• Foto: UnionToUnion

I två av tre länder i världen är arbetare förhindrade att organisera sig i facket. I sex av sju länder har du ingen rätt att strejka och antalet länder där arbetare fängslas, arresteras, straffas och till och med mördas för fackligt arbete, har ökat det senaste året.

Algeriet, Bangladesh, Colombia, Egypten, Filippinerna, Guatemala, Kambodja, Kazakstan, Saudiarabien och Turkiet. Där har du de länder i världen det är värst att arbeta i.

Det är världsfacket ITUC som varje år granskar situationen för arbetare och fackligt aktiva runt om i världen. I fjol mördades fackligt aktiva i nio länder och som värst i Colombia, där 19 fackligt aktiva mördades.

LÄS ÄVEN: 21 byggarbetare omkom på VM-arenorna: ”Fifa har inte tagit sitt ansvar”

Sedan i fjol så har det blivit en förskjutning i vilka länder det är värst att jobba i. Qatar och Förenade Arabemiraten har försvunnit från den tvivelaktiga ”topplistan”, liksom Sydkorea.

I dessa tre länder har de internationella fackliga organisationerna uppmärksammat arbetares situation och drivit kampanjer, inte minst inför fotbolls-VM i Qatar och till vinter-OS i Sydkorea i år.

LÄS ÄVEN: Alliansen vill lägga ned arbetsmiljö-myndiget

Fortfarande konstateras dock att det kafala-system som finns i hela Gulf-området och norra Afrika är den värsta regionen. Nya på ”topplistan” är Algeriet, Kambodja och Saudiarabien.

Information om situationen för arbetare runt om i världen hittar du här.

Per Eklund
per.eklund@mittmedia.se