2017-09-05

Det är tio år sen han gick i pension. Men han fortsätter sin aktivitet. På El-ettans årsmöte satt han sekreterare. Percy Kindahl har som så många andra ett rikt liv att berätta om. Han berättar också gärna om arbetarrörelsens historia och gärna om Söder i Stockholm. Vi följde honom en dag.

Hör Percy Kindahl berätta. Film: Per Eklund

Percy Kindahl utbildade sig på universitetet. Jobbade bland annat som gymnasielärare. Men i 40-årsåldern skolade han om sig till att bli hissmontör.

– 1984 anmälde jag mig till en bristutbildning som elektriker och hissmontör. Jag var trött på den akademiska världen. Det bästa jag kunnat göra var att jobba som hissmontör.

Han kom sen att bli en facklig företrädare för hissmontörerna i Stockholm under många år och under ett par år var han ordförande för Elettan och satt i förbundsstyrelsen.

Det blev bland annat mycket arbete med Elkontakten, Elettans tidning, och han skrev en hel del i Elektrikern.

I dag, 75 år gammal, går han gärna på berättarvandringar i Stockholm.

– Jag har tre vandringar. Gamla stan, Söder och Arbetarrörelsens kvarter vid Norra Bantorget.

Med sig har han alltid haft ett grundmurat historieintresse. Jag och fotografen Tomas Nyberg slår följe med honom en dag strax före midsommar.

Vi vandrar i Vita Bergen på söder i Stockholm. Han berättar om Per-Anders Fogelström, som ni kunde läsa om i förra numret av Elektrikern. Men han berättar om mycket annat.

Egentligen var Harry Kullman nästan viktigare som söderförfattare för Percy Kindahl än vad Per Anders Fogelström var. Harry Kullman skrev ett 20-tal barn- och ungdomsböcker. Några utspelar sig i Stockholm, andra längre tillbaka i historien och ytterligare andra är vilda västernböcker.

– Nu är vi i Sofo, söder om Folkungagatan. Det är det verkliga Söder, säger han när vi tittar på statyn över Nacka Skoglund.

Efter en uppväxt i Södertälje och Täby blev det mycket idrott för Percy. Han passerade tvåmetersgränsen i höjdhopp. För att vara på 50-talet i dykstil är det ganska mycket. Världsrekordet låg på 2.16.

– Det var 1.99 eller 2.00. Det beror på hur man mäter. Det var två meter på uppåtsidan.

Det var 1958 nån gång och trots att det fanns de som talade om Romolympiaden, så valde han att satsa på ishockey. Det fanns ju en del duktiga höjdhoppare då. Stickan Pettersson, Rickard Dahl och Benke Nilsson.

– Jag spelade hockey i AIK ett tag, 1961-1962. Jag tog aldrig en ordinarie plats, men spelade några träningsmatcher. Vi hade Kjell Svensson i mål och Ankan Parmström i laget.

Det var på uterinkarnas tid. Johanneshov kom 1963.

– Jag var back. Kommer i håg att vi spelade mot Skellefteå och Klimpen Häggroth stod i mål.

Vi strosar runt på Söder och uppe i Vita bergen en halv dag. Percy berättar om Fogelströms litterära figurer. Han berättar om Harry Kullman, han läser högt med stor inlevelse ur böcker som han drar fram ur ryggsäcken. Han berättar om Elsa Borg och hennes arbete för att hjälpa kvinnor som tvingats prostituera sig.

Han berättar om ”Potatisrevolutionen” 1917 och de konfrontationer som var på Södermannagatan, och hur Fogelström beskrev dem i sina böcker.

Vi pratar lite om hans arbete i Elektrikerförbundet och hans internationella intresse.

– Jag försökte organisera hissmontörer i olika länder. Men Metall sa nej. De skulle inte vara med i Elektrikerförbundet. Jag fick pisk på fingrarna från LO.

Han berättar om klasskänslan och hur det var att växa upp som arbetarbarn.

– När jag gick i fjärde klass i Täby, så hade jag varit borta efter en öronoperation. Mamma frågade läraren vad jag behövde läsa in för att komma ikapp. ”Inte mycket. Han ska ju bara bli en arbetare”, sa läraren.

– På väg hem grät mamma. Inte för att jag skulle bli arbetare, utan för lärarens sätt att säga det på som gjorde ont! Fattigfolk och obildbara var vi i hennes ögon! Pappa var gjutmästare. När jag var 3,5 månad så tog han med mig i det första 1 maj-tåget. Sen har jag gått nästa varje år.

Text: Per Eklund
per.eklund@mittmedia.se

Foto: Tomas Nyberg
tomas.nyberg@mittmedia.se

Fotnot: Mer om Percy Kindahls berättelse om Per-Anders Fogelström kunde du läsa i Elektrikern nr 6.

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Kultur

LO och januariavtalet: En klassisk krisreaktion i fyra faser

Januariavtalet mellan S, MP, C och L utlöste kraftiga krisreaktioner inom LO. Arbetet går igenom vittnesmålen, från första chocken till nyorienteringen. 1. Chock  inträder direkt och kan vara upp till några dagar. Tillståndet skärmar av och skyddar den drabbade från den skrämmande upplevelsen.

”Agnes” av Dylan Färemark – Del 4

KULTUR Del 4 Ett liv Här är den fjärde delen av Dylan Färemarks prisbelönta novell Agnes, som publiceras som följetong i Tidningen Elektrikern.

Elens dag 2019 – så firar Sverige

Idag är det inte vilken dag som helst det är nämligen Elens dag! Denna ypperliga högtid firas på lite olika sätt runt om i landet. Vad skulle du göra om elen plötsligt försvann? Det skulle inte gå att laga mat på spisen, alla råvaror i kyl och frys skulle bli dåliga och det skulle inte gå att handla i affärerna.

Lista: Här är de mest lästa artiklarna från 2018

Otillåtet hemmafixe, asbest, lönenivåer och dödliga arbetsplatsolyckor. Det är vad några av de tio mest lästa artiklarna på Elektrikerns sajt handlat om under 2018. Har du läst dem? Här nedan hittar du listan. 1.

”Billigt kontrakteras folk som segregeras” – och andra dikter av Mats Hammarlund

Här nedan följer en samling dikter av Mats Hammarlund. Förutom skrivandet har denne jobbat inom byggbranschen, mest som snickare och timmerman på byggen i Stockholm, men även på LO-TCO Biståndsnämnd. Dikterna är: 1. Livsviktigt 2. Byggfolk 3. Billigt kontrakteras folk som segregeras 4. Dolda risker 5. Döden passar på 6.

Tips: Elektrikerns mumsiga julrecept

R

Mys i juletid: Kolla in Elektrikerns kulturtips

Sylvia Kjellberg har läst novellsamlingen ”Bäcken” av Werner Aspenström, och Lina Hård tipsar om guldkorn att finna på SVT & SR Play. Här är två julmysiga kulturtips från våra journalistkollegor.

Elektriskt musikquiz – utmana familj och vänner!

Utmana familj och vänner. Klarar ni av detta musikquiz med svenska låtar på eltemat? Rätt svar hittar du längst ned (fuska inte). 1. Leila K hade en dunderhit på 90-talet med kraftfullt tema. Vad hette den? 2. Bandet är från Norrköping och har haft hits som Kärlekens tunga och Pojkar, pojkar, pojkar. Vad heter bandet? 3.

Vad minns du från 2018? Tävla om biobiljetter i Elektrikerns tipstolva!

Nu står 2019 för dörren, med allt vad det innebär. Men hur mycket minns du egentligen från det gångna året? Ta chansen att tävla med Elektrikern! Har du läst Elektrikern under året kanske du kommer ihåg de flesta av svaren.

”Agnes” av Dylan Färemark – Del 3

KULTUR Del 3 Dramaten Här är den tredje delen av Dylan Färemarks prisbelönta novell Agnes, som publiceras som följetong i Tidningen Elektrikern.

Dokumentärtipset: Arvet efter Kent Ekeroth

KULTUR Dokumentär: Arvet efter Kent Ekeroth (2018) En dokumentär av Erik Hedtjärn om en av Sverigedemokraternas mest kända politiker. (Finns på SR-play) För precis åtta år sedan började Sveriges Radios Erik Hedtjärn följa den då nya och okända riksdagsledamoten Kent Ekeroth.

Boktipset: ”Ett jävla solsken” av Fatima Bremmer

KULTURTIPS Bok: ”Ett jävla solsken” En biografi om Ester Blenda Nordström av Fatima Bremmer, 2017. Augustvinnare 2017 för årets svenska fackbok. ”Priset för det ultimata äventyret har blivit högt.

”Agnes” av Dylan Färemark – del 2

KULTUR Del 2 Nora och Tussen Här är den andra delen av Dylan Färemarks prisbelönta novell ”Agnes”, som publiceras som följetong i Tidningen Elektrikern.

”Agnes” av Dylan Färemark – Del 1

”Ensam och bräcklig går godheten genom livet. Passar den sig inte, dödas den av andras osäkerhet.

Vassa och roliga broderier signerade Sofie Eriksson

KULTUR Sofie Eriksson sätter fart på det kvinnliga hantverket och skapar broderier för vår egen tid. Det är radikala, feministiska och antirasistiska budskap. En pågående utställning i Smedjebacken visar en del av hennes egenhändiga broderier. Sofie Eriksson sysslar med ett slags återbruk av gamla broderier. Hon hittar sina fynd på olika loppisar.