Radarparet Emma och Daniel installerar elbilsladdare i Göteborg
Emma Allén Holm och Daniel Torro arbetar båda som serviceelektriker på Assemblin. Det var Daniel som fick in Emma på företaget, och nu är de bästa vänner.
De är som ett gammalt radarpar, ofta fyller de i varandras meningar, de verkar veta vad den andre snart ska säga. Nu har de arbetat sida vid sida i fyra år.
– Du känner ju mig bäst, säger Daniel Torro.
– Vi är bästa vänner, vi spenderar ju ändå nio timmar varje vardag ihop, säger Emma Allén Holm.
Emma Allén Holm och Daniel Torro arbetar båda som serviceelektriker på Assemblin, med Göteborgs parkeringsbolag som kund. Det innebär att de servar och installerar det mesta som parkeringsbolaget är i behov utav.
Anledningen till att Emma Allén Holm i dag arbetar på Assemblin stavas Daniel Torro. De båda träffades för första gången på en rotrenovering i Västra Frölunda. Emma gjorde sin praktik och Daniel var anställd på det dåvarande företaget.
– Jag såg direkt att hon var så snabb och fattade konceptet, helheten. ”Fan vad skönt, jag slipper tänka för dig”, var min första tanke. Annars får man ofta göra det för såväl praktikanter som lärlingar, säger Daniel Torro.
– Men det handlar ju bara om logiskt tänk, säger Emma Allén Holm.
Daniel Torro Eriksson
Ålder: 37 år
Bor: Hisingen
Arbetar: som serviceelektriker på Assemblin i Göteborg, men har arbetat på flera andra företag tidigare.
Familj: särbo och bonusbarn
Fritid: politiskt intresse, dokumentärer, historia, renoverar en båt ”har hållit på med det i några år nu, det hade varit kul om den blev färdig någon gång”, har även lite gröna fingrar.
Facket: ledamot i klubben på företaget, studieansvarig och handledare i avdelning 2, nominerad till avdelningsstyrelsen och CR-ombud, ordförande Elektrikerna SDF i Väst (facklig/politisk förening).
Ett år av korvstoppning
När sedan Daniel Torro började på Assemblin i Göteborg samtidigt som Emma Allén Holm var i tagen att söka lärlingsplats sade Daniel till sin dåvarande chef på entreprenadavdelningen att ”jag vet en person som jag tycker ni ska anställa, och gör ni inte det så begår ni ett stort misstag”.
Daniel fick som han ville och Assemblin anställde Emma.
– Jag var ett år på byggen först, för att lära mig och få upp snabbheten, berättar Emma.
– Mängda kallar vi det, säger Daniel.
– Eller korvstoppning, flikar Emma in med ett flin.
Men Emma ville hellre arbeta på service än på byggen. Så efter korvstoppningsåret började hon gå sida vid sida med Daniel Torro, och arbetet för Göteborgs parkeringsbolag. Den senaste tiden har mycket av arbetet handlat om elbilsladdare och anläggningar för detta.
När vi träffas är det för ovanlighetens skull sol och vindstilla i Göteborg. Fotografen tar med de båda upp på taket av det nybyggda parkeringshuset vid Heden. Här får de posera vid de elbilsladdare de installerat.
Hittills har de i parkeringshuset vid Heden installerat laddare där ett 40-tal bilar kan ladda samtidigt. Men det finns plats för än fler, om efterfrågan så skulle kräva.
Emma Allén Holm
Ålder: 24 år
Bor: Hisingen
Arbetar: som serviceelektriker på Assemblin i Göteborg
Familj: mamma, pappa (elektriker) och två bröder
Fritid: tidigare handboll, ”jag har slutat att spela, men tränar ett korpenlag nu” spelar fotboll i korpen och tränar på gym.
Facket: sekreterare i klubben på företaget, sedan hösten 2022 ungdomsansvarig i avdelning 2, nominerad till avdelningsstyrelsen och CR-ombud
Elbilsladdare växer snabbt
Enligt Daniel Torro har branschen för elbilsladdare växt snabbt, vilket inneburit att många olika fabrikat nu finns på marknaden, men ännu ingen självklar standard.
– Det finns inget helt färdigt koncept, utan det är väldigt olika för olika fabrikat. Men förhoppningsvis kommer det bli en standardisering, så man slipper kolla upp flertalet olika om eller men installationsmässigt. Men det är alltid så när det kommer nya produkter. Allt tar sin tid, säger Daniel Torro.
Båda är aktiva i Elektrikerförbundet. Daniel Torro är studieansvarig för avdelning 2, och Emma Allén Holm är ungdomsansvarig i avdelningen. Daniel Torro säger att han har det hemifrån.
– Jag hade alltid haft med mig att man ska vara med i facket, men jag fattade inte riktigt vad det innebar. Men det var en himla tur att min mor fick mig att gå med, för det visade sig att min första arbetsgivare hade gjort fel. Man får ju inte anställa en lärling månadsvis, men det hade min dåvarande arbetsgivare gjort, berättar Daniel Torro och fortsätter:
Jag blev lite skärrad, trodde jag gjort något fel, men det visade sig att han hade fått en knäpp på näsan av facket. Så det löste sig.
– Jag fick ett telefonsamtal från arbetsgivaren som bad mig komma in på kontoret vid slutet av dagen. Jag blev såklart lite skärrad, och trodde jag gjort något fel, men det visade sig att han hade fått en knäpp på näsan av facket. Så det löste sig. Jag fick en tillsvidareanställning, och jag kände att det fanns någon som vakade över mig. Någon som håller koll.
Efter detta började Daniel Torro att intressera sig allt mer för facket, och för kollektivavtalet för att få veta vad det var för regler som egentligen gällde ute på arbetsplatsen.
Sedan startade han och kollegorna en klubb på det dåvarande företaget, och Daniel valdes till klubbordförande. Det här var för över 8 år sedan, men intresset och engagemanget har inte sinat.
Väntetid blev tjänstledighet
Emmas engagemang för facket startade även det med ett felaktigt hanterande från en dåvarande projektledare. Väntetid omvandlades felaktigt till tjänstledigt, och Emma tog hjälp av Daniel.
– Han löste det hela, och sedan har det bara blivit mer och mer fackligt, vi diskuterar väldigt mycket, allt från fackligt till samhället, säger Emma Allén Holm och tillägger:
– Jag vill inte vara den unga, dumma, personen, för det är oftast de som blir lurade eller felaktigt behandlade. För vet man inte vad som gäller, så vet man ju inte ens om att man blir lurad. Jag ville ha mer kött på benen och veta vad som är rätt och fel. När jag började arbeta med Daniel så pratade vi mycket om det fackliga, och jag lärde mig allt mer.
Båda säger att det behövs fler förtroendevalda i facket. Det är för få som har för många uppdrag. Det krävs att fler delar på det fackliga arbetet.
– Du betalar ju medlemsavgift, engagera dig så det blir bättre avtal och bättre facklig verksamhet, och även ett bättre samhälle. En stor missuppfattning bland medlemmarna är att det är någon annan som är facket, men det är en helt felaktig uppfattning. Det är ju vi alla medlemmar tillsammans som är facket, säger Daniel Torro och tillägger:
– Utan medlemmar finns inget förbund. Gå en facklig kurs, bilda dig!
Efter det att intervjun gjorts har både Daniel Torro och Emma Allén Holm valts in i avdelningsstyrelsen för Elektrikerförbundets avdelning 2.
Vårt jobbhack
Efter en lång fundering: När du slår in expander i betong, använd dig utav ett monteringsverktyg (se bilden nedan) som du sätter på slagborren och på så sätt slår in expandern.
”Annars gör man ju oftast det med hammare eller slägga. På det här sättet sliter du inte på armar och handleder, och det går på ett kick (det är en makalös manick). Det var en gammal kollega till oss som introducerade det för oss. Vi hade stått i flera år och slagit in dem i tak och väggar/golv med en slägga eller hammare. För oss var det som en revolution”.