Rolf-Ivar Johansson började arbeta som 16-åring på Bollnäs kraft.

– Jag slutade nian på en fredag och började jobba på måndagen. På den tiden fanns ingen yrkesskola för linjemontörer, berättar han.

Rolf-Ivar började arbeta på förrådet i Bollnäs, för att något år senare ta steget ut på linjen.

– Jag lärde mig yrket genom att gå med en äldre gubbe, sedan blev jag själv en äldre gubbe som lärde de unga, minns han.

Bollnäs kraft blev sedan Hälsinge kraft, därefter Gullspång, och i dag Fortum.

– Det var väldigt trevligt på Bollnäs kraft-tiden, vi var kompisar och sammanhållningen var god.

Hårt och slitigt jobb utan hjälpmedel

Han har många minnen från arbetet ute i fält. En gång var det 37 minusgrader när han och hans kollega stod och grävde stolphål.

Rolf-Ivar Johansson med sin uppfinning.

– Jag fick skjuta, för det var en sten i botten, Men det bara sprutade upp vatten, så det var omöjligt att fortsätta. Vi bjöds på kaffe av närboende istället.

Hans uppfinning, vinkelhjälpen, är tänkt att öka säkerheten vid byte av trasiga isolatorer i yttervinkel. Om en lina släpper så sker det med en väldig kraft. Vinkelhjälpen håller emot, och skyddar linjemontören.

– När jag klättrade upp i stolparna så tyckte jag det var otäckt att kliva upp i mitten, för skulle linan släppa så skulle man bli halshuggen, berättar Rolf-Ivar Johansson och tillägger:

– Jag vet inte riktigt hur utvecklingen i branschen ser ut, men förr så fungerade den riktigt bra. Och jag tänker att den bör vara än mer aktuell idag, eftersom man arbetar mer med skylift nu, man behöver inte bära upp vinkelhjälpen när man klättrar.

Illustration: Christian Williamsson på A4

Så funkar vinkelhjälpen:

  1. Stoppa in vinkelhjälpen i balken
  2. Slå fast kilgrodorna
  3. Sätt fast lugallen i kilgrodorna
  4. Lägg lugallinjen i höjd med porslinet (isolatorn)
  5. Sträck lugallen
  6. Najalös porslinet
  7. Skruva bort muttern under balken och ta bort det trasiga porslinet och stoppa i ett nytt

Den som vill veta mer om Rolf-Ivar Johanssons vinkelhjälp kan kontakta tidningen på elektrikern@lomediehus.se så förmedlar vi kontakt.