Stefan Löfven statsminister igen – 131 dagar efter valet
Tredje gången gillt för Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven. Efter två nederlag i riksdagen – nu är han vald till statsminister igen.
Lång dags färd mot natt – men Sverige har nu fått en statsminister igen, 131 dagar efter riksdagsvalet 2018. Detta skriver Arbetet.
Efter en höst och vinter med många turer i regeringsbildningen blev Stefan Löfven i dag tolererad av riksdagen genom att inte få en majoritet av rösterna emot sig.
Det blev tredje gången gillt efter valet 2018 för Löfven som först röstades bort av en majoritet av den nyvalda riksdagen och senare även föll i den andra statsministeromröstningen. Det skedde efter att den då aktuella uppgörelsen mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna i sista stund förkastades av C.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson var den som prövades i den första statsministeromröstningen av talman Andreas Norlén (M), men han fick då nej av en majoritet.
Men efter nya förhandlingar kom S, MP, C och L överens om det så kallade ”januariavtalet” vilket nu har gjort att Löfven säkrat stöd, eller snarare sett till att inte ha en majoritet i riksdagen emot sig.
– Det har ställts nya krav på oss partier att hitta nya former för att samarbeta. Det innebär att vi har möjlighet att få en stabil och handlingskraftig regering. Sverige väljer en annan väg än omvärlden. Våra fyra partier förenas i samma demokratiska värderingar. Socialdemokraterna kommer att vilja värna de rödgröna reformer man införde under förra mandatperioden, sa Socialdemokraternas gruppledare Anders Ygeman i riksdagens talarstol innan omröstningen.
– Det är en ansvarstyngd dag. Centerpartiet tar ansvar för att Sverige får en regering på plats med en liberal agenda. Detta var inte vårt förstahandsalternativ, men då det bara är C och L som flyttat på sig efter valet så blev det så här, sa Annie Lööf (C) till SVT innan omröstningen.
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor kritiserade samarbetet i talarstolen.
– Jag är orolig för Sverige. Vi behöver en målbild, i stället får vi en regering som bildas på splittring och missämja.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson höll med.
– Den rödgröna regering som nu fortsätter har under de gångna åren inte klarat av våra uppenbara samhällsproblem. En regering som har misslyckats tillåts nu att fortsätta regera. Det är ett historiskt misstag. Centern och Liberalerna spräcker Alliansen på nationell nivå.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson var även han kritisk:
– Jag har aldrig stött på en mer märklig, absurd eller bisarr regeringsbildning. Hela syftet verkar ha varit att förvilla så mycket som möjligt och nu sitter vi med Stefan Löfven i fyra år till.
Regeringspartierna S och MP röstade ja medan C och L lade ned sina röster.
Det gjorde även Vänsterpartiet som efter stor dramatik i början av denna vecka till slut släppte fram Löfven, dock med hotet om att de kan väcka misstroende under kommande mandatperiod i fall regeringen lägger fram skarpa förslag om försämrad arbetsrätt och marknadshyror.
Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna röstade nej.
Löfvens nya regering kommer att presenteras på måndag i samband med uppläsandet av regeringsförklaringen och skifteskonselj.
”Januariavtalet” har rört upp en del känslor, inte minst på den fackliga sidan där man i högt tonläge kritiserat den del i avtalet som säger att arbetsrätten ska förändras.
En utredning ska tillsättas och den kommer att bli ett skarpt lagförslag om inte arbetsmarknadens parter kan komma överens.
– Det är ett oacceptabelt ingrepp i partsmodellen att hota med lagstiftning, sa TCO:s ordförande, Eva Nordmark till Arbetet tidigare i veckan.
Även Vänsterpartiet är emot förändrad arbetsrätt till det sämre och har som sagt hävdat att de kommer att väcka misstroende mot Löfven om han går fram ett sådant förslag under den kommande mandatperioden.
Det är dock något som LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson inte ställer sig bakom.
– Jag skulle vilja säga till alla att ”take a chill pill”. Läget de senaste två veckorna har varit så uppskruvat att vi har tappat alla proportioner, säger han till SvD Näringsliv.
Artikeln är tidigare publicerad i tidningen Arbetet, som tillsammans med Tidningen Elektrikern och fem andra tidningar ingår i LO Mediehus.