Vad är viktigt för två montörer i Göteborg?
Montörerna Marcus Sandberg och Nils Lundgren på One Nordic i Göteborg har fullt upp på jobbet. De tänker inte så mycket på riksdagsvalet som närmar sig.
Men visst finns det en och annan fråga som de tycker att politikerna ska ta tag i.
Just när Elektrikern ringer upp Marcus Sandberg och Nils Lundgren åker de runt och gör underhållsarbete på Trafikverkets olika väderstationer från Halland till Värmland.
Marcus Sandberg är sedan två år tillbaka lokalt arbetsmiljöombud på deras arbetsplats.
Arbetsmiljön är med på topp tre-listan över de frågor som Elektrikerförbundets medlemmar anser att förbundet ska driva mot politikerna, enligt en undersökning som gjordes förra året.
Vi ska inte riskera vår säkerhet för att spara pengar.
Många vill även se ett fokus på arbetsvillkor, hållbara pensioner och på att motverka utländsk arbetskraft som leder till lönedumpning. Säkrare arbetsplatser engagerar också många av medlemmarna i undersökningen.
Intresserade av säkerhet
Pensionerna brukar inte diskuteras runt fikabordet på Marcus Sandbergs och Nils Lundgrens arbetsplats i Göteborg. Men säkerhetsfrågorna är det stort intresse för bland kollegerna.
– Då handlar det om att vi ska tänka på säkerheten först. Att vi inte ska riskera vår säkerhet för att spara pengar och så, säger Marcus Sandberg.
Han och Nils Lundgren går båda på kraftverksavtalet. Det avtalet tycker Marcus Sandberg har ett starkt innehåll som ger bra arbetsvillkor.
Han är osäker på om det kommer att påverka honom på jobbet så mycket oavsett vilket parti som vinner valet.
– Bara för att Socialdemokraterna var ett arbetarparti förr behöver det inte betyda att partiet är det idag.
Minska risken för diskriminering
Efter att ha tänkt efter en stund kommer han på en fråga som han vill skicka med till politikerna. Han vill att mer görs för att minska risken för diskriminering på grund av etnicitet eller kön i samband med anställningar. Han vill se bättre uppföljningar av hur arbetsgivare generellt följer diskrimineringslagen.
– Arbetsgivare ska inte kunna diskriminera till exempel kvinnor på det sättet. Det måste vi komma ifrån.
Han vill även se att politikerna beaktar energifrågorna mer.
– I framtiden kommer vi att ha en väldig hög energiförbrukning, konstaterar Marcus Sandberg.
Arbetskamraten Nils Lundgren är 22 år och har jobbat som elektriker i två och ett halvt år. Den nuvarande arbetsplatsen har han bara varit på några veckor. Han brukar aldrig diskutera politik på jobbet.
– Det kanske blir lite mer när jag blir äldre, tänker han.
”Politik är så tråkigt”
Då och då läser han kvällstidningarna på sin mobiltelefon.
– Men oftast tycker jag att allt som står om politik är så tråkigt.
Han tror inte att han kommer att rösta i årets val eftersom han inte känner sig tillräckligt insatt.
Men en sak som Nils Lundgren tänkt på är att det är för få utbildningar på gymnasiet för den som vill jobba med starkström.
– När jag gick på gymnasiet för tre år sedan fanns bara tre eller fyra gymnasieskolor i hela Sverige som hade inriktningen mot högspänning, starkström och distribution. Det är ganska lite.