En smart skruv som berättar hur den mår
Världen blir allt mer uppkopplad, det råder det inget tvivel om efter ett besök på Elektronikmässan i Göteborg. De internetanslutna skruvarna från Strainlabs är ett tydligt bevis.
– Var tionde minut talar skruven om hur den mår och om den börjar lossna. Via datorn kan du härleda vilken skruv det gäller.
Det säger Michael Fransson, productmanager på svenska Strainlabs, och visar upp en lång rad olika skruvar som alla med hjälp av microteknik har kontakt med nätet och dessutom har en del information att delge. IoT, Internet of Things, i ett nötskal.
Minnesgoda läsare kommer kanske ihåg prototypen som Elektrikern skrev om något år före pandemin. Nu är den verklighet och finns i produktion.
– Mest intressant är det här för de stora industribolagen där maskiner kan ha kritiska skruvförband som kostar att åtgärda eller orsaker driftstopp för stora pengar, säger Michael Fransson.
I huvudet på skruven sitter ett microchip som kommunicerar med datorn. Där kan du vid åtskruvning se exakt vilket tryck du drar åt med i realtid.
– Det här är mycket, mycket exaktare än en momentnyckel som kan fela på flera kN. Det kan skilja på hur fort du drar åt eller om det är ”skit” i gängorna.
Larmar inte i onödan
Det som händer när du drar åt skruven är att den faktiskt förlängs, dragkraften och gängorna drar i skruven. Vi pratar förstås micrometer, men det är det som chipet, en magnetswitch och så kallad LED-technology känner av.
Lossar skruven återgår den mot normalstorleken och chipet känner av och larmar att förspänningen (preload) har släppt.
Chipet kan också programmeras att kompensera för värdeändring vid termisk energi (värmeenergi) vid de här mätningarna, så att den inte larmar i onödan vid exempelvis en varmgång.
– Du kan sätta min- max-värdesgränser på hur hårt den ska sitta.
Chipet är batteridrivet och håller fem år. Det har en individuell adress och sänder via molnet. Datan sparas och du kan följa din skruv över tid och lägga upp underhållsschemor.
Kan övervaka på Nya Zeeland
I programvaran dokumenteras respektive skruv med bilder och ritningar och på kommando kan den sända för att enklare bli hittad vid behov.
– I princip kan jag alltså övervaka och få larm från en skruv på Nya Zeeland, säger Michael Fransson.
I dag finns storlekarna mellan M 10-M 20 i olika längder och gänglängd, men snart också upp till M 27.