• Vem är du?

– Jag är en 40-talist boende i Nynäshamn.

  • Vad har du för bakgrund?

– En gång i tiden arbetade jag som familjeterapeut på Barnbyn Skå tillsammans med Skå Gustav Jonsson. Därefter läste jag på Dramatiska institutet. En av lärarna på teaterutbildningen var skådespelaren Björn Granath som skulle ta tjänstledigt från Sveriges första fria teatergrupp Narren-teatern, där fick jag hoppa in efter avslutad examen.

– På Narren fick jag ofta göra de komiska rollerna, vilket sedan utvecklades till en egen clownföreställning, och det har varit mitt huvudsakliga jobb sedan 1976. 

På Narren fick jag ofta göra de komiska rollerna, vilket sedan utvecklades till en egen clownföreställning.

Max Claesson

– Jag har också arbetat tillsammans med den kvinnliga clownen Monick, Monica Claesson, som även var min hustru, men som tyvärr avled för två år sedan. Vi gjorde barnteater, men även vuxenföreställningar, till exempel kabaréer på Mosebacke i Stockholm. 

  • Vad gör du när du inte tecknar?

– Jag arbetar fortfarande en del som skådespelare och gör en del småroller i främst film både i Sverige och utlandet. Min senaste roll var en liten roll som Mikael Persbrandts pappa i Anna Odells senaste långfilm ”X&Y”.

– Annars så läser jag en del, är flyktingvolontär i Nynäshamn, tränar inför mitt 49:e Vasalopp, träffar vänner och kompisar och är en hängiven supporter till Hammarby IF fotbollslag.

– Jag umgås även med barn och barnbarn, går på teater och konserter. Jag gillar klassisk musik men är även hårdrockare och brukar besöka Sweden Rock. Och så målar jag i olja och fotograferar. Jag har bland annat gjort en bildutställning om New York som visats runt om i Sverige, och har även gett ut en fotobok om New York. Jag har också gjort en bildutställning om clowner med snart 45 års plåtande av clowner från hela världen.

Jag gillar klassisk musik men är även hårdrockare och brukar besöka Sweden Rock.

Max Claesson
  • Var hämtar du din inspiration?

– Min inspiration får jag framförallt från olika medier, både tidningar, etermedia och sociala medier. Men det kan även vara händelser i omgivningen, hos vänner, kompisar, familj och mig själv som inspirerar. Jag har alltid haft ett politiskt intresse och var redan i slutet av 60-talet engagerad i FNL-rörelsen som protesterade mot kriget i Vietnam. En kul grej är att det ibland ringer eller mejlar folk och undrar om jag inte kan göra en satir om olika ämnen. 

– Jag finns på Facebook och Twitter som Max Claesson, samt även som clownen Max på Facebook.