Branden på Oceana visar att vi måste ta bristande utrymningsvägar på byggarbetsplatser på allvar
"I Sveriges radios Ekot berättar man i morgonsändningen den 25 mars att det inte fanns några utrymningsvägar på det övre våningarna i rutschkanetornet. Jag som regionalt skyddsombud blir tyvärr inte förvånad när jag får höra de uppgifterna", skriver Jonas Fjällström.
Den 12 februari brann det nästan färdigbyggda badhuset Oceana i Göteborg ned.
Händelseförloppet gick fort och rutschkanetornet fylldes med svart brandrök och brandgas.
Efter en kvart blev trycket för stort och brandgaserna exploderade. En man anmäldes saknad, den mannen hittades några dagar senare avliden.
I Sveriges radios Ekot berättar man i morgonsändningen den 25 mars att det inte fanns några utrymningsvägar på det övre våningarna i rutschkanetornet.
Jag som regionalt skyddsombud blir tyvärr inte förvånad när jag får höra de uppgifterna.
På nästan alla arbetsplatsbesök jag gör så finns det oftast brister vad gäller utrymning.
Blockerade utrymningsvägar
Utrymningsskyltar saknas, blockerade utrymningsvägar, dörrar som öppnas inåt eller saknar handtag så att det krävs ett verktyg för att vrida om cylindern, batteri-backup på led-belysning saknas.
Senast förra veckan meddelades en arbetsgivare om att verksamheten för elektrikerna inte kan fortsätta på tre våningsplan då den enda vägen ned var blockerad av en ställning.
Detta på ett bygge som drivs utav ett av Sveriges största byggbolag.
Elektrikernas arbetsgivare svarade absolut, detta är inte okej. Vi hänvisade faktiskt till branden på Oceana. BAS-U hade inte tid att medverka på ronden.
Oceana lysande exempel
Vikten av att snabbt kunna ta sig ut om elden är framme är Oceana ett lysande exempel på.
På ett videoklipp som SVT har satt ihop så ser man att det tar ungefär 2 minuter för branden att sprida sig och röken är kolsvart och giftig.
Att då behöva leta sig fram i röken genom minnesbilder om var närmsta utgång finns i den panik och förvirring som råder är mycket svårt.
Visar hur utsatta vi är
En sakkunnig hos Svenska Brandsäkerhetsföretag, Svebra, säger till SVT att ”Brandskyddet syftar egentligen till säker utrymning och lite andra saker och påpekar att det inte finns några heltäckande krav på brandskydd under själva byggtiden.”
Mitt tips till honom och SVT är att han öppnar Arbetsmiljöverkets föreskrift om Byggnads- och anläggningsarbete och bläddrar till paragraf 27.
Där står det att ”Alla arbetsplatser skall kunna utrymmas vid händelse av brand, utströmmande gas eller annan fara. All arbetstagare skall snabbt och säkert kunna nå säkert område.”
Att våra byggarbetsplatser skulle särskiljas från en arbetsplats som till exempel ett kontor eller skola vad gäller utrymning är ju absurt.
Att vi har en särskild föreskrift för just vårt arbete visar mer på hur utsatta vi faktiskt är på våra byggarbetsplatser.