• Fackförbundsekonomi som duplobygge. Daniel Lundblad från Alingsås har tagit lärdom av Hans Rosling, när han ska förklara saker. Här försöker han förklara olika intäkter och kostnader, genom att bygga duplo-bitar. Foto: Per Eklund

2017-01-26

Elektrikerförbundet lägger nu fokus på att rekrytera fler medlemmar. De satsar på kontakter med nyutbildade och i ett projekt möter man nu en grupp elektriker som valt att inte vara medlemmar och lyssnat på deras argument.

– Tyvärr tvingas jag konstatera att det inte fungerar tillräckligt bra i dag. Vi måste bli bättre. På något sätt känns detta nedprioriterat. Vi borde öka medlemsmässigt med denna starka arbetsmarknad, ändå gör vi inte det, sa Elektrikerförbundets ordförande Jonas Wallin i sitt öppningsanförande.

Han menade att man nu måste vara självkritisk hur arbetet fungerar.

– På många arbetsplatser får vi nu höra att de inte ser röken av oss. Detta är oacceptabelt. Vi lämnar ju en massa elektriker i sticket.

I en satsning har förtroendevalda suttit vid telefonen och ringt upp totalt 3000 elevmedlemmar som kommit ut i jobb. Detta har resulterat till att en hel del av dem blivit medlemmar.

En annan satsning har varit att mer organiserat möta elektriker som valt att stå utanför förbundet. Lyssna på deras argument på träffar i Stockholm och Göteborg. Frågor som medlemsavgiften, politiska obundenhet och fackets möjlighet att verkligen göra skillnad, har varit frågeställningar som diskuterats. I dag är det osäkert vad projektet leder till.
Förbundsstyrelsen fick sin vilja igenom i alla frågor när Centrala representantskapet diskuterade och beslutade om de motioner som lämnats in.

De stora debatterna kom utifrån en motion om miljöfrågor och om hur organisationen behandlar motioner till LO-kongressen.
Miljöfrågorna handlade både om vilken typ av telefoner som Elektrikerna ska ha för anställda och förtroendevalda och vilket som ska vara huvudmatalternativet vid kurser och konferenser, kött/fisk eller vegetariskt.

– Vi ska inte tvinga folk att äta vegetariskt, sa Kent Olof Jacobsson.

Efter en förhållandevis lång debatt om dessa frågor, kunde man ana en viss irritation från Ulf Carlsson i förbundsledningen.

– Är det det här vi ska diskutera. Vad är viktigast, den fackliga verksamheten eller vad vi äter.

En av motionerna som fick bifall var att medlemmar som tar tjänstledigt mer än tre månader för att till exempel resa ut i världen eller bygga hus, får en sänkt medlemsavgift.

Per Eklund

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Kuststaden – ett bygge med många rubriker

Anders Degerman ligger på golvet med överkroppen inne i köksskåpet. Han kompletterar det sista i det som ska bli köket i en av de nya lägenheterna i Kuststaden i Luleå. Det går bra. Jag gillar att arbeta med händerna, säger han och reser sig upp. Just nu pågår bygget av den andra etappen av Kuststaden.

Övervakning: Här scannar chefen personalens hjärnor

Skulle du vilja ha en keps som rapporterar dina känslor till chefen? För de anställda på ett kinesiskt elektronikföretag är detta verklighet och övervakningstrenden sprider sig snabbt, skriver Svenska Dagbladet.

Tobias vågade – satsade allt på sin idé

Han är elektrikern som fick en idé, sålde allt och satsade på en helt ny produkt. Det är fruktansvärt kul att se vägen från en idé till att folk står här och tycker att det är mässans nyhet, säger Tobias Hallander, grundare av kabelskyddet Emtotech, när vi ses på Elmässan i Kista. Det började med en semesterresa till Thailand.

Säkrare arbetsplatser med El-bam

I konferensrummet på Galaxen i Borlänge sitter ett tjugotal män. Längst fram står utbildningsledare Patrik Håll. Har ni en arbetsmiljöpolicy på era arbetsplatser? frågar han deltagarna. Ja, Arbetsmiljöverket var ute och gjorde kontroll hos oss och ville se vårt systematiska arbetsmiljöarbete. Så det var med kniven mot strupen, säger Stefan Hjerpe Mårtas, Mårtas El i Leksand.

De vill 3D-printa verktyg i rymden – av måndamm

Forskare och ingenjörer på Europeiska rymdorganisationen (ESA) har tagit fram en metod för att 3D-printa verktyg av måndamm, skriver NyTeknik. Du är långt ute i rymden och ingen kan höra dig skrika. Då går plötsligt din livsviktiga skruvdragare sönder. Vägen till Biltema är mycket, mycket lång.

Patriks satsning fick elever intresserade av kraftbranschen

Det råder skriande brist på personal i energibranschen. Därför beslöt ledande montör Patrik Svensson vid One Nordic att göra något åt saken. Han kontaktade elprogrammen i närheten och bjöd in till studiebesök på vattenkraftstationen. Vi fick ett mycket positivt gensvar från eleverna, berättar Patrik Svensson.

Hallå där, Michael Clysén!

INTERVJU Vi har pratat med Michael Clysén, ny regionombudsman för Region Mitt. Du var tidigare lokalombudsman i Stockholm, hur kommer det sig att du numer är regionombudsman? Jag sökte jobbet och fick det. Möjligheten erbjöds när Pontus Boström valdes till andre vice ordförande i förbundet. Jag var intresserad av tjänsten redan när Pontus sökte och fick den.

Domen: Inte okej med golvpris i upphandlingar

Ett golv för lägsta timlön får inte vara ett kriterium vid upphandling av måleritjänster. Det fastslår Högsta förvaltningsdomstolen i en dom mot allmännyttan i Norrtälje, skriver Arbetsvärlden.

Elektrikerförbundet varslar om strejk

Elektrikerförbundet varslar om strejk mot ett el- och hushållsserviceföretag i Skövde. Anledningen till strejkvarslet är att företaget inte tecknat kollektivavtal, något förbundet har försökt företaget att teckna sedan sommaren. Företaget arbetar bland annat med service av hushållsmaskiner och ventilationsanläggningar.

En alldeles ovanlig kvinna i Borås

När Madeleine Eklund beslutade sig för att berätta för sina kollegor på jobbet om det där hon velat berätta så länge valde hon att först tala med personalchefen. Det första hon säger innan vi satt oss ned är ”är du gay?” Jag svarade ”nej, men det är en annan bokstav i hbtq”. Madeleine Eklund har arbetat på Elcenter JK i Borås sedan 2015.

Midroc Electro förvärvar MTM Hiss

Från och med 1 november 2018 ingår MTM Hiss i Midroc Electro AB. Enligt ett pressmeddelande från Midroc Electro är förvärvet strategiskt viktigt rent geografiskt, då MTM Hiss huvudsakligen är verksamt i Dalarna. Midroc Electro har i dagsläget ca 40 medarbetare inom hissverksamhet på orterna Umeå, Sundsvall, Söderhamn, Gävle och Karlstad.

Nya smarta lösningar – Nr 9, 2018

NY TEKNIK En fjäder med handtag för kraft från Sahlins, elvärme med färg från LVI, låsbara don 2.0 från Hammarprodukter och en UV-beständig slang från PM-Flex. Här hittar du några av de senaste innovationerna på teknikfronten.

Jenny bytte väg mitt i livet: ”Mycket mer värt än hög lön”

Med sin ingenjörsexamen blev hon projektledare inom IT. Men efter 20 år i branschen var det inte roligt längre. Hon skolade om sig. Till elektriker. Jag är glad om dagarna, och det är mycket mer värt än hög lön, säger Jenny Moberg, i dag andraårsmontör på Mälarel i Stockholm. Jenny Moberg stod mitt i livet. Arbetade som projektledare och vantrivdes.

Styr med mobilen – Nu är Plejds nya gateway släppt

Svenska Plejd med sin smarta belysningslösning via puckar har Elektrikern nyligen skrivit om. Fortsättningen av deras system ut på nätet har varit efterlängtat och på elmässan visades så för första gången deras nysläppta gateway. Liten smidig historia, knappt stor som en kapslad dosa.

Bra grejer något bättre på Elmässan

Fler specialverktyg och lite bättre lösningar på det mesta. Elmässan i Kista visade upp det senaste som nu oftast handlar om att göra bra grejor något bättre. Den här finns det plats för i verktygslådan. Det säger Torbjörn Lindberg, elektriker och ägare av egna företaget Lindberg elteknik i Stockholm.