Elektrikern Per installerar solceller åt Svea Solar: ”I dag styrs allt av appar”
Antalet solcellsanläggningar har ökat snabbt i Sverige de senaste åren. Per Åkersén är en av Svea Solars alla elektriker, som installerar solceller hos framför allt privatpersoner, och han tycker det är ett roligt jobb.
I ett villaområde i ett mulet Göteborg står Per Åkersén i ett förråd och kopplar in en växelriktare. Det är en av alla solcellsinstallationer som Svea Solar utför runt om i landet.
– Vi har väldigt mycket att göra, säger Per Åkersén.
I Sverige har ökningen av solcellsanläggningar gått snabbt de senaste åren.
I slutet av förra året fanns totalt 92 359 elnätanslutna solcellsanläggningar i Sverige, i vilka den totala installerade effekten uppgick till 1 586 MW.
Och just Göteborg är den kommun i landet som har störst installerad effekt på 58,4 MW. Göteborg är också den kommun som installerade flest solcellsanläggningar under 2021.
Ledande solcellsföretag
Svea Solar är enligt egen uppgift det ledande solcellsföretaget i landet. I dag har företaget runt 1100 anställda, varav ungefär hälften är arbetare; montörer och elektriker.
Då de anställda främst arbetar hos privatpersoner är ingen dag den andra lik. Montörerna och elektrikerna möter olika sorters problem som de får försöka lösa på plats.
Inför varje installation görs ett platsbesök, dock ej av elektriker, men de som gör besöken gör sig en övergripande bild av vad som behövs inför installationen.
Sedan är det montörernas uppgift att montera solcellerna på villataken. Därefter är det elektrikerns tur.
Ett uppdrag för elektrikern Per Åkersén kan ta allt från ett par timmar, till som i detta fall två arbetsdagar.
– Här ville kunden ha installationen inne i förrådet, och en typ av batteri som tar lite längre tid att installera, förklarar han.
Allt fler tillbehör
På Svea Solar i Göteborg arbetar solcellsmontörerna i olika team, företagets elektriker bistår teamen.
– Det är bara jag som har utbildningen på just det här batteripacket, men vi ska ha utbildning för övriga nästa vecka, så det kommer att avlasta mycket för mig, säger Per Åkersén.
Det är väldigt roligt just för att det just är så olika varje dag, ingen dag är den andra lik.
Utvecklingen av det som krävs för elektrifieringen av samhället går snabbt framåt. Fler och fler tillbehör ser dagens ljus, som batterier och billaddare som kunden vill koppla in samtidigt som solcellerna.
– Kunden kanske vill ha det på ett sätt som inte är det smidigaste för oss, men det är ju ändå kunden som får bestämma på sitt hus, säger Per Åkersén.
Har du några tips till andra elektriker vad de bör tänka på vid solcellsinstallation?
– Försök att ha en organiserad bil. Det är så mycket olika komponenter du behöver, så du kan inte ha en stökig bil. Du måste veta var du har alla grejer. Du kan behöva arbeta i undercentraler utomhus ibland, inomhus ibland.
– Ibland ska du koppla in både billaddare och växelriktare i olika storlekar, med säkringar från 6 upp till 60 ampere. Det kan vara gamla proppskåp, olika storlekar på kablar, det du ska ta dig in i kan vara trä, betong, plåt. Så du måste ha många olika verktyg, komponenter och kablar.
– Men det är väldigt roligt, just för att det just är så olika varje dag, ingen dag är den andra lik. Jag hade nog inte fixat att gå på byggen och bara göra samma sak varje dag.
Allt styrs med appar
Biträdande områdeschef Simon Bengtsson, som står bredvid under samtalet, berättar att det ofta händer att kunderna är väl pålästa innan Svea Solar påbörjar sina installationer.
– Många kunder är ganska nördiga idag och kan väldigt mycket.
Även han gillar att uppdragen skiljer sig åt.
– Husen ser ju olika ut, så det kan vara stora utmaningar. Men det är problemlösningen som är en del av det roliga med det här jobbet, säger Simon Bengtsson som tidigare var montör på företaget.
Problemlösningen är en del av det roliga med det här jobbet.
Per Åkersén nickar och tillägger:
– Här ser man även hur det hela tiden växer fram. Man gör ett eller två jobb på en dag, och sedan är det klart. Det är väldigt tillfredsställande att man blir klar.
– Och man blir aldrig fullärd. Det är så pass snabb utveckling i branschen. Under de fyra år jag har arbetat i företaget har vi gått från att ha tryckdisplay till att allt i dag är appstyrt. Man måste hela tiden lära sig nya grejer, och det är roligt.
Fakta
I våras nåddes äntligen en uppgörelse mellan Elektrikerförbundet och Svea Solar.
Bakgrunden var att förbundet redan 2020 tecknade ett avtal med företaget, men att det sedan framkom att företaget dagen innan hade tecknat ett kollektivavtal med det av arbetsrättsjurister kallat ”gula facket” Tingvalla Bro.
Företaget menade att avtalet med Tingvalla Bro skulle betecknas som ett förstahandsavtal, samtidigt som Elektrikernas avtal skulle ses som ett andrahandsavtal.
Men i våras enades alltså parterna. Nu gäller Elektrikerförbundets kollektivavtal för arbetarna på företaget.
Samtidigt pågår arbete att rekrytera skyddsombud och lokala förtroendevalda på företaget.