Man i elektrikerkläder utanför lokal.

Jonas Strand, Piteå.

I 2022 års löneförhandlingar fick installatörerna på Bravida Piteå 3,014 procents löneförhöjning, alltså nästan 40 procent högre än avtalets 2,2 procent.

Det här är dock inget unikt för just klubben på Bravida i Piteå – alla stora klubbar i sektion 103 i Norrbotten har förhandlat fram högre löneökningar än avtalets.

Enligt Jonas Strand, sekreterare i klubben på Bravida i Piteå, handlar det om organisering och engagemang.

– Det blev en tydlig skillnad när vi började engagera oss. Då såg vi att vi tjänade väldigt mycket lägre än övriga företag i sektionen, flera tusen lägre i grundlön låg vi på entreprenadsidan, berättar Jonas Strand.

Genomsnittslönerna på Bravida Piteå efter 2022 års löneförhandlingar

Entreprenad: 34 512 kronor (men nästan alla jobb är på ackord, så det blir ofta några tusenlappar till).

Service: 38 211 kronor

Sektion 103 ingår i VK28 och innefattar Piteå, Älvsbyn, Arvidsjaur och Arjeplog.

Vändningen

Det var 2018 som vändningen kom, då Jonas Strand för första gången var med och förhandlade om lönerna på företaget.

Det hela startade med en facklig utbildning, som han ”tvingades gå”, genom en kollega.

– Han sa att jag verkligen borde gå, så jag gjorde som han sa. Under utbildningen insåg jag att det fanns mycket mer i avtalet som vi hade rätt till, men som vi inte hade vetat om.

Jag insåg att det fanns mycket mer i avtalet som vi hade rätt till, men inte vetat om.

Jonas Strand

– Tidigare så brydde jag mig inte så mycket, jag fick en siffra varje år i löneökning, men vet inte om det var enligt avtalet eller om det var mer än så.

Jämföra löner

Den tidigare svältfödda klubben på företaget fick nytt liv när Jonas Strand och hans kollegor som också utbildat sig tog på sig uppdrag.

De började med att prata med kollegorna. Vad hade de i lön? Sedan såg de till att träffa klubbarna på andra företag i sektionen, vad låg deras löner på?

De kunde konstatera att de anställda på Bravida låg lågt i jämförelse.

Jonas Strand
Jonas Strand är sekreterare i klubben på Bravida i Piteå.

Tillsammans med övriga klubbar i sektionen tog de fram argument att använda i kommande löneförhandlingar. Bland annat företagens vinster.

– Bravida Piteå har gått bra de senaste åren, och går de bra så bör det gå bra även för oss, för det är ju vi som drar all kabel och installerar allt. Om inte vi gör vårt jobb så tjänar inte företaget några pengar.

Går företaget bra så bör det gå bra även för oss.

Jonas Strand

– Därutöver står vi inför mångmiljardinvesteringar i Norrbotten, i och med den gröna omställningen. Vi måste vara med där, det kommer att finnas pengar även åt oss. Chefen sa att vi hade bra argument.

Högre än avtalet

I 2022 års förhandlingar var klubbens främsta argument inflationen. Vid tiden för förhandlingarna låg inflationen på 4,5 procent, och det var den procentsats som klubben krävde.

Efter några sittningar med den lokala chefen blev slutsiffran 3,014 procent. Inte så högt som klubben krävt, men väsentligt högre än avtalets 2,2 procent.

– Vi får mer nu än innan vi fick fart på klubben, och vi är fler som engagerar oss. Vi har även en mycket bättre dialog med ledningen. Det har väl en del med att vi har utbildat oss. De vet vad som gäller och vi vet vad som gäller.

Jonas Strands tips för att få upp lönerna

1. Prata ihop er med kollegorna. Ni måste veta vad varandra tjänar. Många håller sin lön hemlig, men det är endast arbetsgivaren som tjänar på det.

Det är det viktigaste av allt. Och då är en fungerande klubb en bra sak.

2. Prata med kollegor på andra företag vad de tjänar. Vi är väldigt öppna mot varandra klubbarna emellan. Vi har på Bravida kunnat använda det som argument i våra förhandlingar, när vi sett att vi legat lägre än andra företag.

Och företagen vet att om de ligger för lågt jämfört med övriga företag i regionen, så kommer de att tappa anställda till företag som ligger högre. Det är ju brist på elektriker i dag.

3. Gör research, hitta argument för högre löner, som inflation, företagens vinst, kommande ordrar och så vidare. Vi har möten i sektionen där vi hjälper varandra att få fram argument.

4. Utbilda er. Jag har gått El-vald. Där lär man sig förhandlingsteknik, inte bara om löner. Man lär sig även hur man ska hitta i avtalet och hur man ska argumentera.

5. Det finns mycket hjälp att få från förbundet om man vill ha. Vi har fått mycket hjälp av ombudsmännen här uppe.