Elektriker i USA ratar facket på grund av Donald Trump
Antonio Balderas kämpar för att övertyga andra om fördelarna med facket. I motvind. I den konservativa amerikanska delstaten Arizona anlitar många hellre oorganiserade elektriker.
Antonio Balderas tar emot oss på Phoenix Children’s Hospital i Phoenix.
– En ny avdelning ska byggas på sjukhuset och jag är förman för vårt arbete här, berättar han.
Flera gånger nämner han att han är auktoriserad elinstallatör. Som svensk känns det ganska självklart men i USA skiljer sig ofta arbetslagar mellan olika delstater. I just Arizona har det gjorts försök att införa någon form av gemensam auktorisering inom elyrket men det har mött starkt motstånd.
Facken, som slåss för detta, anses av motståndare vara vänstervridna, kosta pengar och begränsa människors frihet.
Bara 10-15 procent av alla elektriker är därför fackligt anslutna.
Antonio Balderas suckar lätt:
– Det är mycket rykten kring facket. En stor sak för många är att avgifterna anses så höga. Jag försöker förklara att avgiften i slutändan gör att man får mer än man betalar.
Fakta om Arizona
Arizona ligger i sydvästra USA och har 7,2 miljoner invånare. Ytan är lite större än halva Sverige. Största stad är Phoenix. Arizona uppnådde status som självständig delstat i USA 1912.
Delstaten är känd för ökenklimat med varma somrar och milda vintrar men har också inslag av tallskog och bergskedjor i norra delarna där världsarvet Grand Canyon ligger.
Den södra gränsen mot Mexiko är 62 mil lång.
Krav på försäkring
Själv hankade han sig fram mellan olika jobb inom byggsvängen när en ny lag kom. Den krävde en försäkring som skulle kosta honom 300 dollar i månaden, vilket kändes mycket när han tjänade 10-12 dollar i timmen.
Han kom i kontakt med facket IBEW (International Brotherhood of Electrical Workers).
IBEW hjälpte honom in på ett fyraårigt lärlingsprogram som mynnade ut i att han blev auktoriserad elinstallatör enligt en certifieringsprocess som IBEW tagit fram.
– Det som är bra med lärlingsprogrammet och medlemskapet i IBEW är att jag har rätt att åka och arbeta i andra delstater om jag vill.
Han hyllar tryggheten han kände genom att utbilda sig på det sättet.
– Det var noga med säkerhet och man togs verkligen om hand. Dessutom kändes det skönt att slippa förhandla med arbetsgivare själv, berättar han.
”Folk får vad de betalar för”
IBEW arbetar enbart med vissa entreprenörsföretag där de fackliga villkoren godkänns. Vissa beställare, som Phoenix Children’s Hospital, kräver att de som jobbar där ska vara fackligt anslutna.
Men det går ändå lite trögt.
Inte minst för att förre presidenten Donald Trump, som ser IBEW och andra fackföreningar som fienden, eldar på det fackliga motståndet.
Antonio Balderas konstaterar:
– Det är dyrare att anlita oss än elektriker som inte är fackligt anslutna. Men jag ser ju med egna ögon att folk får vad de betalar för. Vi är bättre på att samarbeta med andra yrkesgrupper, det är rent och snyggt där vi jobbar och jag vill säga att vi är skickligare på vårt yrke.
Antonio Balderas om…
det bästa med jobbet: ”Du får jobba både med händerna och med hjärnan.”
kvinnliga kollegor: ”Det finns ganska många kvinnor som är elektriker. Och antalet ökar. Det är bra.”
framtiden: ”Ser ljus ut! Alla behöver elektricitet och allt bli mer digitaliserat.”