bjelkevik.

Rekordvärme i 3 månader och nu börjar politiker prata om att man behöver en plan för extrema väderförhållanden. Jag skulle kunna berätta flera historier om heroiska insatser gjorda av kyltekniker den här sommaren.

Om människor som jobbat natt och dag för att serva sina kunder och fått anläggningar att fungera trotts brist på reservdelar och maskiner som sedan länge passerat sitt bäst-före-datum. Varför?

Jo för att branschen består av en massa väldigt kompetenta och lojala människor som gör sitt yttersta för sina kunder.

LÄS ÄVEN: Rapport från 6F: Låga löner ger inte fler jobb

Så därför blir jag så frustrerad när jag ser upphandlingar där vi säljer den här kompetensen för under 600 kr per timma!

Det är brist på tekniker och branschen som har alla förutsättningar att erbjuda ett spännande och meningsfullt arbetsliv har svårt att locka till sig ungdomar. Varför? Jo för att vi är dumma, eller kanske rentav korkade.

För det finns ju inga argument som håller om man säljer bristkompetens till priser som gör att vi sakta kväver oss själva. Det finns en positiv och en negativ spiral och vi väljer i vilken av dem vi skall vara.

”Resultatet leder till att kunderna blir lidande och i det här fallet viktiga samhällsfunktioner så som sjukhus, äldreboenden och kollektivtrafik.”

I den negativa spiralen tar vi dåligt betalt, företagen får över tid lägre kompetens beroende på att vi inte utbildar vår personal och inte lockar till oss duktiga nya medarbetare.

Vi slåss med låga timarvoden som vapen och klagar på att kunderna inte förstår. Någon som känner igen det resonemanget?

Resultatet leder till att kunderna blir lidande och i det här fallet viktiga samhällsfunktioner så som sjukhus, äldreboenden och kollektivtrafik.

LÄS ÄVEN: Riksdagspartierna svarar på läsarnas frågor – om lönerna

Så vad är alternativet? Om vi tar rätt betalt, det vill säga för en seniorkyltekniker cirka 750 till 950 kronor i timman, så kan vi betala rätt löner, satsa på utbildning och locka till oss de bästa ungdomarna.

Vilket i sin tur leder till att vi kan göra smarta och kloka lösningar till våra kunder. Då blir alla glada och i slutändan är jag övertygad om att det till och med blir billigare för våra kunder. För smarta lösningar ger lägre energiförbrukning och längre livslängd på kylanläggningarna.

Det är resultatet av hög kompetens.

Så vem är ansvarig för att skapa den uppåtgående spiralen? Jo, det är du och jag. Ingen annan än du och jag kan förklara för kunderna varför vi skall ha rätt betalt, för ingen annan än du och jag väljer vilka kunder vi skall arbeta åt.

Och ingen annan än du och jag väljer på vilket företag vi skall vara anställda. Så du och jag är ansvariga och vi väljer i vilken spiral vi skall verka.

Mats Bjelkevik,
VD Indoor Energy

Maila artikeln Skriv ut artikeln

Kommentarer

Mer Åsikter

Anna Norling: ”Det finns olika människor överallt – även inom elektrikeryrket”

KRÖNIKA ”Att Madeleine nu öppet berättar om den väg hon valt att gå betyder mycket. Dels för andra transpersoner, som kan se att de inte är ensamma med att känna som de känner, dels för oss alla. Att vi får hjälp med att förstå att det finns olika sorters människor överallt”, skriver Elektrikerns redaktör Anna Norling.

En spådom in i framtidens elektrikerbransch

KRÖNIKA ”Den som har förmåga att förutse framtiden är förmodligen den som bäst har förmågan att ändra sig när nya rön visar annorlunda fakta”, skriver Per Lawén. Ur högtalaren dunkar Phil Collins på trummorna i In the Air Tonight, och i ishockey-VM får Sverige däng av Sovjet med 1-13. På almanackan står det 1981.

Anna Norling: Vi måste täta glappet mellan stolarna

KRÖNIKA ”En önskan för denna nya mandatperiod vore att såväl politiker som tjänstemän såg dessa maskor, dessa glapp mellan stolarna. Och insåg att det handlar om människor. Människor som inte blir friskare av att fattiggöras”, skriver tidningens redaktör Anna Norling. ”Ingen ska ramla mellan stolarna”.

Jonas Wallin: ”Det var vi som gjorde det”

LEDARE ”När valresultatet då kom in, så var vi många som andades ut. Visst hade de gått framåt, men långt ifrån så mycket som alla trodde att de skulle göra. Och det var vi som hade gjort skillnad”, skriver förbundets ordförande Jonas Wallin. Det var kväll, den nionde september. Vallokalerna skulle stänga.

DEBATT: Varför är inte pensionärer välkomna på Elmässan?

Bild: Pixabay DEBATT (Kommentar från Easyfairs, som anordnar Elmässan i Kista, följer efter debattexten.) Med anledning av det senaste beslutet att pensionärer inte har rösträtt i avdelningarna, detsamma gäller nu också för BESÖK av Elmässan i Kista.

Ingemar E L Göransson: Om att förstå nuvarande politiska kaos

KRÖNIKA ”Vänstern i bred bemärkelse har aldrig i modern tid varit svagare än idag. Den viktigaste orsaken till detta är att socialdemokratin lämnat reformismen och flyttat till mitten”, skriver Ingemar E L Göransson. Det är inte så svårt att förstå varför alliansen gjort sitt som politiskt projekt. Förutsättningarna har helt enkelt ändrats.

Per Eklund: “Är företagarnas Rot-statistik trovärdig?”

KRÖNIKA ”Människor är positiva till avdraget. Det är otvivelaktigt. Men frågan som ingen ställt än är hur positiva de är i en jämförelse med andra statliga satsningar”, skriver Per Eklund. Mycket av debatten runt Rot har en ideologisk grund. Vänsterpartierna är tveksamma till Rot och vänsterpartiernas väljare är emot Rot i högre grad.

”Det ska vara lika lätt och givet för en kvinna att bli elektriker som för en man”

LEDARE ”Det ska vara lika lätt och givet för en kvinna att bli elektriker som för en man. Och ingen bög ska behöva dra sig för att söka sig till yrket för att han tror att han inte kommer att vara accepterad på arbetsplatsen”, skriver Elektrikerförbundets ordförande Jonas Wallin.

Lars-Erik Pettersson: ”Replik på svar från Per-Håkan Waern”

DEBATT Angående svaret på min fråga om Demokrati, i Elektrikern nr 6 2018.

Morgan Bodin: ”Angående demokratin i förbundet”

DEBATT Jag vill göra ett tillägg kring debatten om Demokrati och repliken från Per-Håkan Waern. Håller helt och hållet med Lars-Erik Petterssons frågor kring hanteringen om demokratin inom förbundet. Per-Håkans svar ger ingen bild över varför beslutet fattades.

”Valdebatt fyra år senare – inget har förändrats”

KRÖNIKA ”Käbbelkulturen gör att allt fler tappar respekten för politikerna – färre orkar lyssna och än mindre engagera sig”, skriver PO Bergström. 28 augusti 2014 skrev jag den här krönikan nedan under rubriken Käbbelkulturen.

Anna Norling: ”Det ska löna sig att arbeta”

KRÖNIKA ”De här ständiga kraven från högern att sänka bidragen för dem som har det sämst ställt passar precis in i mallen. För då går det samtidigt att sänka lönerna riktigt mycket, utan att bidragen blir högre än lönerna. Då lönar det sig helt plötsligt att arbeta”, skriver Elektrikerns redaktör Anna Norling. Det är tisdagskväll.

Claes Thim: ”Rikta ilskan åt rätt håll”

DEBATT ”Här menar jag att Sverigedemokraterna ljuger för våra medlemmar om vad de egentligen vill. Sverigedemokraterna säger sig värna svenska arbetare men har faktiskt röstat emot att ställa krav på villkor i nivå med kollektivavtal vid offentliga upphandlingar”, skriver Claes Thim. Claes heter jag och är installationselektriker samt aktiv i Svenska Elektrikerförbundet.

DEBATT: Välfärdssamhälle vs. skattesänkningar

DEBATT ”Ska välfärden fungera, måste det in skattepengar och när vi får fler barn och pensionärer behövs det mer skattepengar för att alla ska få ta del av välfärden”, skriver debattörerna. Eftersom medellivslängden ökar, vi blir äldre och äldre hela tiden samtidigt som barnafödandet också ökar, så kommer flera ta del av välfärden.

Nille Thorsell ”Rädsla gör oss till dårar”

KRÖNIKA ”Det dog fler människor i arbetsplatsolyckor 2017 än av gängskjutningar, men man hör inte många vara rädda för sina arbetsplatser. Rädslan spökar i våra hjärnor och slår ut all form av logiskt tänkande”, skriver Nille Thorsell. Rädsla gör oss till dårar som fokuserar på allvarliga, men relativt små hot och gör så vi missar de stora hoten.