”Slavliknande förhållanden” på Northvolt – Elektrikerna hotar med blockad
Situationen för facken på bygget av Northvolts batterifabrik i Skellefteå blir allt mer ansträngd.
– Vårt tålamod är slut för länge sedan, men likt förbaskat försöker vi ha ett konstruktivt samarbete, säger Elektrikernas ombudsman Mathias Hansson.
Drygt 2 000 arbetare på ungefär 250 olika företag från omkring 50 olika länder jobbar med att bygga batterifabriken i Skellefteå.
Många av företagen, uppskattningsvis 30-40 procent, har inget kollektivavtal. Och det är den stora stötestenen, enligt Mathias Hansson.
– Vi reagerar såklart, för det vi ser är att det är väldigt dåliga förhållanden på de företag som saknar kollektivavtal. Vi har träffat anställda som vittnat om att de tjänar 100 kronor ”all inclusive”, och då är det inbakat övertid, semester, arbetstidsförkortningar, försäkringar, pensioner – allt.
– Vi har även hört ryktesvägen att det finns vissa elektriker på platsen som får betala tillbaka delar av sina löner. Det är något vi håller på att utreda.
Kläder med fel företagsnamn på
Till SVT säger Northvolt att det blir en för stor administrativ börda att kräva av varje enskilt litet utlandsföretag som gör mindre jobb på byggarbetsplatsen att det ska förhandla om kollektivavtal.
Man vill istället att fackförbunden pekar ut vilka entreprenörer som ska avkrävas ett sådant. Orimligt, menar Mathias Hansson.
– Det kommer in nya företag hela tiden, och problemet är att de kan ha kläder som det står ett visst företagsnamn på fast de är anställda på ett helt annat ställe. Så det är svårt att ha koll.
Elektrikerna inte kollektivavtalsbärande part
Elektrikerförbundet är inte kollektivavtalsbärande part på Northvolt, det är istället IF Metall och Unionen.
Elektrikerförbundet försöker säkerställa schyssta villkor för de elektriker som är anställda av underentreprenörerna.
– Både IF Metall och Unionen har jobbat hårt med att få till att det ska finnas kollektivavtal i första led, men Northvolt säger att det inte kommer inte att bli något skall-krav. Det är tydligen för krångligt och tjorvigt. Men vi menar att det är tvärtom. Om de ställer krav på kollektivavtal så är det företaget som lämnar anbud som måste se till att avtalet följs.
”Vill bygga billig fabrik på slavliknande förhållanden”
För två månader sedan satt Mathias Hansson i ett möte med Northvolt där han önskade ta del utav en lista på alla företag som finns på arbetsplatsen.
– De sa att de ska vara behjälpliga med det, men det verkar vara väldigt krångligt för dem att dela ut en sådan lista. Jag har ännu inte sett någon.
Vad säger det om Northvolt? Att de inte vet?
– De vet vilka företag som finns på platsen, deras Bas-u har säkerhetsutbildningar med alla personer som kommer in på sajten, så de har full koll.
Men de vill inte dela med sig av det till er?
– Nej, de vill väl bygga en billig fabrik, på dåliga arbetsvillkor och slavliknande förhållanden.
Utesluter inte stridsåtgärder
Nu har alltså tålamodet runnit över. Mathias Hansson utesluter inte att stridsåtgärder vidtas.
– Vi upptäckte ett italienskt företag som sa att de höll på med maskininstallation, men när jag var ute och kollade så höll de på med rena installationsarbeten, så vi påbörjade ett avtalsteckningsärende. Men företaget kom fram till att de inte skulle ha något kollektivavtal över huvud taget. Vi var på väg att sätta dem i blockad, men vi hann inte förrän de lämnade Sverige.
– Nästa företag vi hittar som inte vill teckna kollektivavtal kommer vi att försätta i blockad. Så att det händer något, så att Northvolt fattar.
För låga anbud hindrar kollektivavtal
Det ointresse för kollektivavtal som finns på bygget kan ha sina förklaringar, tror Mathias Hansson.
– Byggnads har stött på underentreprenörer som vill teckna kollektivavtal, men när de väl sitter vid förhandlingsbordet och går igenom avtalet så inser företaget att de inte klarar av det, för deras anbud som antagits är så pass lågt att de inte har en möjlighet att följa kollektivavtalet. Det är en aspekt värd att fundera på.