• Fackförbundsekonomi som duplobygge. Daniel Lundblad från Alingsås har tagit lärdom av Hans Rosling, när han ska förklara saker. Här försöker han förklara olika intäkter och kostnader, genom att bygga duplo-bitar. Foto: Per Eklund

2017-01-26

Elektrikerförbundet lägger nu fokus på att rekrytera fler medlemmar. De satsar på kontakter med nyutbildade och i ett projekt möter man nu en grupp elektriker som valt att inte vara medlemmar och lyssnat på deras argument.

– Tyvärr tvingas jag konstatera att det inte fungerar tillräckligt bra i dag. Vi måste bli bättre. På något sätt känns detta nedprioriterat. Vi borde öka medlemsmässigt med denna starka arbetsmarknad, ändå gör vi inte det, sa Elektrikerförbundets ordförande Jonas Wallin i sitt öppningsanförande.

Han menade att man nu måste vara självkritisk hur arbetet fungerar.

– På många arbetsplatser får vi nu höra att de inte ser röken av oss. Detta är oacceptabelt. Vi lämnar ju en massa elektriker i sticket.

I en satsning har förtroendevalda suttit vid telefonen och ringt upp totalt 3000 elevmedlemmar som kommit ut i jobb. Detta har resulterat till att en hel del av dem blivit medlemmar.

En annan satsning har varit att mer organiserat möta elektriker som valt att stå utanför förbundet. Lyssna på deras argument på träffar i Stockholm och Göteborg. Frågor som medlemsavgiften, politiska obundenhet och fackets möjlighet att verkligen göra skillnad, har varit frågeställningar som diskuterats. I dag är det osäkert vad projektet leder till.
Förbundsstyrelsen fick sin vilja igenom i alla frågor när Centrala representantskapet diskuterade och beslutade om de motioner som lämnats in.

De stora debatterna kom utifrån en motion om miljöfrågor och om hur organisationen behandlar motioner till LO-kongressen.
Miljöfrågorna handlade både om vilken typ av telefoner som Elektrikerna ska ha för anställda och förtroendevalda och vilket som ska vara huvudmatalternativet vid kurser och konferenser, kött/fisk eller vegetariskt.

– Vi ska inte tvinga folk att äta vegetariskt, sa Kent Olof Jacobsson.

Efter en förhållandevis lång debatt om dessa frågor, kunde man ana en viss irritation från Ulf Carlsson i förbundsledningen.

– Är det det här vi ska diskutera. Vad är viktigast, den fackliga verksamheten eller vad vi äter.

En av motionerna som fick bifall var att medlemmar som tar tjänstledigt mer än tre månader för att till exempel resa ut i världen eller bygga hus, får en sänkt medlemsavgift.

Per Eklund

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

LO och januariavtalet: En klassisk krisreaktion i fyra faser

Januariavtalet mellan S, MP, C och L utlöste kraftiga krisreaktioner inom LO. Arbetet går igenom vittnesmålen, från första chocken till nyorienteringen. 1. Chock  inträder direkt och kan vara upp till några dagar. Tillståndet skärmar av och skyddar den drabbade från den skrämmande upplevelsen.

LO:s plan: Att knyta tätare band till S

Trots besvikelse över januariavtalet vänder LO-topparna inte Socialdemokraterna ryggen. I stället för att lossa banden är strategin att för­djupa relationen och knyta partiet närmare sig. Men inför S-kongressen mullrar det i leden.

Heta yrken 2019: Stor konkurrens om elektrikerna

När Arbetsförmedlingen i början av februari presenterade sin årliga rapport Här finns jobben som visar vilka yrken som har goda jobbmöjligheter om fem år listades elektrikeryrket som ett av de allra mest gångbara på den svenska arbetsmarknaden.

Inför avtalsrörelsen: Lärlingar och arbetstid i fokus

I en av salarna i Folkets hus i Solna sitter delar av VK1 och har avtalsmotionsskrivarverkstad. Det är inför avtalsrörelsen 2020 som verksamhetskretsen vill få fram motioner för att förbättra avtalen. Det diskuteras sådant som om det kanske vore ett bra förslag om även projektledarna på byggena var medräknade i ackordet i projekten.

Syrabehållare exploderade – en till sjukhus

En person fick föras till sjukhus efter att en syrabehållare exploderade på en arbetsplats i Timrå kommun, skriver Aftonbladet.  Det var strax efter klockan nio på tisdagsmorgonen som larmet inkom till räddningstjänsten. En person hade fått saltsyra på sig när en syrabehållare exploderade i Söråker i Timrå kommun.

Samarbete för att få fler i jobb

Elektrikerförbundet har tecknat en ny överenskommelse med parterna i byggbranschen, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. Samarbetet ska hjälpa långtidsarbetslösa och nyanlända att få jobb i branschen.

Fredrick Ekholm – en elektriker med siktet inställt på OS

På Karolinska sjukhuset i Stockholm arbetar en regerande svensk mästare. En elektriker som har siktet inställt på att en dag stå på startlinjen i OS. Det är ganska ovanligt att man jobbar samtidigt som man är elitidrottare.

Fråga experterna: Bostadsrätt och samboavtal?

Fråga experterna Här har du möjlighet att ställa frågor till våra experter. Det kan handla om sådant som exempelvis avtalsfrågor, juridik eller arbetsmiljö. Redaktionen gör ett urval av frågor som kommer in på elektrikern@lomediehus.se Ange Fråga experterna i ämnesraden.

”Arbetsfreden måste vara värd något”

Hamnkonflikten är över. Det innebar att flera LO-fack inledningsvis uttryckte skepsis angående lagförslaget att förändra strejkrätten. Men efter ett styrelsemöte beslutade LO-facken gemensamt att fortfarande ställa sig bakom förslaget. Själva grunden som jag ser det är att det är parterna på arbetsmarknaden som har förhandlat fram förslaget och är överens om spelreglerna.

Spelreklam kritiseras: S-riksdagsman vill införa ”lex Knuters”

Den socialdemokratiske riksdagsledamoten Anders Österberg från Stockholm har tagit fallet med Karl Knuters, elektrikern som i julas avslutade sitt liv efter stora spelskulder, vidare till regeringen. Civilminister Ardalan Shekarabi hotar nu spelbranschen med en deadline för åtgärder mot den aggressiva marknadsföringen.

Mystiskt kaos på äldreboende: ”Det är något som spökar”

En dag i mitten av januari kopplas en solcellsanläggning in på ett äldreboende i Vadstena. Det skapar rejäl turbulens. Apparater börjar gå av sig själva, syrgasutrustning slutar fungera, det börjar ryka ur ett blöjförråd. Det är fortfarande ett svajigt elnät i huset, det går fortfarande sönder saker.

LO-styrelsen står fortfarande bakom lagförslag om strejkrätten

Under måndagen hade LO styrelsemöte. Ett möte som resulterade i en gemensam hållning angående förslaget om förändrad strejkrätt. LO:s styrelse meddelar nu i en debattartikel i Arbetet att alla förbund är eniga om att läget är oförändrat när det gäller synen på regeringens lagförslag.

Risk för orättvisa utan försäkringsavtal

I somras sade Svenskt Näringsliv upp avtalet med LO och PTK om hur informationen om försäkringar och tjänstepension ska finansieras. Ännu finns ingen lösning. Nu riskerar försäkringsinformationen tas av medlemsavgiften.  Det är en ideologisk fråga från arbetsgivarsidan att försöka skjuta över kostnaden på oss, säger Elektrikerförbundets förhandlingschef, Urban Pettersson.

Sverigedemokrater blir av med fackliga förtroendeuppdrag

Handels förbundsstyrelse stänger av en klubbordförande i Skåne från hennes fackliga uppdrag. Anledningen är att hon har ett politiskt uppdrag för Sverigedemokraterna. Det här rapporterar Handelsnytt. Kvinnan är ordförande för Handels fackklubb i en Ica Maxibutik i Skåne.

Byggnads: ”Lagen om ändrad strejkrätt behövs inte”

Hamnkonflikten är löst. Nu finns ingen anledning att ändra strejkrätten längre, anser flera LO-förbund. Byggnads ser helst att lagförslaget skrotas, och även Fastighets och Pappers vill att det rivs upp. Det lagförslag som parterna tog fram om ändrad strejkrätt kom till som en reaktion på konflikten i Göteborgs hamn.