I fredags gick Elektrikerna, tillsammans övriga förbund i LO-samordningen, ut med varsel om sympatiåtgärder för Kommunal i fall deras strejk mot Gröna arbetsgivare skulle bli av.

Anledningen till varslet var enligt facket att ”Gröna arbetsgivare vägrar höja avtalens lägstslöner enligt det märke som gäller på svensk arbetsmarknad”.

Under söndagen meddelade Kommunal dock att man kommit överens med motparten om ett nytt kollektivavtal och därmed är den varslade strejken samt förbundens sympativarsel avblåsta.

– Kommunal varslade om konflikt för att Gröna arbetsgivare inte ville höja lägstlönerna i nivå med märket. Det här var en principiell strid som rörde hela avtalsrörelsen. Det gick så långt att vi fick aktivera LO-samordningen. Förhoppningsvis visar den tydliga enigheten som finns i LO-samordningen att ingen annan arbetsgivarorganisation försöker ge sig på att utmana märket, säger Malin Ragnegård, ordförande Kommunal, i ett pressmeddelande.

Grönare arbetsgivare: ”Onödigt”

– Det var onödigt av Kommunal att lägga merparten av sin energi på en maktdemonstration i stället för att förhandla om kvarstående detaljer. Nu är jag dock framför allt glad över att vi till slut kunde enas om ett avtal som respekterar industriavtalet, säger Örjan Lenárd, förhandlingschef på Gröna arbetsgivare, i en skriftlig kommentar.

Avtalen gäller 24 månader och berör cirka 3 500 anställda. 

Artikeln är tidigare publicerad i Arbetet som tillsammans med Tidningen Elektrikern och sju andra titlar ingår i LO Mediehus.