• Bild: Pixabay

2018-09-20

DEBATT

”Det finns ju inga argument som håller om man säljer bristkompetens till priser som gör att vi sakta kväver oss själva. Det finns en positiv och en negativ spiral och vi väljer i vilken av dem vi skall vara”, skriver Mats Bjelkevik.

Rekordvärme i 3 månader och nu börjar politiker prata om att man behöver en plan för extrema väderförhållanden. Jag skulle kunna berätta flera historier om heroiska insatser gjorda av kyltekniker den här sommaren.

Om människor som jobbat natt och dag för att serva sina kunder och fått anläggningar att fungera trotts brist på reservdelar och maskiner som sedan länge passerat sitt bäst-före-datum. Varför?

Jo för att branschen består av en massa väldigt kompetenta och lojala människor som gör sitt yttersta för sina kunder.

LÄS ÄVEN: Rapport från 6F: Låga löner ger inte fler jobb

Så därför blir jag så frustrerad när jag ser upphandlingar där vi säljer den här kompetensen för under 600 kr per timma!

Det är brist på tekniker och branschen som har alla förutsättningar att erbjuda ett spännande och meningsfullt arbetsliv har svårt att locka till sig ungdomar. Varför? Jo för att vi är dumma, eller kanske rentav korkade.

För det finns ju inga argument som håller om man säljer bristkompetens till priser som gör att vi sakta kväver oss själva. Det finns en positiv och en negativ spiral och vi väljer i vilken av dem vi skall vara.

”Resultatet leder till att kunderna blir lidande och i det här fallet viktiga samhällsfunktioner så som sjukhus, äldreboenden och kollektivtrafik.”

I den negativa spiralen tar vi dåligt betalt, företagen får över tid lägre kompetens beroende på att vi inte utbildar vår personal och inte lockar till oss duktiga nya medarbetare.

Vi slåss med låga timarvoden som vapen och klagar på att kunderna inte förstår. Någon som känner igen det resonemanget?

Resultatet leder till att kunderna blir lidande och i det här fallet viktiga samhällsfunktioner så som sjukhus, äldreboenden och kollektivtrafik.

LÄS ÄVEN: Riksdagspartierna svarar på läsarnas frågor – om lönerna

Så vad är alternativet? Om vi tar rätt betalt, det vill säga för en seniorkyltekniker cirka 750 till 950 kronor i timman, så kan vi betala rätt löner, satsa på utbildning och locka till oss de bästa ungdomarna.

Vilket i sin tur leder till att vi kan göra smarta och kloka lösningar till våra kunder. Då blir alla glada och i slutändan är jag övertygad om att det till och med blir billigare för våra kunder. För smarta lösningar ger lägre energiförbrukning och längre livslängd på kylanläggningarna.

Det är resultatet av hög kompetens.

Så vem är ansvarig för att skapa den uppåtgående spiralen? Jo, det är du och jag. Ingen annan än du och jag kan förklara för kunderna varför vi skall ha rätt betalt, för ingen annan än du och jag väljer vilka kunder vi skall arbeta åt.

Och ingen annan än du och jag väljer på vilket företag vi skall vara anställda. Så du och jag är ansvariga och vi väljer i vilken spiral vi skall verka.

Mats Bjelkevik,
VD Indoor Energy

Maila artikeln Skriv ut artikeln

Kommentarer

Mer Åsikter

DEBATT: ”Avreglerad elmarknad – Det har inte blivit bättre”

DEBATT ”Istället för utveckling av tillverkning och anläggningar blev det utsugning, övervinster, oligopol, monopol och dåliga affärer med sämre standard på anläggningar som resultat”, skriver debattörerna.
Felix Finnveden, personlig assistent och förtroendevald i Kommunal

Felix Finnveden: ”Styrkan sitter i gräsrötterna”

KRÖNIKA ”Vilket parti eller tankesmedja som helst kan dribbla med siffror och statistik, men inom fackförbunden och i LO organiserar vi 1,5 miljoner människor som riskerar sämre liv om högern får igenom sina förslag”, skriver Felix Finnveden.

Anna Norling: ”Spelreklamen – Lönsam enbart för några få”

KRÖNIKA ”Den sorg, den skuld, den reva det gör i allt för många människors liv att utsättas för denna marknadsföring de inte kan stå emot är inte värd en enda skattekrona samhället kan casha in från dessa spelbolag”, skriver Elektrikerns redaktör Anna Norling.  Jag har tänkt att det inte lönar sig. All den här reklamen för spel, för betting, för nätkasino.

Minnesord av Nille Thorsell: ”Karl Knuters, Vila i frid”

MINNESORD Karl du föddes god och snäll i en värld full av törnen. Du frågade alltid hur jag mådde och det kändes på riktigt som du ville veta svaret. Vi var många som visste att du tampades med spöken. Jag förstod dock aldrig att det var spelets satar som drev dig i fördärvet. Hade du bara sagt något, hade jag bara lyssnat. Det finns många om och men här min kamrat Karl.

Minnesord av Johnny Ekdahl: ”Vila i frid, Karl Knuters”

MINNESORD Min kära vän och kollega Karl Knuters finns inte bland oss längre. Han avslutade sitt liv på julafton, bara 33 år gammal. Må han vila i frid. Vissa kallade honom Kalle, andra med mig sade Knuters. Knuters kunde framstå som en tystlåten, något förvirrad och kanske lite osäker filur bland övriga människor.

DEBATT: ”Sänkt medlemsavgift – till vilket pris?”

DEBATT ”Vill du betala lägre i fackavgift så är ett bra tips att avstå nästa års löneförhöjning eller strunta i att plocka ut ackordet”, skriver debattörerna. Något som diskuteras flitig i förbundet just nu är medlemsavgiften, huruvida den ska sänkas eller ej.

Claes Thim: ”Större risk att dö på jobbet än att bli skjuten”

DEBATT ”En dödsskjutning leder oftast till stora tidningsrubriker och bästa sändningstid i tv. En död arbetare får knappt en notis i samma media. Hur kommer det sig?”, skriver Claes Thim. Första arbetsdagen för året och jag börjar med att summera arbetsmiljöåret som varit.

DEBATT: ”Stoppa oseriösa kurser för ställningsbyggare”

DEBATT ”Det går inte att lita på utbildningsbevisen som utfärdas av oseriösa aktörer. Människor riskerar att utsättas för livsfara”, skriver Gustaf Gedda och Håkan Carlsson. Sverige växer. Snart blir vi 11 miljoner invånare. Det innebär hundratusentals nya bostäder, mer infrastruktur och fler offentliga lokaler.

Ulf Lundén: ”En arbetarklasshjälte för vår tid”

LITTERATUR (Michael Enggaards debutroman Ynkrygg. Utgiven av Bokförlaget Polaris.) ”Romanhjältar från arbetarklassmiljöer hör inte till vanligheterna och upplösningen hör till det mer vederkvickande slaget”, skriver Ulf Lundén. Michael Enggaards debutroman Ynkrygg utspelar sig på en bilverkstad och i en boxningsring i Köpenhamn.

David Fernhed: ”Kapitalismen är precis så hård och kall som Scrooge”

”Och kapitalismen är precis så där hård och kall som Scrooge. Det enda som räknas är vinsten på satsad krona”, skriver David Fernhed. Med smink i hela ansiktet, lite för trånga byxor och en storväst i beige manchester sitter jag i logen. Jag väntar. Jag väntar på att få gå upp på komedianternas scen och spela min roll.

Jonas Wallin: ”Fler bränder i juletid!”

LEDARE ”Vi vet, utan att kunna bevisa det, att många husägare gör egna elinstallationer och speciellt i äldre hus så är det obehöriga som utfört elinstallationen”, skriver förbundets ordförande Jonas Wallin. Nu lackar det mot Jul. Flera av oss ser fram emot lite ledighet och mysiga dagar med familj och vänner.

Ulf Lundén: ”Bankskandalerna fortsätter och vinnare förblir skurkkapitalismen”

KRÖNIKA ”Girigheten finner inga gränser. Bolags- och finanseliten hör till den högsta kasten. De får ofta sin vardag betald av sin arbetsgivare. Det är gratis hotellnätter, fria luncher och transporter med mera. Staten delar ut bidrag till städhjälp. Den ekonomiska eliten struntar blankt i vem som bildar ny regering i Sverige.

Claes Thim: ”Vi arbetare är de största förlorarna med denna budget”

DEBATT ”Vi arbetare är de största förlorarna med denna budget, de största svikarna är Centerpartiet och Liberalerna”, skriver Claes Thim. Here we go again. Moderaterna och Kristdemokraternas budget kommer gälla 2019 då den gick igenom riksdagen med stöd av Sverigedemokraterna.

DEBATT: ”Ena handen vet inte vad den andra gör”

DEBATT ”Det sorgliga är att denna inkompetens och en tandlös tillsynsmyndighet gör att elnätskunderna, som inte kan freda sig, får bära hela notan för felaktiga reinvesteringar”, skriver debattören. Jag har varit anställd hos och arbetat inom olika energibolag i över 20 år. Därvid hade jag många kontakter med andra energibolag.

Anna Norling: ”Det finns olika människor överallt – även inom elektrikeryrket”

KRÖNIKA ”Att Madeleine nu öppet berättar om den väg hon valt att gå betyder mycket. Dels för andra transpersoner, som kan se att de inte är ensamma med att känna som de känner, dels för oss alla. Att vi får hjälp med att förstå att det finns olika sorters människor överallt”, skriver Elektrikerns redaktör Anna Norling.