Bengt började jobba som elektriker som 17-åring. Han arbetade på olika firmor i mellersta Norrland och trivdes på jobbet, men kroppen tog stryk.

– En del av problemen berodde på att jag ofta arbetade från stege, med den ena foten på pinnen över den andra, då blir man sned i ryggen. Och jag bar tungt upp och ned från stegen, berättar Bengt och tillägger:

– De unga i dag tror att det är självklart med sådant som saxliftar, men vi fick stå på stege och klättra tio meter upp. Och vi fick strida för dieselvärmare i bilarna, när jag var på service hade vi 20 grader kallt i bilen och 25 grader varmt inne. Firmabilar fick vi inte förrän i början av 2000-talet. Tiderna förändras.

Efter nästan 30 år i yrket började Bengt få ont. Ländryggen smärtade och han kunde inte längre stå på sina knän utan fick ligga ned när han skulle utföra arbete vid golvhöjd.

Han sökte läkarhjälp hos Bygghälsan och fick till en träff med arbetsgivare och läkare. Tillsammans med Galaxen Bygg ordnade det sig så att Bengt beviljades lönebidrag från Arbetsförmedlingen. Hans arbetsgivare fick 15 000 kronor i månaden för att Bengt skulle få arbeta i sin takt.

– Men någon lättare arbetsdag fick jag inte se. Jag skulle ju få enklare arbetsuppgifter och vila när jag behövde, så blev det inte.

Man vågade ju inte bråka för då hade man fått gå direkt.

Bengt

– Jag måste ha varit den mest lönsamma montören i hela Sverige, de fick ju betalt för mig varje månad, samtidigt som jag var självgående serviceelektriker. Men man vågade ju inte bråka för då hade man fått gå direkt.

Fakta

Detta är livränta
Om du går miste om inkomst på grund av en personskada kan du få ersättning från Försäkringskassan. Det kallas livränta.

För att du ska kunna få livränta måste en läkare ha bedömt att din personskada kommer att påverka dina möjligheter att arbeta under i minst ett år framåt i tiden.

För Bengt handlade det om att han för sex år bakåt fick mellanskillnaden mellan den sjukersättning han beviljats och den elektrikerlön han skulle ha haft om han kunnat fortsätta sitt jobb som elektriker.

Så funkar det
En person som inte är nöjd med Försäkringskassans beslut kan begära omprövning av beslutet. Om den försäkrade inte är nöjd med omprövningsbeslutet kan hen överklaga det till förvaltningsrätten, som sedan fäller en dom.

Den försäkrade eller Försäkringskassan kan sedan överklaga förvaltningsrättens dom och ansöka om prövningstillstånd hos kammarrätten, sista instans är Högsta förvaltningsdomstolen.

I Bengts fall
Försäkringskassan avslog hans ansökan om livränta, han överklagade och fick avslag igen. Ärendet nådde då förvaltningsrätten, som dömde enligt Försäkringskassans beslut.

Efter det att LO TCO-rättsskydd lät läkare vid arbetsmiljömedicin och experter i smärtmedicin utreda Bengts skador överklagades ärendet till Kammarrätten, som inte meddelade prövningstillstånd.

Då ”tog man bakvägen”, enligt Tom Aspengren, och gick tillbaka till Försäkringskassan, där en helt ny ansökan om livränta gjordes. En ansökan som då beviljades.

”Ingenting att leva på”

Ändå blev Bengt av med jobbet. Filialen han arbetade på lades ned, och han blev arbetslös. Men nu var han så pass illa däran att han inte kunde arbeta alls.

– Efter att de lade ned firman så blev jag sjuk, och det är som ett stort svart hål. Det var då jag ringde facket.

Bengt berättar hur Elektrikernas ombudsmän kom hem till honom och där satt med honom på altanen en hel eftermiddag och hjälpte honom fylla i blanketter.

Efter att de lade ned firman så blev jag sjuk, och det är som ett stort svart hål.

Bengt

– De skickade in alla ansökningshandlingar till Försäkringskassan och Afa försäkring. Facket har hjälpt mig med allt.

Efter en period som arbetslös beviljades han till slut sjukersättning. Med sig vid förhandlingen hade han en av Elektrikernas ombudsmän. Nivån på sjukersättningen blev dock väldigt låg eftersom den baserades på den ersättning Bengt hade som arbetslös.

– Jag kanske hade 12-13 000 kronor brutto. Det var ingenting att leva på.

Överklagade till Förvaltningsrätten

Den ansökan om livränta som Bengt gjort avslogs. Försäkringskassan menade att de skador Bengt hade inte var orsakade av arbetet. ”Dina skador/symptom härrör inte till ditt arbete som elektriker”, var beskedet.

Tillsammans med fackets ombudsmän överklagade Bengt beslutet till Förvaltningsrätten, men fick återigen avslag.

Nu kallade facket på extern hjälp från LO TCO-rättsskydd. De tog sig an ärendet och såg att Bengts skadeutredning behövde kompletteras. Rättsskyddet såg till att Bengt utreddes av läkare vid arbetsmiljömedicin och tog in utlåtanden från bland annat smärtexperter.

Tom Apengren är jurist på LO TCO-rättsskydd, och hade hand om Bengts fall.

Efter detta ansöktes om prövningstillstånd i Kammarrätten, med den nya, betydligt mer omfattande utredningen. Men även där blev det kalla handen. Inget prövningstillstånd beviljades.

Tom Aspengren, som är den jurist på LO TCO-rättsskydd som tog sig an Bengts ärende, berättar att han i det här läget, i samråd med Bengt och Elektrikerförbundet, tog beslutet att göra en helt ny ansökan om livränta till Försäkringskassan.

– För Försäkringskassan kan ofta ärenden som dessa betydligt bättre än domstolarna, domstolarna har ingen medicinsk kompetens, förklarar han.

Livet förändrades

Och med den helt nya ansökan, med ett betydligt mer omfattande underlag, beviljade Försäkringskassan Bengt livränta för sex år bakåt, längre tillbaka än så var nu preskriberat.

– Det här är ett ganska bra exempel för den som vill rikta kritik mot Kammarrätten. För Försäkringskassan fick exakt samma material som Kammarrätten fick, men som inte gav prövningstillstånd.

Hur kunde Kammarrätten avfärda en utredning på 17 sidor? Det är ju larvigt, det är inte seriöst.

Tom Aspengren

– Hur kunde Kammarrätten avfärda en utredning på 17 sidor? Det är ju larvigt, det är inte seriöst. Och jag har facit, för när den försäkringsmedicinska rådgivaren på Försäkringskassan fick se utredningen så fick vi rätt, säger Tom Aspengren.

För Bengts del förändrades livet när Försäkringskassan beslutade om att bevilja honom livränta. Totalt fick Bengt över en miljon kronor utbetalt.

– Jag hade läste i Elektrikern för flera år sedan om en äldre man som hade ont och problem med kroppen, då var det någon som sa åt honom att ”det där är ju en arbetsskada”. Så han sökte ersättning och fick 1,7 miljoner kronor, jag tänkte ”det där kan ju inte vara sant”. Men om du lägger på den skatt jag betalat på ersättningen så hamnade ju jag på ungefär samma summa.

Omöjligt att klara själv

Hemma i huset i mellersta Norrland har Bengt 25 pärmar med all dokumentation från ärendets gång. Han har sparat allt, kvitton, journalanteckningar från möten med läkare och all korrespondens med myndigheterna.

– Det hade varit omöjligt att klara det här själv. Är du sjuk måste du välja dina strider med den lilla kraft du har kvar. Då orkar du inte driva ett sådant här ärende själv som tar åratal. Som privatperson utan facklig hjälp är du nästan helt hjälplös i en sådan här situation, så ni förstår vad värdet i att vara organiserad är betydelsefullt.

Är du sjuk måste du välja dina strider med den lilla kraft du har kvar.

Bengt

Pengarna han till slut beviljats har lett till att han har sluppit den ekonomiska stressen han tidigare haft. Han kan till och med unna sig saker.

– Vi kan leja folk för jobb vi inte orkar, jag och min fru. I år har vi inte gjort någon budget inför jul- och semesterfirande och vi ska gå på spa och bo på hotell ett par dagar. Få lite guldkant på livet.

Fotnot: Bengt heter egentligen något annat.