”Oseriösa lycksökarföretag ser lukrativa möjligheter med solelståget”
"När det handlar om en så pass ny bransch som solceller, som expanderar så snabbt som det gör just nu, så passar vissa mindre seriösa aktörer på. Något som kan resultera i stora problem för den konsument som inte har koll på alla regler", skriver Elektrikerns redaktör Anna Norling.
Världen ställer om till en hållbar framtid. Det innebär förnyelsebara energikällor, som vind och sol. I Sverige har vi kommit relativt långt i denna omställning, och just nu ser vi en solelsboom.
Allt fler planerar att investera i solceller på det egna villataket för att producera sin egen el.
Men, när det handlar om en sådan pass ny bransch som solceller, som expanderar så snabbt som det gör just nu, så passar vissa mindre seriösa aktörer på.
”Hur svårt kan det vara att installera lite solceller? Det är väl bara att spika upp några paneler och koppla i någon kontakt?”, verkar alltför många lycksökare tänka. Och det kan resultera i stora problem för den konsument som inte har koll på alla regler.
Tidningen har talat med en av alla konsumenter som råkat illa ut i solelsboomens kölvatten. Vi kallar honom Håkan, för han vill inte gå ut med sitt riktiga namn.
Det finns alltför många oseriösa lycksökarföretag där ute som ser en lukrativ möjlighet att hoppa på solelståget när det rusar fram.
Dels för att han skäms, dels för att han betalat 200 000 kronor för installationen av solcellerna på sitt villatak, som han fått godkänt att producera el med, men som inte gått igenom besiktningen.
Håkan fick rätt i ARN och skulle få installationen omgjord, men då begärde sig företaget själva i konkurs. Och nu står alltså Håkan med ett tak för 200 000 kronor som visserligen producerar el, men som han riskerar att bli tvungen att själv bekosta rivning av om det kommer till myndigheternas kännedom.
Att Håkan inte är ensam bör vi räkna med. Det finns alltför många oseriösa lycksökarföretag där ute som ser en lukrativ möjlighet att hoppa på solelståget när det rusar fram.
Ett av de allra största bolagen i branschen är Svea Solar. De har ett spännande upplägg.
De tecknar kollektivavtal med Elektrikerförbundet, men inte före det att de en kort tid dessförinnan tecknar avtal med det ganska okända facket Tingvalla-Bro. Nu menar de att avtalet med Elektrikerförbundet inte gäller i annat än MBL-frågor.
Lagändringen innebar nämligen att det blev svårare att ta till strejkvapnet mot arbetsgivare som redan har kollektivavtal.
Enligt arbetsrättsexperten Kurt Junesjö är det här en effekt av inskränkningen av strejkrätten som klubbades sommaren 2019.
Lagändringen innebar nämligen att det blev svårare att ta till strejkvapnet mot arbetsgivare som redan har kollektivavtal.
Och eftersom Svea Solar tecknade avtal med Tingvalla-Bro innan avtalet med Elektrikerförbundet tecknades så står nu Elektrikerförbundet visserligen med ett avtal, men som arbetsgivaren menar inte gäller.
Fortsättning på detta lär följa. Så även det relaterade ärendet som även det rör dubbla avtal, men då mellan Elektrikerförbundet och larmkoncernen Verisure.
Att två så stora bolag som Svea Solar och Verisure inte respekterar den svenska modellen med sund konkurrens och schyssta villkor är rätt uppseendeväckande. Det borde fler tycka.
Vi lär som sagt återkomma i dessa ärenden.
På återhörande.