En lönebesked.
Se nedan vad alla siffror betyder!

Timlön

Här har den anställde arbetat på ett projekt med ett uppgjort ackord. Det vill säga arbetstagare och arbetsgivare har kommit överens om en timtid, utöver månadslönen. Just detta projekt gav 15 kronor extra i timmen, och den anställde får på denna lönespecifikation betalt för fyra timmar.

Månadslön

Här har den anställde en månadslön på 35 331 kronor. Månadslönen betalas alltid ut innevarande månad, de rörliga delarna betalas ut månaden efter.

Sjuklön, tillägg

Här har den anställde tidigare arbetat på ett ackordsjobb men varit sjuk. Även den som är sjuk har rätt till extrapengar vid ackordsarbete. I detta fall hade arbetsgivare och arbetstagare kommit överens om ett fast ackordstillägg på 50 kronor i timmen. Den som varit sjuk får 80 procent av ackordstillägget, och i detta fall har den anställde varit sjuk 80 timmar. (80h x 50 x 0,8 = 3200)

Flextid

I Installationsavtalet gäller att de anställda har möjlighet till flextid som kan tas ut mellan kl. 06.00–09.00 och 15.00–18.00. Flextidskontot kan uppgå till maximalt plus/minus 20 timmar.

Här har den anställde fyllt på sitt flextidskonto med två timmar, genom att arbeta mer än dagstiden.

Semesterlön

Här har den anställde tagit ut en semesterdag. Varje semesterdag för just denne anställde beräknas till 1625,23 kronor. Denna summa kvittas under ”semesteravdrag”, se nedan.

Semestertillägg rörligt

Denna lönespecifikation gäller junilönen och på junilönen ska semestertilläggen betalas ut. Det finns två olika semestertillägg; dels på den fasta lönen, dels på den rörliga lönedelen. Semestertillägget på den rörliga delen (ackordsöverskott, ledande montörstillägg, beredskap osv) är 0,5 procent. Här har den anställde fått 0,5 procent av det han tjänat in på de rörliga delarna under det senaste året multiplicerat med antal semesterdagar (25 stycken).

Semestertillägg

Semestertillägget på den fasta lönen är 0,8 procent. Här har den anställde fått 0,8 procent av månadslönen under det intjänade året (35 331 x 0,08 x 25 = 7066)

Bilförmån servicebil

Här redovisas det förmånsvärde som den anställde får skatta för enligt Skatteverkets regler. Summan ingår inte i lönesumman. För denne anställde redovisas detta värde varannan månad.

Tjänstledighet

Arbetstagare har för angelägna personliga behov rätt att få tjänstledighet utan betalning två dagar per år. En sådan begäran måste lämnas minst tre veckor före tidpunkten för ledigheten. Här har den anställde tagit ut sex timmar obetald tjänstledighet. För att få ut summan delas månadslönen med 174, så du får ut en timlön. I detta fall 203 kronor. (203,05 x 6 = 1218,30)

Preliminär skatt

Skatt dras på lönen.

Preliminär skatt, engångstabell

Som engångsbelopp räknas ersättning för arbete som inte avser en bestämd tidsperiod eller inte betalas ut regelbundet, som semesterlönen. Skattesatsen, i det här fall 34 procent, beror på den enskildes årslön. Men den kan vara både lägre och högre.

Fackavgift

Som medlem i Elektrikerförbundet och anställd på en firma med kollektivavtal betalar du 1,9 procent av bruttolönen i medlemsavgift till facket. Arbetar du utanför branschen, är sjukskriven, pensionär, arbetslös eller studerar gäller andra, fasta avgifter.

Kontrollavgift

Medlemmar som arbetar under Installationsavtalet betalar även 0,5 procent av bruttolönen i en ackordskontrollavgift.

Nettolöneavdrag förmånsbil

Just denne anställde har en firmabil som han även kan använda privat. Firman drar 700 kronor i månaden på nettolönen för detta. Här redovisas två månaders avdrag. 

Tidbank

I Installationsavtalet gäller att de anställda som arbetar heltid får 30 timmar per år i arbetstidsförkortning. Dessa timmar ligger i din tidbank. De timmar som finns i tidbanken kan tas ut som betald ledighet, avsättning till pensionskonto eller i form av ersättning i pengar.

Just denna lönespecifikation kommer från en anställd på Bravida. Andra firmor kan ha andra utseenden på sina lönespecifikationer, men de innehåller i stort sett likadana poster.