När tidningen når Jonas Eriksson befinner han sig på LO-TCO:s Brysselkontor. Det är hans sista dag på den två månader långa praktiken.

Vad har du lärt dig?

– Det absolut viktigaste har varit att få den djupa insikten hur de olika instanserna i EU arbetar och hur ett lagförslag förhandlas i parlament och i ministerråd. Hur processen går till och vilka möjligheter vi som fackförbund har att påverka de här förhandlingarna, genom Europa-facket och de svenska ledamöterna i parlamentet.

Vad kommer din praktik att leda till för Elektrikerna?

– Jag ska skriva klart min rapport där jag analyserar vilka utmaningar vi har, så att förbundsstyrelsen kan lägga en strategi för det. Vi kommer att ta fram en plattform tillsammans med LO med olika förslag som vi kommer att delge Socialdemokraterna. Vi förutsätter att deras EU-parlamentariker kommer att driva våra förslag, så vi får ett resultat.

– Att förbundet ska ta fram en internationell strategi med fokus på EU är ett beslut från förra förbundsmötet.

Vilka frågor tror du det kommer att handla om?

– Arbetslivskriminalitet och underentreprenörer kommer att vara en stor fråga vi och LO kommer att driva. Företag som använder EU:s fria marknad att dumpa löner och villkor och undviker att betala skatt. Det är ett jätteproblem och en fråga vi behöver komma åt.

– Det är kopplat till de offentliga upphandlingarna. Oseriösa företag älskar att verka i den här miljön, de vinner upphandlingar i kommuner och regioner genom att konkurrera med väldigt låga löner och villkor. Systemet ger dem möjlighet att fuska då bland annat reglerna kring kollektivavtal eller inte är väldigt otydliga. 

Hur ska man komma tillrätta med det?

– Det handlar om vad man kan ställa för krav i offentliga upphandlingar. Är det rimligt att företag tjänar jättemycket av skattebetalarnas pengar genom att inte ha schyssta löner och villkor? Det är ett alldeles för stort problem för att Sverige ska kunna hantera det själva, det är så utbrett i hela unionen, vi behöver ha ett EU-grepp på detta. Och jag hoppas att LO kommer att driva det här hårt.

Det är val till EU i vår, hur tror du det går?

– Många är skeptiska till EU, jag tror det handlar om att man inte har kännedom om vad som händer där, och man förstår inte hur viktigt det är att vi har politiker i Bryssel som arbetar för våra villkor. För ser vi på lagstiftningen i Sverige så avgörs 80 procent av den i EU. Så vill man ha en bra utveckling i Sverige så är det oerhört viktigt att vi har politiker i EU som arbetar för ett bättre Sverige. Det är även viktigt att vi får människor att rösta i EU-valet, det är ett viktigt val, för våra arbeten, för våra villkor och framtid.