Insats mot kuppförsök och ny geografi – här är förslagen till förbundsmötet 2022
Nya begrepp. Ny geografi. Nya rutiner. Under förbundsmötet i maj nästa år ska Elektrikerförbundets nya stadgar klubbas. Nu har förslagen varit ute på remiss.
Bland annat föreslås benämningarna verksamhetskretsar och förbundsmöte försvinna till förmån för de tidigare benämningarna avdelningar och kongress.
En ny geografisk indelning föreslås, och demokratin i förbundet är tänkt att stärkas.
1Bara ett CR per år
Ett exempel på det senare är förslaget om att dagens två centrala representantskap per år minskas till ett, istället tillsätts ett lokalt representantskap: AR (avdelningens representantskap).
I förslaget som varit ute på remiss under hösten beskrivs det som ett led i att göra medlemmarna mer delaktiga i förbundets beslut.
2Sluten omröstning tas bort vid en kandidat
Röstförfarandet stadgas också. Att begära sluten omröstning om det bara finns en kandidat eller förslag tas bort.
Det var något som aktualiserades under 2018 års förbundsmöte, där det endast fanns en kandidat till förbundsordförandeposten: Jonas Wallin, men där sluten omröstning ändå begärdes.
Nu föreslås ett sådant förfarande inte längre vara möjligt.
3Motionsförslag mot kuppförsök
Ett helt nytt avsnitt införs i stadgarna som behandlar motioner. Tanken är att en motion inte ska kunna försvinna eller skickas runt för att den kommit till fel instans.
Nu föreslås att alla motioner ska passera avdelningens representantskap med undantag för motioner direkt till kongressen.
Motioner för att förändra stadgarna föreslås endast kunna sändas in till kongressen. Förbundsstyrelsen ges dock möjlighet att lägga stadgeförslag för centrala representantskapet att ta ställning till. Tanken med detta är att stävja eventuella kuppförsök.
4Kontaktombud blir fackligt ombud
Ett annat förslag är att kontaktombuden på företag där det inte finns någon klubb försvinner och ersätts med det nya begreppet ”fackliga ombud”.
Det fackliga ombudet föreslås få en tydligare uppgift än dagens kontaktombud. Ombudet ska vara valt och kunna förbereda, och ibland utföra, förhandlingar och lönerevision samt vara avdelningens representant på företaget.
5Tre typer av klubbar
Tre typer av klubbar föreslås: företagsklubb, koncernklubb samt övrig klubb.
Tanken bakom det är att koncernklubbarna ska bli en större aktör än de är idag, för att på sikt kunna bli mer självgående.
Efter remissrundan kommer ett färdigt förslag att presenteras i januari nästa år.
6Ny geografi i förbundet
Medlemmar kommer tillhöra den avdelning där de bor. Undantag finns om företag, medlem och avdelning inte harmoniserar. Då kan medlemmen själv välja avdelning.
Vk21:s förtroendevalda är positiva
I slutet av oktober höll VK21 möte med förtroendevalda och förbundsordförande Urban Pettersson i Folkets hus i Gävle för att diskutera förslagen till nya stadgar.
De närvarande förtroendevalda sade sig vara positivt inställda till förslagen.
Anna-Lisa Takkunen42 år, elektriker på Midroc i Falun
Fackliga uppdrag: skyddsombud på företaget och ledamot i VK21:s valberedning.
Tankar om de nya stadgarna: Generellt känns det som bra och genomarbetade förslag.
Bild: Anna Norling
Jonathan Lius26 år, elektriker på Mårtas El i Leksand
Fackliga uppdrag: ungdomsansvarig för VK21, kontaktombud på företaget.
Tankar om de nya stadgarna: Jag är positivt överraskad. Jag hade förväntat mig något helt annat, att de skulle skala ned hela verksamheten. Men det här var väldigt genomarbetat och verkar bli en enklare spelplan.
Att vi byter benämning till avdelningar och kongress underlättar, så att andra förbund fattar vad vi snackar om. Som det är nu får man sitta i LO-möten och behöva förklara vad verksamhetskretsar innebär.
Bild: Anna Norling
Tobias Velander43 år, elektriker på Midroc i Gävle
Fackliga uppdrag: vice ordförande i klubben på jobbet
Tankar om de nya stadgarna: Det är jättebra att man går igenom de gamla stadgarna när man ser att det finns problem och försöker hitta ett nytt sätt att arbeta på.