• Fackförbundsekonomi som duplobygge. Daniel Lundblad från Alingsås har tagit lärdom av Hans Rosling, när han ska förklara saker. Här försöker han förklara olika intäkter och kostnader, genom att bygga duplo-bitar. Foto: Per Eklund

2017-01-26

Elektrikerförbundet lägger nu fokus på att rekrytera fler medlemmar. De satsar på kontakter med nyutbildade och i ett projekt möter man nu en grupp elektriker som valt att inte vara medlemmar och lyssnat på deras argument.

– Tyvärr tvingas jag konstatera att det inte fungerar tillräckligt bra i dag. Vi måste bli bättre. På något sätt känns detta nedprioriterat. Vi borde öka medlemsmässigt med denna starka arbetsmarknad, ändå gör vi inte det, sa Elektrikerförbundets ordförande Jonas Wallin i sitt öppningsanförande.

Han menade att man nu måste vara självkritisk hur arbetet fungerar.

– På många arbetsplatser får vi nu höra att de inte ser röken av oss. Detta är oacceptabelt. Vi lämnar ju en massa elektriker i sticket.

I en satsning har förtroendevalda suttit vid telefonen och ringt upp totalt 3000 elevmedlemmar som kommit ut i jobb. Detta har resulterat till att en hel del av dem blivit medlemmar.

En annan satsning har varit att mer organiserat möta elektriker som valt att stå utanför förbundet. Lyssna på deras argument på träffar i Stockholm och Göteborg. Frågor som medlemsavgiften, politiska obundenhet och fackets möjlighet att verkligen göra skillnad, har varit frågeställningar som diskuterats. I dag är det osäkert vad projektet leder till.
Förbundsstyrelsen fick sin vilja igenom i alla frågor när Centrala representantskapet diskuterade och beslutade om de motioner som lämnats in.

De stora debatterna kom utifrån en motion om miljöfrågor och om hur organisationen behandlar motioner till LO-kongressen.
Miljöfrågorna handlade både om vilken typ av telefoner som Elektrikerna ska ha för anställda och förtroendevalda och vilket som ska vara huvudmatalternativet vid kurser och konferenser, kött/fisk eller vegetariskt.

– Vi ska inte tvinga folk att äta vegetariskt, sa Kent Olof Jacobsson.

Efter en förhållandevis lång debatt om dessa frågor, kunde man ana en viss irritation från Ulf Carlsson i förbundsledningen.

– Är det det här vi ska diskutera. Vad är viktigast, den fackliga verksamheten eller vad vi äter.

En av motionerna som fick bifall var att medlemmar som tar tjänstledigt mer än tre månader för att till exempel resa ut i världen eller bygga hus, får en sänkt medlemsavgift.

Per Eklund

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Feminism och jämlikhet infördes i stadgarna

Förbundsmötet ändrade stadgarna så att jämlikhet och feminism infördes under paragrafen som förklarar förbundets syfte.

Kjell Drotz lämnar förbundsstyrelsen

Under förbundsmötet begärde den mångårige förbundsstyrelseledamoten Kjell Drotz ordet. Han meddelade att han valt att avsäga sig sin kandidatur till förbundsstyrelsen till förmån Elin Gustafsson Fagerlind. Det var inte ett självklart beslut. Kjell Drotz har varit aktiv i Elektrikerförbundet sedan 1984.

In kliver Elin Gustafsson Fagerlind

Ny ledamot i förbundsstyrelsen är 29-åriga Elin Gustafsson Fagerlind från Bromma. Det känns väldigt spännande och roligt, säger hon några dagar efter förbundsmötet. Var det väntat att du blev vald? Jag trodde nog att jag skulle bli invald, redan tidigare under året.

Riksdagens beslut: Entreprenörsansvar blir verklighet

Om du inte får lön av ditt byggföretag kan entreprenören som anlitat er bli betalningsansvarig. Det är innebörden i en ny lag som röstats igenom i riksdagen, och som börjar gälla vid årsskiftet. Idén om ett huvudentreprenörsansvar har debatterats länge. Under tisdagen röstade riksdagen igenom det omdiskuterade lagförslaget, som kommer att sättas i bruk vid årsskiftet.

De värsta länderna att arbeta i

I två av tre länder i världen är arbetare förhindrade att organisera sig i facket. I sex av sju länder har du ingen rätt att strejka och antalet länder där arbetare fängslas, arresteras, straffas och till och med mördas för fackligt arbete, har ökat det senaste året. Algeriet, Bangladesh, Colombia, Egypten, Filippinerna, Guatemala, Kambodja, Kazakstan, Saudiarabien och Turkiet.

Caverion får tyska böter på 400 miljoner kronor

Caverion döms till en tysk konkurrensbot som kommer att bli upp till 40,8 miljoner euro, motsvarande cirka 415 miljoner kronor. Det här rapporterar Dagens industri. Tyska kartellmyndigheten Bundeskartellamt inledde en utredning av bolag inom tekniska byggtjänster år 2014. Myndigheten fann att Caverions tyska bolag deltog i kartellaktiviteter under åren 2005-2013.

KNX-Bridge: Nu pratar vi med huset

NY TEKNIK Vill du pratat med Alexa. Siri eller Hey Google? Nu finns en KNX-bridge för röststyrning som klarar alla de tre stora jättarna på området. Det är ABB-ägda Busch som är allra först ut med detta via sin Busch-Voice Control KNX. Den är kompatibel med, och certifierad för, Apple, Amazon såväl som Googles plattformar.

I storstäderna sätts reglerna för turordning ur spel – helt lagligt

Bravida har beslutat att lägga ned sitt kontor i Danderyd med 64 anställda montörer. Samtidigt ska man öppna ett nytt kontor i Sollentuna, åtta kilometer därifrån. Men företaget omplacerar inte enligt turordningsreglerna. Rent krasst har de följt lagen, men moraliskt är det helt förkastligt, det är vår uppfattning, säger Patrik Ericsson, ombudsman vid Region Mitt.

Stridsåtgärdsutredningens förslag överlämnat

Den så omdiskuterade stridsåtgärdsutredningen har överlämnat sitt betänkande till arbetsmarknadsminister Ylva Johansson. Ett överlämnande som hamnade i skuggan av parternas eget förslag. Det är parternas förslag till lagändringar som jag kommer gå vidare med, sade arbetsmarknadsministern i samband med överlämnandet.

21 byggarbetare omkom på VM-arenorna ”Fifa har inte tagit sitt ansvar”

När fotbolls-VM sparkades igång var facit för arbetsmiljön vid byggandet av arenorna att 21 byggnadsarbetare dött.

Riksdagens beslut: Välfärdsvinsterna ska inte begränsas

Vinsterna i välfärden kommer inte att begränsas. Det avgjordes i en riksdagsomröstning 7 juni, där allianspartierna och Sverigedemokraterna röstade ned regeringens proposition. Redan i oktober 2014 enades regeringen och Vänsterpartiet om målet att begränsa vinster i välfärden. Samarbetet ledde till framtagandet av den proposition som riksdagen tog ställning till 7 juni.

Utbildningsutskottet: Nej till högskolebehörighet på yrkesprogram

Riksdagen borde säga nej till regeringens förslag om högskolebehörighet på yrkesprogrammen. Det anser Utbildningsutskottet, som menar att förslaget kan leda till att ännu färre elever söker till yrkesprogrammen. Därmed kan det förväntas att riksdagen inte kommer att anta förslaget.

Ny teknik: Jakten på den ultimata träskruven

Essve har lagt ned fyra års forskning och tester för att skapa den ultimata träskruven. Tillsammans med 100-tals hantverkare och forskare från sex länder har Essve använt en specialdesignad mätrobot och gjort över 1,6 miljoner mätningar för att hitta rätt.

Ny teknik: Världens första e-skruvmejsel

NY TEKNIK Tyska WIHA har tagit den vanliga skruvmejseln ett steg längre i utvecklingen. speedE heter deras nya e-skruvmejsel som är tänkt att rädda både material och handleder. Tanken är god, men själv är jag lite mer old school. Det säger Mattias Bäck, elektriker på Härenstams El o VVs i Jönköping.

Alliansen vill lägga ned arbetsmiljö-myndighet

Den nyöppnade myndigheten för Arbetsmiljökunskap kan läggas ned om det blir ett regeringsskifte i höstens val. Om Alliansen kommer till makten igen lovar de en repris på 2007 års nedläggning. Det här rapporterar tidningen Arbetarskydd.